Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 15 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 15.09.2010

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 15.09.2010

Обзор на новини за Турция в чуждестранната медия

Изпратена 15.09.2010 10:45:26 UTC

Обновена 15.09.2010 10:45:26 UTC

Референдумът за конституционни промени в Турция зае широко място в световната преса.

...Американската осведомителна агенция Асошейтед Прес използва думите на премиера Ердоган "Спечели турската демокрация"за маншетно заглавие за новината си по повод референдума в Турция.

...Френската осведомителна агенция АФП оцени резултата от референдума с думите "Турците гласуваха за ограничаване силата на армията и съда".

..В интернет- страницата на ББС бе използвано заглавието "Резултатите показват че турците подкрепят новата конституция".

В новините- коментар в германската преса се отбелязва,че с извършването на промени в конституцията изготвена по време на военната хунта Турция ще направи съществена крачка по пътя към членството в ЕС. Гръцката преса съобщи за резултата от референдума под заглавие "Победа на Ердоган на референдума".

Американската осведомителна агенция Блумберг в интернет-страницата си отбеляза,че резултатът от референдума ще окаже положително влияние върху турската икономика.

Иранската осведомителна агенция ИРНА в интернет-страницата си съобщава,че Турция е поела мандатното председателство на СС на ООН в началото на този месец от Русия и в едномесечния си мандат ще изиграе важна роля в насоката на новите резолюции на Съвета.

В новина на агенция Асошейтед Прес се съобщава за посещението на началника на генералния щаб на САЩ армейски адмирал Майкъл Мулен в Турция.В новината се сочи,че САЩ нямат намерения да изтеглят военните си съоръжения от Ирак през територията на Турция ,но Мулен търси разрешение за прекарването на някои цивилни екипировки през Турция. В изявление от Турция се посочва че подобен преход изисква решение от парламента на Турция.

....Интернет -страницата на вестник ел Рай издаван в Йордания помества новина озаглавена "Ролята на Турция в Афганистан".Вестникът отбелязва че турско-афганските отношения имат дълбоко историческо минало и че Турция заема голяма роля в създаването на университета в Кабул и военната академия,откриването на факултет за политически науки,откриването на някои здравни заведения и в редица други значителни събития в живота на Афганистан.

В новината се подчертава,че Турция винаги безрезервно и всеотдайно е подкрепяла народа и правителството на Афганистан.Турските военнослужащи в рамките на силите на НАТО в Афганистан винаги са се отнасяли с уважение към афганския народ и са оказвали хуманитарни помощи.

...Руската осведомителна агенция РИА Новости се спира на мнението на руския премиер Владимир Путин относно петролопровода Самсун-Джейхан.Путин е изразил увереност,че проектът ще бъде изпълнен успешно съвместно с Турция.

....Италианският вестник Ил Соле 24 Оре съобщава,че Истанбулската фондова борса е защитено пристанище от бурите преминаващи през икономическите сектори на света .Вестникът оценява Истанбулската фондова борса като ефективна и една от образцовите борси в света.В новината се сочи и високата производителност на някои частни компании в турския индустриален сектор.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 15.09.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 15ти септември 2010та година...

Изпратена 15.09.2010 07:25:48 UTC

Обновена 15.09.2010 07:25:48 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с вестник Йени Шафак. В новината озаглавена "Турска среща в Истанбул" вестникът отбелязва, че днес в Истанбул при домакинството на президента Абдуллах Гюл ще се състои срещата на високо равнище на държaвните и правителствени лидери на турско говорещите страни. В новината се отбелязва, че на срещата ще присъстват държавните лидери на Тюркменистан, Казахстан, Киргизия и Азербайджан. В новината пише, че преди срещата на високо равнище, ще се проведе среща на външните министри на турско говорещите страни.
Вестник Сабах е засегнал срещата на президента Гюл с баскетболистите от турския национален отбор. В новината се отбелязва, че Гюл е приел баскетболистите в двореца Тарабия в Истанбул и е благодарил на националния отбор за постигнатия успех и за радостта, която са доставили на турския народ.
Вестник Йени Шафак се е спрял на оповестените от Турския Статистически Институт данни за икономическия ръст в Турция през втората четвърт на годината. Вестникът съобщава, че турската икономика е постигнала ръст от 10,3 процента, а ръстът през първите 6 месеца на годината ръстът е 11 процента.
Вестник Заман в новина по същата тема подчертава, че Турция е на трето място в света по икономически ръст и че заедно с Китай са страните с най-бързо растяща икономика в групата Г-20. Вестникът предава думите на вице-премиера Али Бабаджан, че икономическия ръст ще продължи и през предстоящия период и пише, че държавният министър Зафер Чаглаян е подчертал, че двузначния процент на икономически ръст е постигнат благодарение на двузначния процент на износ на турски стоки.
Вестник Джумхурийет в новината озаглавена "Ероглу поиска от ЕС справедливост" пише, че по време на първото си след избирането му за президент на ТРСК, посещение в Брюксел, Ероглу е призовал ЕС да даде по-активен принос за усилията за разрешаване на кипърския проблем. Вестникът сочи, че в Брюксел Ероглу е разговарял с председателя на Комисията на ЕС Барозу и еврокомисаря отговорен за разширяване Стефан Фюле.
Вестник Сабах, в новината озаглавена "Клинтън призова Нетаняху и Аббас към взаимен жест", че преди проведената вчера в египетския курортен център Шарм Ел Шейх втора среща от преките преговори между Израел и Палестина, държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън е призовала израелския премиер Нетаняху да удължи срока на решението за спиране на строежа на еврейски селища на Западния Бряг на река Йордан и че е окачествила преговорите като историческа възможност, подчертавайки, че за да бъде съхранен динамизмът им е необходимо Аббас и Нетаняху да направят взаимни отстъпки.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2