Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 1 май 2010 г.

ТРТ - 01.05.2010 г. !

В Шанхай започна "ЕКСПО-2010"...

Тазгодишното изложение ЕКСПО бе открито в град Шанхай в Китай...

Изпратена 01.05.2010 09:49:50 UTC

Обновена 01.05.2010 09:49:50 UTC

Тазгодишното изложение ЕКСПО бе открито в град Шанхай в Китай.
Мероприятието, първото от което бе организирано през 1852ра година във Великобритания, цели да обедини на обща платформа целия свят.
Изложението в Шанхайю е най-голямото организирано до днес изложение ЕКСПО.
В изложението участват 194 страни и 50 международни организации.
Щандът на Турция е сред най-големите щандове на изложението.
Подчертава се, че с бюджета от 4 и половина милиарда долара, изложението в Шанхай е изпреварило двукратно разходите за олимпийските игри в Пекин, които бяха олимпийските игри с най-голям бюджет в историята на света.
Очаква се изложението, което ще остане отворено в течение на 6 месеца, да бъде посетено от около 80 милиона посетители.
Организиращите се на периоди от пет години изложения ЕКСПО представляват платформа за обмяна на идеи и представяне на новости в различни сфери от икономиката до науката и технологиите.
-
Иран е против обмяна на уран извън страната...

Иран се противопостави с довода за сигурност, на предложението за обмяната на уран извън страната...

Изпратена 01.05.2010 09:43:25 UTC

Обновена 01.05.2010 09:43:25 UTC

Иран се противопостави с довода за сигурност, на предложението за обмяната на уран извън страната.
Съветникът по външнополитическите въпроси на религиозния лидер на Иран Аятолах Али Хаманей, Али Екбер Велайети, в изявление за официалната иранска информационна агенция ИРНА каза, че искат обмяната на урана да се провежда на иранска територия.
Той отбеляза, че в западните страни не са удържали на обещанията дадени през предходните периоди и не им се доверяват.
"Ако предадем на западните страни обогатения с големи трудности до 3,5 процента уран, не сме сигурни дали те ще удържат на обещанията."-каза Велайети.
Той подчерта, че обмяната няма да може да се провежда и в трета страна като Турция, тъй като не са сигурни дали западните страни са честни и към Турция. Велайети допълни, че обмяната не може да се проведе и в Китай.
След като преговорите между Иран и западните страни по въпроса за обмяната на обогатен уран приключиха без резултат, иранската страна взе решение да започне обогатяването на уран в комплексите в страната.
-
Четирима военнослужещи загинаха при нападение на терористи...

Снощи в полунощ група терористи от ПКК подложи на обстрел жандармерийската застава Саръяйла в община Назъмийе окръг Тунджели...

Изпратена 01.05.2010 09:38:19 UTC

Обновена 01.05.2010 09:38:19 UTC

Снощи в полунощ група терористи от ПКК подложи на обстрел жандармерийската застава Саръяйла в община Назъмийе окръг Тунджели. В резултат на открития от терористите огън загинаха командващият заставата и още трима военнослужещи и седем военнослужещи бяха ранени. Ранените бяха поставени на лечение в болница.
Гъстата мъгла и силния валеж възпрепятстваха изпращането на щурмови хеликоптери. Съобщено бе, че в района се дислоцират крупни пехотни подразделения.
Сочи се, че по време на продължилото до сутрешните часове стълкновение са убити много терористи.
В региона започнаха широкомащабни прочиствателни операции.
В община Чукурджа окръг Хаккяри, един военнослужещ загина в резултат на експлодирането на мина поставена от терористи от ПКК.
-
Мексиканския залив е пред екологична катастрофа...

Размерът на екологичната катастрофа в Мексиканския залив расте....

Изпратена 01.05.2010 09:47:27 UTC

Обновена 01.05.2010 09:47:27 UTC

Размерът на екологичната катастрофа в Мексиканския залив расте. След обявеното на извънредно положение в щатите Луизиана и Флорида в САЩ, извънредно положение бе обявено и в щата Алабама.
Британската фирма на която принадлежи нефтената платформа станала причина за катастрофата от своя страна заяви, че е "Много ниска вероятността" инцидента да прерастне на екологична катастрофа.
Отбелязва се обаче, че от нефтената платформа в морето дневно се изливат около пет хиляди варела суров нефт.
-
Ердоган произнесе "Обръщение към нацията"...

Той засегна в обръщението си решението на Армения за суспендиране на процеса на ратификация на двустранните протоколи и подчерта, че въпреки това решение на арменската страна, Турция съхранява изразените по-рано позиции...

