Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 27 юли 2010 г.

ТРТ новини - 27.07.2010 г.

ИРАН Е ГОТОВ ДА ЗАПОЧНЕ ПРЕГОВОРИ...
Иран заяви, че е готов да започне безусловно преговорите за размяна на иранския уран с ядрено гориво.

Изпратена 27.07.2010 10:45:25 UTC

Обновена 27.07.2010 10:45:25 UTC

Иран заяви, че е готов да започне безусловно преговорите за размяна на иранския уран с ядрено гориво.

В писмото, което изпрати на МААЕ, Иран съобщва, че е готов да започне преговорите за да може да набави ядрено гориво за изследователските реактори в Техеран без да поставя каквито и да е било условия.

Постоянният посланник на Иран в МААЕ Али Аскер Султание каза „Ние сме готови, още днес можем да започнем преговорите”.

ЕС първоначално посрещна със задоволство решението на Иран.

Външният министър на ЕС Катрин Аштън каза, че намира за положително изявлението на Техеран, но че детайлите от изявлението трябва да бъдат проучени обстойно.

Междувременно ЕС и Канада одобриха налагането на нови санкции срещу Иран. Въпросните санкции вземат на прицел външната търговия, банковия и енергийния сектори на Иран.
-
ОТЗВУЦИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА КАМЕРЪН...

Посещението на британския премиер Дейвод Камерън в Турция намери широко отражение по страниците на британската преса...

Изпратена 27.07.2010 10:08:59 UTC

Обновена 27.07.2010 10:08:59 UTC

Посещението на британския премиер Дейвод Камерън в Турция намери широко отражение по страниците на британската преса.
В новините бе подчертано, че по време на визитата си в Анкара новият премиер на Великобритания и лидер на Консервативната партия ще подкрепи членството на Турция в ЕС.
Вестник Файнейшъл Таймз писа, че Камерън ще стане въодушевен поддръжник на членството на Турция, а вестник Гардийън посочи, че в изявленията които ще направи в Анкара Камерън ще разкритикува Франция и Германия и ще акцентува на опасностите, които ще постави на дневен ред едно изолиране на Турция от съюза.
Вестник Таймз помести откъси от словото, което Камерън ще произнесе в Турция и подчерта, че Великобритания винаги е подкрепяла членството на Турция в ЕС.
Вестник Индепендънт от своя страна каза, че едновременно с подкрепата, Камерън ще поиска от Турция да придаде тласък на процеса на реформи.
Британските информационни канали също дадоха широко място на посещението на Камерън в Турция.
БиБиСи отбеляза, че с бързо растящата си икономика и регионален авторитет, Турция се превръща във все по-важна за Великобритания страна.
Телевизионния канал Скай излъчи коментар в който бе подчертано, че Великобритания оценява Турция като "Вратата си към Близкия Изток".
-
ЕС И ТУРЦИЯ ПОЛАГАТ СЪВМЕСТНИ УСИЛИЯ ПО ИРАНСКАТА КРИЗА...

Министърът на външните работи на ЕС Катрин Аштън заяви, че в рамките на усилията им за изграждането на по-сигурен свят, работят съвместно с Турция за разрешаването на кризата с иранската ядрена програма....

Изпратена 27.07.2010 10:14:49 UTC

Обновена 27.07.2010 10:14:49 UTC

Министърът на външните работи на ЕС Катрин Аштън заяви, че в рамките на усилията им за изграждането на по-сигурен свят, работят съвместно с Турция за разрешаването на кризата с иранската ядрена програма.
На пресконференция организирана в Брюксел Аштън каза, че са в много близко сътрудничество с Турция по въпроса с иранската ядрена програма и че тази сутрин е разговаряла с външния министър на Турция Ахмед Давутоглу.
Аштън заяви, че Турция е партньор с ключово значение за съюза и същевременно поддържа близки отношения и с Иран.
Катрин Аштън допълни, че ЕС цели установяването на близко сътрудничество с Турция във външнополитически сфери с общ интерес и за двете страни и каза, че работят съвместно с нея за разрешаването и на иранския проблем.
-
ДАВУТОГЛУ И ХЕЙГ ОБСЪДИХА ДВУСТРАННИТЕ ВЪПРОСИ...

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е придружаван по време на визитата си в Анкара от външния министър Дейвид Хейг...

Изпратена 27.07.2010 10:13:00 UTC

Обновена 27.07.2010 10:13:00 UTC

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е придружаван по време на визитата си в Анкара от външния министър Дейвид Хейг.
Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу проведе на делова закуска среща с Хейг.
В дневния ред на срещата бяха турско-британските отношения, процеса на членство на Турция в ЕС, Кипърския проблем, а също така и кризата с иранската ядрена програма.
-
БРИТАНСКИЯ ПРЕМИЕР ПРОДЪЛЖАВА КОНТАКТИТЕ СИ В ТУРЦИЯ...

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е на официално посещение в Турция...

