Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 11 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 11.09.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 11.09.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 11ти септември 2010та година...

Изпратена 11.09.2010 06:59:32 UTC

Обновена 11.09.2010 06:59:32 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Хабер Тюрк. Вестникът съобщава, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е потърсила по телефона външния министър на Турция Ахмед Давутоглу и е бил проведен 45 минутен разговор по време на който са били обсъдени различни регионални и световни въпроси.
Вестник Стар в новина на същата тема съобщава, че период на подготовка за насрочената в Истанбул среща ЕС-Иран и на отзвуците от срещата Нетаняху-Аббас във Вашингтон, държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън е потърсила по телефона външния министър Давутоглу и е поискала Турция да продължи инициативите и стъпките си за мир в Близкия Изток.
Вестник Заман в новината озаглавена "Турция събира учените си" съобщава, че през месец декември в САЩ ще бъде предприета широкомащабна кампания под девиза "Посока Турция" с цел да бъдат отново привлечени в Турция учените настанили се в САЩ поради широките възможности, които им се предоставят тук за воденето на научни изследвания. В новината се отбелязва, че на учените проявяващи желанието да се завърнат в Турция ще бъдат разяснени възможностите, които ще им бъдат предоставени от университетите и различни частни учреждения в страната.
Вестник Джумхурийет се е спрял на вчерашната катастрофа в град Сан Франсиско в САЩ. В новината пише, че в резултат на експлозията станала на газопровод в жилищен квартал на града са загинали най-малко 6 души и 28 души са ранени.
"Послание от Обама към исляма". В новината с това заглавие същият вестник пише, че в слово произнесено в навечерието на годишнината от терористичните нападения от 11ти септември, президентът на САЩ Барак Обама е подчертал, че не воюват срлещу исляма и е отправил призива за проява на толерантност към мюсюлманите. Обама е казал във връзка с опита на свещенника Тери Джонс да изгори свещенната за мюсюлманите книга, Корана, че това е стъпка, която може да предизвика много големи проблеми в целия свят.
Вестник Хюррийет съобщава, че дъщерята на свещенник Тери Джонс, Ема Джонс, която живее в Германия, е заявила, че баща й е с психическо разстройство и че е изпратила имейл с който е поискала от баща си да се откаже от изгарянето на Корана.
Вестник Хабер Тюрк в новина на спортна тема отбелязва, че днес турския национален отбор по баскетбол ще играе със Сърбия в полуфиналната среща от Световното Първенство и подчертава че целта на "12тте гиганта" е да играят финал.
В новина на спортна тема вестник Ватан пише, че турският национален отбор по баскетбол ще играе трудна полуфинална среща срещу Сърбия, и че ако спечели срещата, ще играе утре финал срещу победителя от мача САЩ-Литва.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2