Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 18 юли 2010 г.

ТРТ новини - 18.07.2010 г.

ПЕТИМА НАТОВЦИ ЗАГИНАХА ПО ВРЕМЕ НА НАПАДЕНИЯ В АФГАНИСТАН...

По време на нападения в Афганистан загинаха пет военнослужещи от силите на НАТО....

Изпратена 18.07.2010 07:52:05 UTC

Обновена 18.07.2010 07:52:05 UTC

По време на нападения в Афганистан загинаха пет военнослужещи от силите на НАТО.
Съобщено бе, че двама американски и двама британски войника са загинали в резултат на експлодирането на бомба поставена до път в Южен Афганистан. Не бяха дадени сведения за националността на петия загинал военнослужещ.
Миналия месец многонационалните сили в Афганистан понесоха най-тежките загуби. В резултат на организираните нападения загинаха 103ма военнослужещи 60 от които американски.
През настоящия месец в следствие на различни нападения загинаха 54 военнослужещи на НАТО, 39 от които американски военнослужещи.
Съобщено бе, че в столицата на Афганистан Кабул са обявени извънредно строги мерки за сигурност поради насрочената за вторник международна конференция за Афганистан с участието на лидери от над 60 страни.
-
АББАС ПОСТАВИ УСЛОВИЯ ЗА ПРЕКИТЕ ПРЕГОВОРИ С ИЗРАЕЛ....

Палестинският държавен глава Махмуд Аббас заяви, че ако Израел приеме условието границите на палестинската държава да бъдат определени в съответствие с границите от 1967ма година, са готови да започнат преки преговори с тази страна...

Изпратена 18.07.2010 09:26:46 UTC

Обновена 18.07.2010 09:26:46 UTC

Палестинският държавен глава Махмуд Аббас заяви, че ако Израел приеме условието границите на палестинската държава да бъдат определени в съответствие с границите от 1967ма година, са готови да започнат преки преговори с тази страна.
В изявлението, което дадена за един йордански вестник, Аббас каза, че Израел трябва да приеме и базирането на международни сили в новата палестинска държава, която ще бъде основана.
Израел от своя страна заявява, че няма да може да даде на палестинската страна никакви предварителни гаранции относно преките преговори.
Същевременно Аббас разговаря в Рамалла със специалния представител на САЩ за Близкия Изток Джордж Мичел.
В изявлението, което направи за журналисти, Мичел каза, че ще продължат усилията по въпроса за започването на преки преговори между Израел и Палестина.
Помощник на Аббас Ясер Абед Раббо отбеляза, че Аббас очаква от Вашингтон отговор на някои въпроси във връзка с преките преговори и че е много малка вероятността решенията по въпроса да бъдат оповестени преди началото на идния месец.
-
БОМБЕНО НАПАДЕНИЕ В БАГДАТ...

По време на нападение камикадзе в столицата Багдат загинаха 43ма души...

Изпратена 18.07.2010 09:32:17 UTC

Обновена 18.07.2010 09:32:17 UTC

Ирак посрещна неделния ден с кърваво нападение.
По време на нападение камикадзе в столицата Багдат загинаха 43ма души и десетки бяха ранени. Нападателят е взривил бомбите по тялото си на опашка за заплата на въоръжени милиции работещи за иракското правителство в борбата му с терористичната организация Ел Каиде.
Въпреки, че до голяма степен сигурността в Ирак бе възстановена, периодично се организират широкомащабни кървави нападения.
Продължаващите, въпреки че изминаха четири месеца от изборите, усилия за сформиране на правителство също се отразяват негативно над стабилитета в Ирак.
-
НАПАДЕНИЯТА НА ТАЛИБАНИ В АФГАНИСТАН ПРОДЪЛЖАВАТ...

Талибани нападнаха затвор в Афганистан и освободиха 23 затворника...

Изпратена 18.07.2010 09:29:42 UTC

Обновена 18.07.2010 09:29:42 UTC

Талибани нападнаха затвор в Афганистан и освободиха 23 затворника.
Афганистански служители отбелязаха, че талибани са атакували четири полицейски поста в областта Фарах.
По време на тези атаки, друга група талибани е нападнала затвора, взривила е портата и е освободила 23ма затворника.
Отбелязано бе, че по време на тези нападения е загинал един афганистански полицай.
-
ЗАПОЧВА СТРОЕЖ НА ЛЕТИЩЕ В ЮКСЕКОВА...

Предприета бе стъпка за строеж на летище в община Юксекова окръг Хаккяри....

