Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 4 август 2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 04.08.2010 Г. / ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.08.2010 Г.

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 04.08.2010 Г.

Предлагаме резюме на някои от интересните новини във връзка с Турция публикувани в чуждия печат.

Изпратена 04.08.2010 10:35:18 UTC

Обновена 04.08.2010 10:35:18 UTC

Издаваният в Германия вестник „Дер Тагесшпигел” съобщава, че британският премиер Дейвид Камерън по време на посещението си в Анкара открито е изразил подкрепа за членството на Турция в ЕС. Вестникът предава, че Камерън е предал на турското правителство „Искам съвместно да отворим пътя на Анкара към Брюксел”. В новината се акцентува на казаното от Камерън:” Без Турция мощта на Европа няма да се увеличи, а напротив ще отслабне, ще намалее и доверието в нея, богатството на Европа също ще намалее, вместо да се увеличи.”

Радио Гласът на Америка отбелязва, че британският премиер Дейвид Камерън по време на посещението си в Турция е казал, че желаят да повишат двукратно търговския обем между Великобритания и Турция през следващите 5 години. В новина публикувана в интернет страницата на излъчващия в Германия телевизионен канал ARD се съобщава за посещението на външният министър на Германия Гуидо Вестервеле в Турция. В новината със заглавие „Оста на Турция е насочена към Европа” пише, че Вестервеле, който проведе среща с външния министър на Турция Ахмет Давутоглу е акцентувал на значението което притежава Турция за Германия и ЕС.

Издаваният в Германия вестник „Дер Тагесшпигел” в новината със заглавие „ЕС, трябва да прерагледа позицията си относно Турция” акцентува, че Турция днес е в състояние да окаже много по-голям принос на Запада от интелектуална, културна, политическа и икономическа гледна точка в сравнение с периода преди 10 години. Вестникът акцентува, че ако ЕС желае да бъде важен глобален актьор трябва да подкрепи превръщането на Турция във важна сила. Вестникът подчертава, че докато САЩ и Великобритания разглеждат въпроса с членстовто на Турция в ЕС в рамките на глобалните параметри то ЕС разглежда въпроса на регионално ниво.

Издаваният в Иран вестник „Иран” съобщава за срещата между външния министър на Турция Ахмет Давутоглу, външния министър на Иран Манучехр Мотаки и външния министър на Бразилия Селсо Аморим относно споразумението за размяната на иранския уран с ядрено гориво. Вестникът акцентува, че Турция е съобщила, че е готова да се възползва от всички свои възможности за разрешаването на въпроса с иранската ядрена програма по пътя на мира. Вестникът отбелязва, че външният министър Давутоглу се е спрял и на преговорите които се планира да бъдат проведени между 5те постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия и Иран и е казал, че ролята на Турция е да подготви необходимата основа за преговорите между страните.

Иранската информационна агенция ИРНА съобщава, че Турският институт за научни и технологични проучвания ТЮБИТАК е разработил нова лазерна система установяваща химически и биологични нападения. Агенцията сочи, че въпросната система е в състояние да установява всеки газ и молекули във въздуха намиращи се на разстояние от 20-40 км. Иранската информационна агенция ИРНА съобщава, че системата ще бъде в голяма услуга при евентуална химическа или биологична война, а също така може да бъде използвана при изследванията на космоса и на атмосферата и за установяване на евентуални течове от петролопровидите или газопроводите.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 04.08.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 04.08.2010 10:31:47 UTC

Обновена 04.08.2010 10:31:47 UTC

Вестник Заман съобщава, че израелско-ливанската граница, където след войната през 2006та година обстановката бе напълно спокойна вчера отново се е нажежила. Вестникът предава, че в сблъсъците между войсковите поделения на Израел и Ливан са загинали двама ливански военнослужещи, един ливански журналист и един израелски военнослужещ. Вестникът предава, че ливанските военни компетентни лица са отбелязали, че вчера в сутрешните часове патролиращи израелски военнослужещи са минали границата и не са се подчинили на предупреждението „Спри”; А Израел отстоява, че от Ливан е била изстреляна бомба по израелски танк, която не е оцелила целта при което е бил открит огън по танка. Вестникът предава, че ливанският президент Мишел Сюлейман и премиера Саад Харири вследствие на инцидента са отправили призив към ООН и са поискали Израел да се придържа към решенията на ООН. Вестникът в новината със заглавие „Репетиция за война на границата между Израел и Ливан” съобщава, че сблъсъците между тези две съседни страни са обезпокоили САЩ. Вестникът сочи, че говорителят на държавния департамент на САЩ в изявление по въпроса е казал, че Вашингтон е в контакт с правителствата и на двете страни и е отправил призив и към двете страни да действат хладнокръвно.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Кръсти внука си с името Ердоган” отбелязва, че премиерът на правителството на Хамас в Газа Исмаил Хание е кръстил внука си с името Ердоган в знак на благодарност за подкрепата оказана от премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган по въпроса с Газа.

Вестник Йени Шафак съобщава, че турската фондация за хуманитарни помощи е започнала спешни дейности за оказване на помощ за пострадалото от наводненията население на Пакистан. Вестникът акцентува, че в наводненията в Северозападен Пакистан предизвикани от мусонните дъждове са загинали 1400 души, а 1,5 милиона души са останали без дом и предава, че екипите на турската фондация за хуманитарни помощи първоначално са раздали топла храна на пострадалите от наводненията граждани в Музафарабад, Исламабад, Ревалпинди, и Харипур.

Вестник Миллиет отбелязва, че през месец юли понижението на инфлацията е продължило. Вестникът в новината позоваваща се на данни на Турския статистически институт пише, че през последните три месеца инфлацията е с отрицателни стойности.

Вестник Стар съобщава за успеха на световноизвестният гинеколог Проф. Др. Кутлук Октай от Медицинския факултут в Ню Йорк. Вестникът предава, че методът разработен от турския медик премахва опасността от безплодие възникваща след лечението с химиотерапия на болните от рак. Вестникът пише, че Др. Октай посредством „замразяване на яйцеклетките” съдейства излекуваните болни да станат родители.


ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2