Изпратена 27.07.2010 10:05:58 UTC

Обновена 27.07.2010 10:05:58 UTC

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън е на официално посещение в Турция. Това е второто официално посещение в чужбина на Камерън след встъпването му на премиерския пост.
След пристигането си в Анкара Камерън посети най-напред мавзолея на Ататюрк. След това той проведе среща с представители на бизнес средите в Турция. Камерън отбеляза, че ще бъдат най-силния подръжник на Турция в процеса й на членство в ЕС.
Камерън посети и Асоциацията на Турските Борси и Палати и разговаря с бизнесмени.
"Много добре знаем какво означава да бъдеш оставен извън определен кръг, но се надяваме, че това ще се промени"-каза Камерън и припомни, че двукратно е било налагано вето и на членството на Великобритания в ЕС. Камерън обеща, че ще положи усилия за проправянето на пътя на Турция за членство и ще бъде най-силния поддръжник на членството й. Камерън акцентува на приноса на Турция за мира и сигурността в региона и подчерта, че е много погрешно да се зявява, че тя ще охранява вратите на клуба, но никога няма да влезе в него.
Камерън заяви, че търговският обем между двете страни е достигнал 9 млиарда долара и че планират за срок от пет години да увеличат двукратно този обем. Той допълни, че желаят британските бизнесмени да навлязат в нови и развиващи се пазари.
-
ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА ПУБЛИКУВА ДОКЛАД С ПРОГНОЗИТЕ ЗА ИНФЛАЦИЯТА

Централната банка прогнозира, че през тази година инфлацията ще се понижи с 0,9 %.

Изпратена 27.07.2010 10:48:19 UTC

Обновена 27.07.2010 10:48:19 UTC

Централната банка прогнозира, че през тази година инфлацията ще се понижи с 0,9 %.

По този начин се очаква инфлацията през 2010 година да се понижи нац 7,5 %.

Директорът на Централната банка Дурмуш Йълмаз, който оповести третия доклад с прогнозите за инфлацията съобщи, че се очаква инфлацията през 2010 година да се понижи на 7,5 %. В сравнение с предходния доклад прогнозата за таз годишната инфлация бе понижена с още 0,9 %.

Централната банка прогнозира, че инфлацията на Турция през 2011 година ще се понижи на 5,3 %.
-
ИЗРАЕЛСКИ ХЕЛИКОПТЕР КАТАСТРОФИРА В РУМЪНИЯ...

Министерството на отбраната на Румъния съобщи, че по време на съвместни учения в Карпатите е паднал израелски военен транспортен хеликоптер...

Изпратена 27.07.2010 10:26:22 UTC

Обновена 27.07.2010 10:26:22 UTC

Министерството на отбраната на Румъния съобщи, че по време на съвместни учения в Карпатите е паднал израелски военен транспортен хеликоптер и са загинали седем души, шест от които израелски военнослужещи.
До момента в района на катастрофата са открити 4 трупа.
Не е установена причината за падането на хеликоптера.
Планирано е съвместните военни маневри на Румъния и Израел да приключат на 29ти юли.
-
СТАЧКА НА ШОФЬОРИТЕ В ГЪРЦИЯ...

Шофьорите на товарни камиони и цистерни в Гърция обявиха стачка в знак на протест срещу решението на гръцкото правителство за провеждането на реформи в транспортния сектор...

Изпратена 27.07.2010 10:24:14 UTC

Обновена 27.07.2010 10:24:14 UTC

Шофьорите на товарни камиони и цистерни в Гърция обявиха стачка в знак на протест срещу решението на гръцкото правителство за провеждането на реформи в транспортния сектор.
Шофьорите на камиони в цялата страна паркираха камионите си до тротоарите.
Представители на синдикатите подчертаха, че паркираните камиони ще останат по местата си няколко дена.
Боейки се от възникването на криза с доставката на течни горива, гръцките граждани се струпаха пред бензиностанциите.
Гръцкото правителство, изправено пред финансова криза, планира реформи в системата на лицензии за сухопътния транспорт.
Собствениците на товарни камиони и цистерни се противопоствят на издаването на нови лицензии.
-
РЪСТ В СИРИЙСКИТЕ ТУРИСТИ ПОСЕЩАВАЩИ ГАЗИАНТЕП...

С отмяната на визите между Сирия и Турция бе осъществено 10 кратно увеличение на сирийските турсти посещаващи Газиантеп...

Изпратена 27.07.2010 10:39:38 UTC

Обновена 27.07.2010 10:39:38 UTC

С отмяната на визите между Сирия и Турция бе осъществено 10 кратно увеличение на сирийските турсти посещаващи Газиантеп...

В тези рамки в изпълнение ще бъде поставен проекта „Сигурен път” целящ да възпрепятства възникването на евентуални проблеми по време на посещенията в Турция на сирийските туристи.

В рамките на проекта по пътищата, от където преминават сирийските туристи ще бъдат поставени упътващи табели на арбски език, а в търговските центрове ще бъдат назначени на служба полицаи владеещи арабски език.

С отмяната на визите между Турция и Сирия бе отбелязано разгръщане на отношенията между двете страни.

