Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 17 юли 2010 г.

ТРТ новини - 17.07.2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 17.07.2010

Преглед на новините по страниците на съботните турски вестници от 17ти юли 2010та година...

Изпратена 17.07.2010 07:04:36 UTC

Обновена 17.07.2010 07:04:36 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Йени Шафак. Вестникът съобщава в новината озаглавена "Турски преврат в НАТО", че генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен е назначил за заместник-генерален секретар на НАТО политическия съветник на президента на Турция Абдуллах Гюл, Хюсеин Дириьоз.
Вестник Хабертрюк съобщава, че е бил представен първият турски безпилотен самолет носещ името "Анка", тоест "Феникс". В новината се подчертава, че този самолет притежава по-добри показатели и качества от израелския модел безпилотни самолети "Херон".
В новина на същата тема вестник Йени Шафак пише, че турският безпилотен самолет проектиран и конструиран от турски инженери е с размах на крилата от 17 метра, дължина на корпуса 9 метра, теглото му е един и половина тона и максималната височина на полета му е 30 хиляди фита.
Вестник Заман, в новина на външнополитическа тема пише, че балканските инициативи на Турция, която успя да организира среща между лидери на Босна и Херцеговина и Сърбия и която подписа 6 договора със Сърбия, са привлекли вниманието на света. В новината пише, че британският вестник Дъ Икономист е отбелязал, че отношенията между Турция и Сърбия са станали дружески и че полагайки усилия за помиряването на сърбите и босненците, тя е започнала да налага авторитета си на Балканите.
Вестник Ватан пише, че международното давление наложено на Израел след нападението над кораба "Мави Мармара" е принудило израелската администрация да предприеме нови стъпки по въпроса за отменянето на ембаргото наложено на Ивицата Газа и съобщава, че в плана, който ще предаде на ЕС Израел планира да отмени напълно ембаргото наложено на региона в замяна на базирането на европейски умиротворителни сили.
Вестник Миллийет пише в новина на спортна тема, че турската национална атлетка Елван Абейлегессе е постигнала обнадеждаващи резултати преди Европейското първенство, спечелвайки третото място в надпреварата на пет хиляди метра в Диамантената Лига.
Вестник Джумхурийет също в новина на спортна тема съобщава, че са станали ясни първите съперници на турските отбори които ще участват в евротурнирите по футбол. Вестникът пише че Фенербахче ще играе със швейцарския Юнг Бойз, Галатасарай с победителя от срещата ОФК Белград-Торпедо Зодино (Беларус), а Бешикташ, който в първата среща се наложи с три на нула над Викингур от Фаройските острови, ако се класира за следващия етап ще играе с чехския Виктория Пилзен.
Същият вестник, в новина на културна тема съобщава, че по време на разкопки в античния град Мира в община Демре, окръг Анталия, са били открити останки на 900 годишна възраст, за които се предполага че принадлежат на църква от византийския период. В новината пише, че находката е била открита на дълбочина 6 метра, че стенита се добре запазени, но куполът е рухнал и че киремидите покриващи купола са се съхранили в много добро състояние.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2