Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 1 септември 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.09.2010

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 01.09.2010

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 1ви септември 2010та година...

Изпратена 01.09.2010 07:03:15 UTC

Обновена 01.09.2010 07:03:15 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Хабер Тюрк озаглавена "Турция пое знамето в ООН". В новината пише, че Турция е поела ротационното председателство на Съвета за Сигурност на ООН и подчертава, че тя ще ръководи две много важни сесии, които ще се състоят през месец септември, в течение на който ще бъдат проведени заседанията от 65тата сесия на Общото Събрание на ООН. В новината пише, че се очаква на сесията на 23ти септември, която ще бъде председателствана от президента Абдуллах Гюл да присъстват лидери от редица страни в света.
Вестник Хюррийет в новината озаглавена "Девет души бяха спасени в забравеното село" съобщава, че 15 членният турски спасителен екип е спасил с лодка девет души в село, което е било напълно забравено и в което досега не са били доставяни никакви помощи. Вестникът отбелязва, че в град Тхатта в който над 200 хиляди души са останали без подслон, турският екип е подготвил полева болница и за един ден са били прегледани 464 пациенти.
Същият вестник в новината озаглавена "Налице е добра воля към Турция", предава думите на държавния министър Зафер Чаглаян, че 90 процента от строежите в Тюркменистан се реализират от турски предприемачи и това увеличава износа на строителни материали от Турция за тази страна. Министър Чаглаян отбелязва, че през първата половина на годината са били подписани договори за реализация на проекти на стойност 1 и половина милиарда долара, сред които проекти са строежи на електроцентрали, хотели, летища, жилища и инфраструктурни обекти. Вестникът пише, че според министър Чаглаян, ако една страна предава на турски предприемачи 90 процента от строителните си обекти, това е показател за добрата воля на Тюркменистан.
В новината озаглавена "Първо съдебно дело срещу Рож Тиви" вестник Сабах съобщава, че за първи път в Дания е било заведено съдебно село срещу телевизионния канал Рож Тиви, с обвинението, че оказва подкрепа на терористична организация и с иск за закриването на канала. В новината се отбелязва, че прокурорът Нилас е посочил като повод за иска за закриване на канала излъчвания, в които се отправят похвали по адрес на терористичната организация ПКК. Вестникът пише, че след това изявление датската полиция е осъществила операция в сградата в коятосе помества този телевизионен канал и че се очаква емисиите му да бъдат преустановени до приключването на съдебния процес.
В новина на същия вестник пише, че продължават усилията за спасяването на 33мата миньори затрупани в мина в град Копиапо в Чили. В новината се отбелязва, че спасителните дейности ще продължат около четири месеца.
Вестник Стар в новина на спортна тема озаглавена "Историческа победа на гигантите" пише, че турският национален отбор по баскетбол е победил Гърция в мача за лидерската позиция в група Це на Световното първенство по баскетбол и подчертава, че това е първата победа от 35 години насам и че баскетболистът Ерсан Илясова е отбелязъл 26 точки поставяйки отпечатък над срещата. В новината пише, че след победата премиерът Ердоган е потърсил по телефона капитана на турския национален отбор по баскетбол Хидайет Тюркоглу и е поздравил националите за победата като е изразил пожеланието успехите им да продължат.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2