Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 2 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.09.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 02.09.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 02.09.2010 10:19:47 UTC

Обновена 02.09.2010 10:19:47 UTC

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Командването на многонационалните сили в Аденския залив отново бе поето от Турция” съобщава, че командването на многонационалните военноморски сили на НАТО в Аденския залив са били поети от бригаден адмирал Синан Ертугрул. Вестникът отбелязва, че церемонията по сдаването на командването многонационалните сили на Турция е била проведена на фрегатата Гьокчеада, която е закотвена на пристанище Мина в град Манама, Бахрейн.

Вестник Миллиет пише, че асоциацията на турските износители е съобщила, че през месец август Турция е осъществила износ на стойност 8 милиарда долара, което е с 11,44 % повече в сравнение със същия период на 2009 година. Вестникът отбелязва, че през първите 8 месеца на годината е бил осъществен износ на стойност 72 милиарда и 968 милиона долара, а през последните 12 месеца е бил осъществен износ на стойност 110, 5 милиарда долара.

Вестник Миллиет отбелязва, че президентът на САЩ Барак Обама в обръщението си към нацията е съобщил, че американските сили са се изтеглили от Ирак. Вестникът предава, че Обама е казал „Тази вечер военната мисия на САЩ в Ирак приключи. Сега е ред да отворим нова страница”.

Вестник Сабах съобщава, че председателят на изследователския институт Сабан в САЩ турския професор Фатих Учкун е открил метод, който парализира раковите клетки при децата болни от левкимия. Вестникът предава, че министерството на здравеопазването на САЩ е заделило 2,5 милиона долара за проучването на турския професор.

Вестник Сабах съобщава, че придошлите води в Пакистан са започнали да се изтеглят, но че ООН е излязло с предупреждение за недостиг на храна. Вестникът сочи, че в изявлението направено от Световната здравна организация се акцентува, че през идните 6 месеца се очаква близо половин милион бременни жени в Пакистан да родят. Вестникът предава, че координаторът на хуманитарните помощи на ООН в Пакистан Мартин Могванжа е казал „Бедствието засегна 18 милиона души. Не желаем бедствието да се отрази още на 500 хиляди неродени бебета”.

Вестник Джумхуриет пише, че турският национален отбор по баскетбол в 4тата си среща от група Ц на Световния шампионат по баскетбол е победил отбора на Порто Рико с резултат 79 на 77, с което е гарантирал лидерството в групата. Вестникът предава, че генералният секретар на ФИБА Патрик Бауман е казал „В турнира в Турция има най-голяма конкуренция в сравнение с турнирите от Световните шампионати до сега. Това е най-добрият шампионат в историята на ФИБА”.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2