Изпратена 01.05.2010 09:35:12 UTC

Обновена 01.05.2010 09:35:12 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган произнесе традиционното "Обръщение към нацията". Той засегна в обръщението си решението на Армения за суспендиране на процеса на ратификация на двустранните протоколи и подчерта, че въпреки това решение на арменската страна, Турция съхранява изразените по-рано позиции и позитивното си становище относно разрешаването на двустранните проблеми. Ердоган каза, че ще останат верни на духа на протоколите и в бъдеще.
Премиерът се спря и на словото, което президентът на САЩ Барак Обама произнесе на 24ти април, деня сочен от арменците като началото на никога несъстоялия се арменски геноцид, и каза, че Обама до известна степен се е съобразил с чувствителността на Турция по въпроса, но същевременно е дал място и на неприемливи за Турция твърдения.
"Ние от години насам заявяваме, че този въпрос трябва да бъде оставен на историците, но за съжаление трети страни се възползват от проблема за постигане на вътрешнополитически облаги. Това оставя дълбоки следи в съзнанието на турския народ, а също така се отразява отрицателно и на усилията за нормализиране на отношенията между Турция и Армения. Ние искаме да се сложи край на една подобна погрешна дейност. Турция е сериозно обезпокоена и много недоволна от нелоялната и двулична позиция на страни, които се обявяват за нейни приятели."-каза премиерът Ердоган.
-
Преглед на турския печат 01.05.2010

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 1ви май 2010та година...

Изпратена 01.05.2010 07:45:06 UTC

Обновена 01.05.2010 08:34:25 UTC

Прегледа на днешната турска преса започваме с новина на вестник Йени Шафак, озаглавена "Бабаджан дава урок по икономически кризи на Атина". В новината се отбелязва, че Държавният министър и Вице-премиер Али Бабаджан е отбелязал по време на визитата си в гръцката столица Атина, че Турция притежава много голям опит в преодоляването на различни икономически кризи, който може да бъде полезен за преодоляването на подобни кризи и в другите страни.
Вестник Хабер Тюрк пише в новина на същата тема, че Бабаджан е отправил по време на посещението си в Атина посланието, че искат да придадат нов тласък на турско-гръцките отношения и да повишат двустранните връзки на нивото на двустранно партньорство.
Вестник Заман в новината озаглавена "ПАЕС предупреди България относно турското малцинство" съобщава, че Парламентарната Асамблея на Европейския Съвет е осъдила България за сегрегацията и расизма проявяван към турското малцинство в страната и е отправила остри критики по адрес на администрацията в София за това, че не предприема мерки, които ще осигурят на представителите на турското малцинство да се възползват пълно от всички граждански права и свободи.
В новината озаглавена "Проблемите на жените може да бъдат разрешени само чрез солидарност на жените" вестник Ватан пише, че в словото произнесено на организиран в Брюксел симпозиум с участието на представители на европейските турски неправителствени организации, съпругата на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, Емине Ердоган е подчертала, че проблемите с участието на жените в политическия и социален живот са еднакви в целия свят и че тези проблеми може да бъдат разрешени само чрез солидарност между жените.
В новина на икономическа тема вестник Хюррийет съобщава, че международното изложение Шанхай Експо 2010, за подготовката на което бе изразходвана рекордната сума от 60 милиарда долара, е било открито официално от държавния лидер на Китай Ху Цинтао. В новината пише, че се очаква изложението да бъде посетено от 70 милиона души и че участват 189 страни. В новината се отбелязва, че на церемонията по откриването на Шанхай Експо 2010 са присъствали лидери от 20 страни.
Вестник Джумхурийет в новина на културна тема отбелязва, че филмът на режисьора Фео Аладаг "Раздяла" в който главната роля играе актрисата Сибел Кекилли , е получил наградата за най-добър филм на международния фестивал за независими филми Трибека, а Сибел Кекилли е получила наградата за "Най-добра женска главна роля". Вестникът сочи че на същия фестивал, филмът на живеещия в Италия турски режисьор Ферзан Йозпетек "Глупави Маймуни" е получил специалната награда на журито.
Вестник Миллийет пише, че лекари от университета Станфорд в САЩ са съумели посредством генна карта да определят всички възможни здравни рискове на пациент на болницата и че в изявлението на университета по въпроса се подчертава, че посредством това изследване се установява със сто процентен успех дали даден човек е заплашен от сърдечни болести, диабет и рак.

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2