Броят на сирийските туристи посещаващи Газиантеп се покачи от 9 хиляди на 100 хиляди туриста на месец.

Този драстичен ръст на сирийските туристи приведе компетентните лица в действие.

Турски полицаи владеещи арабски език проведоха анкети с близо 5 хиляди туриста и подготвиха проект за разрешаване на проблемите, с които се сблъскват сирийските туристи при посещенията си в Турция. С въпросният проект се очаква броят на сирийските туристи да се увеличи още повече.
-
ДАВУТОГЛУ ПРИЗОВА ИЗРАЕЛ КЪМ СЪТРУДНИЧЕСТВО...

Комисията по човешките права към ООН назначи членовете на международната следствена комисия, която ще разследва инцидента с кораба "Мави Мармара"...
Натиснете за гледане на видео

Изпратена 27.07.2010 10:01:42 UTC

Обновена 27.07.2010 10:01:42 UTC

Давлението на международната общественост за изправянето на Израел пред международното правосъдие поради кървавата операция срещу корабите возещи хуманитарни помощи за Ивицата Газа расте с всеки изминал ден.
Комисията по човешките права към ООН назначи членовете на международната следствена комисия, която ще разследва инцидента.
Очаква се втората международна следствена комисия, която бе поставена на дневен ред с инициативата на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, също да бъде сформирана в кратък срок.
Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу призова международната общественост да окаже давление на Израел.
Комисията на ООН по човешките права, със седалище в Женева, назначи екипа от международни експерти, който ще разследва израелското нападение.
Комисията ще разследва нарушенията на човешките права по време на израелската военна операция.
Следствената комисия, която ще се сформира по инициативата на генералния секретар на ООН, от своя страна ще разследва политическото и юридическо измерения на международното престъпление извършено от Израел.
Отговаряйки на въпроси, на проведеното в Анкара заседание на Групата за Следене на Реформите, министърът на външните работи Ахмед Давутоглу каза, че има положителни сигнали че комисията ще бъде сформирана много скоро.
Той отбеляза, че Турция е готова на сътрудничество и подчерта, че всички страни в света трябва да са равноправни в отговорността си пред международните закони.
Давутоглу каза, че очакват от Израел да сътрудничи и с двете комисии, тъй като в противен случай международната общественост ще окаже нужното давление.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 27.07.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 27.07.2010 10:35:50 UTC

Обновена 27.07.2010 10:35:50 UTC

Вестник Хабер Тюрк предава, че премиерът на Великобритания Дейвид Камерън вчера във вечерните часове е пристигнал на посещение в Анкара. Вестникът отбелязва, че Камерън, който се намира на двудневно посещение в Турция е придружаван от делегация, в която е и външния минстър Уилям Хейг.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Стратегическо посещение от британския премиер в Анкара” съобщава, че посещението на Камерън в Турция, което бе предприето непосредственно след обиколката му в САЩ и страните от ЕС е било окачествено като показател за значението отдавано от Великобритания на Турция.

Вестник Йени Шафак предава, че иранската администрация вчера е предала на председателя на МААЕ Юкия Амано второто си писмо относно размяната на иранския уран с ядрено гориво. В новината пише, че постоянният посланик на Иран в МААЕ Али Аскер Султание е казал, че страната му е готова да започне преговори с Виоенската група-САЩ, Русия и Франция относно размяната на иранския уран с ядрено гориво от Западните страни. Султание е подновил, че иранската ядрена програма има мирни цели и че искат да вземат от страните от Виенската група ядрено гориво за изследователския реактор в Техеран. Вестникът сочи, че в часовете, когато Султание е правел това изявление външните министри на страните от ЕС заседаващи в Брюксел са одобрили налагането на нови санкции на Иран. Вестникът съобщава, че въпросните санкции предвиждат налагането на забрана за осъществяването на нови инвестиции в секторите на петрола и природния газ на Иран, оказването на техническа подкрепа и трансфер на технологии. Вестникът предава, че на Иран ще бъдат наложени сериозни ограничения при откриването на нови филиали на своите банки и застрахователни компании и че ще бъде въведено задължение за искане на разрешение при трансфера на големи суми.

Вестник Стар в новината със заглавие „Фестивал на турската култура в Канада” отбелязва, че на 4тият фестивал на турската култура в Отава организиращ се от Фондацията на турската култура в Канада са взели участие 25 хиляди души. Вестникът предава, че министърът на транспорта на Канада Джон Байрд, който е взел участие на коктейла в общинския съвет на Отава е казал „Турците оказват голям принос за тази страна. Моят помощник също е турчин. Благодаря на всички вас”.

Вестник Заман съобщава, че според дадните оповестени от Централната банка през месец юли 2010 година процента на производствения капацитет в преработващата промишленост е нарастнал със 7,3% в сравнение със същия период на миналата година.

Вестник Хюрриет предава, че Турските авиолинии са подписали 10 годишен спонсорски договор с баскетболната Евролига. Генералният директор на баскетболната Евролига Жорди Бертомеу е казал „Турските авиолинии ще придадат мощ на баскетболната Евролига”.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2