Изпратена 18.07.2010 07:55:18 UTC

Обновена 18.07.2010 07:55:18 UTC

Предприета бе стъпка за строеж на летище в община Юксекова окръг Хаккяри.
Министърът на транспорта и съобщенията Бинали Йълдъръм постави основите на летищетоf което ще бъде построено в Юксекова.
В словото което произнесе министър Йълдъръм казаf че ще свържат с въздушни мостове западните и източните окръзи и че това от което се нуждаят е укрепването на братските връзки.
За строежа на летището ще бъдат изразходвани 120 милиона турски лири.
-
В ГРАД АЛМАТЪ В КАЗАХСТАН БЯХА ОБСЪДЕНИ РЕГИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И СЪТРУДНИЧЕСТВО...

Главна тема в дневния ред на неофициалната среща на външните министри на страните членки на Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество бе стабилитетът в Киргизия...

Изпратена 18.07.2010 08:00:39 UTC

Обновена 18.07.2010 08:00:39 UTC

В град Алматъ в Казахстан бяха обсъдени регионалната сигурност и сътрудничество.
Главна тема в дневния ред на неофициалната среща на външните министри на страните членки на Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество бе стабилитетът в Киргизия.
Друг важен въпрос, който бе обсъден бе конфликтът между Азербайджан и Армения. Поради несговорчивата позиция на Армения, срещата на представителите в Минската група приключи без да е приета съвместна декларация.
Заседанието на Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество, на което Турция бе представена от външния министър Ахмед Давутоглу, започна със встъпителното слово на президента на Казахстан Нурсултан Назарбайев. Той оповести, че на Киргизия ще бъде предоставена финансова помощ от десет милиона долара за възстановяване на инфраструктурната и енергийната мрежи.
В рамките на срещата се проведе и заседание на представителите на САЩ, Русия и Франция в Минската група. На срещата присъстваха и външните министри на Азербайджан и Армения. Поради несговорчивата позиция на Армения, тази възможност за придаване на тласък на усилията за разрешаване на проблема между двете страни бе пропусната.
След тази среща министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу разговаря с министъра на външните работи на Азербайджан Елмар Мемедяров.
Давутоглу каза, че за съжаление не е била постигната обща позиция, но е налице желанието за продължаване на преговорите.
Давутоглу опроверга в категоричен тон новините, че границата между Турция и Армения ще бъде отворена в рамките на маневрите на НАТО.
В рамките на заседанието Давутоглу проведе редица важни двустранни контакти.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 18.07.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 17ти юли 2010та година...

Изпратена 18.07.2010 08:02:56 UTC

Обновена 18.07.2010 08:02:56 UTC

Днешния преглед на турския печат ще започнем с вестник Ватан. В новината озаглавена "Държавна церемония за внука на последния османски султан" вестникът съобщава, че последният внукът на султан Абдулхамид и най-възрастен член на османската династия Осман Нами Османоглу е бил погребан с церемония, на която са присъствали премиерът Ердоган и някои министри. В новината се отбелязва, че за церемонията в Турция са пристигнали членове на династията живеещи в различни страни в чужбина и че премиерът Ердоган и министърът на транспорта Бинали Йълдъръм са носили известно време на рамо ковчега.
Вестник Сабах в новина поместена в страницата за икономически вести съобщава, че Турция и Автономна Република Нахичеван са сключили договор за строеж на газопровод дълъг 200 километра, посредством който ще бъдат обединени газопроводните мрежи на двете страни. Вестникът отбелязва, че посредством този газопровод Нахичеван ще бъде снабдяван с азербайджански природен газ през територията на Турция.
В новината озаглавена "Границата няма да бъде отворена", вестник Йени Шафак пише, че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу, намиращ се в град Алматъ в Казахстан за участие в неофициалната среща на външните министри на външните работи на страните членки на Европейската Организация за Сигурност и Сътрудничество е заявил, че новините по страниците на медиите че границата с Армения ще бъде отворена са недостоверни и че става въпрос само за обмяна на информация в рамките на НАТО относно транспортирането на помощите в случаи на природни бедствия.
Вестник Заман в новината под заглавието "АНКА" ще полети през септември" съобщава, че първите изпитателни полети на турския безпилотен разузнавателен самолет ще започнат през месец септември, че в края на годината ще приключи изпитателният срок и ще бъдат пуснати в експлоатация три самолета, а през 2012та година ще бъде преминато към серийно производство.
Вестник Хюррийет съобщава, че Турските Авиолинии ще допълнят към икономическия, бизнес и фърст клас, една нова категория на име Комфорт клас, която ще бъде разположена между Бизнес и Фърст клас.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2