Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 18 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.09.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.09.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници...

Изпратена 18.09.2010 07:20:39 UTC

Обновена 18.09.2010 07:20:39 UTC

Днешния преглед на турския печат ще започнем с вестник Сабах. В новината озаглавена "Изминаха 49 дена от голямото бедствие" вестникът пише, че водите залели северните райони на Пакистан в резултат на проливните валежи, са се оттеглили и постепенно се премахват последиците от наводнението, но подчертава че южните райони на страната продължават да са все още под вода. В новината се отбелязва, че Турския Червен Полумесец продължава активно да работи при тези много трудни условия и е изградила палаткови градчета с големи палатки в които може да се настаняват 3 или 4ри семейства. Вестникът сочи, че екипите на Турския Червен Полумесец са съумели да доставят помощи и в десет села в района на град Мутлан в провинция Пенджаб, който район пострада най-тежко от бедствените наводнения.
Вестник Йени Шафак съобщава, че днес в Афганистан се провеждат общи парламентарни избори и че за 249тте кресла в парламента се надпеварват 2 хиляди и 500 кандидата, сред които има и много спортисти и дейци на изкуството. В новината пише, че президентът Карзаи е призовал избирателите да не се вслушват в заплахите на Талибан и да гласуват.
Вестник Заман съобщава, че Комисията на ЕС е осъдила инициативата нa група американски граждани от гръцки произход за организирането на неразрешен молебен в музея Аясофия. Вестникът съобщава, че председателят на организацията, която се отказа от организирането на молебен след острата реакция на турското правителство, Крис Спиру е казал, че ще подадат оплакване в Европейския Съд за Човешките Права.
В новината озаглавена "Американците губят надежди за бъдещето" вестник Стар пише, че в доклад подготвен от американско държавно учреждение се подчертава, че всеки седми американец е на прага на бедността. Вестникът сочи, че според доклада, докато през 2008ма година процентът на бедните в САЩ е бил 13,2, през 2009та година се е покачил на 14,3.
Вестник Ватан е дал широко място на успеха на турските щангистки постигнат на световното първенство в Анталия. Вестникът съобщава, че Нурджан Тайлан в категория 48 килограма е спечелила златни медали в изтласкването, изхвърлянето и сбора, а Сибел Йозкан състезаваща се в същата категория е спечелила два сребърни и един бронзов медал.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2