Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 2 май 2010 г.

Новини за Турция - 02.05.2010 г. !

Първи май бе честван на площад Таксим...

Вчера, след период от 33 години, за първи път първи май, празника на труда бе отбелязан на площад Таксим в Истанбул...

Изпратена 02.05.2010 09:41:41 UTC

Обновена 02.05.2010 09:41:41 UTC

Вчера, след период от 33 години, за първи път първи май, празника на труда бе отбелязан на площад Таксим в Истанбул. Трудещите се стекоха на площада от три направления. Изпълнени бяха маршове и бяха произнесени слова.
С тържествена церемония бяха поставени венци на булевард Казанджъ Йокушу, който през 1977ма година стана сцена на кърваво нападение над манифестиращи работници.
Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай заяви във връзка с честването на първи май на площад Таксим, че в Турция е сложен край на синдрома Първи Май, и този празник вече няма да се оценява като заплаха за мира и спокойствието в страната.
Валията на Истанбул Муаммер Гюлер от своя страна подчерта, че честванията са се провели в съответствие с подготвената по-рано програма и благодари на всички участници в манифестацията за проявената отговорност.
Празникът на труда, Първи Май бе отбелязан с многолюдни манифестации и в столицата Анкара, в град Измир и в други градове в страната.
-
Ню Йорк се спаси от нов 11ти септември...

Кола-бомба паркирана на прочутия площад Таймз в град Ню Йорк в САЩ предизвика голяма паника в града...

Изпратена 02.05.2010 09:53:38 UTC

Обновена 02.05.2010 09:53:38 UTC

Кола-бомба паркирана на прочутия площад Таймз в град Ню Йорк в САЩ предизвика голяма паника в града.
Полицията на Ню Йорк съобщи, че шест патрулиращи полицаи са видели в 1 часа и 30 минути турско време че от паркирал на площада автомобил излиза дим. След претърсване в автомобила, са били открити бутилки с газ пропан, пакети с барут и часовников механизъм.
Полицията е опразнила сградите намиращи се около площада и са били поставени барикади по всички булеварди и улици въдещи към площада.
Площад Таймз в Ню Йорк е едно от местата което е посещавано от най-много туристи. Нюйоркската полиция подчертава, че е било предотвратено бедствие подобно на това с кулите на Световния Търговски Център.
-
Турция се сбогува със своите синове...

Днес се провеждат погребалните церемонии на турските военнослужещи които загинаха в резултат на нападения на терористичната организация ПКК...

Изпратена 02.05.2010 09:39:09 UTC

Обновена 02.05.2010 09:39:09 UTC

Днес се провеждат погребалните церемонии на турските военнослужещи които загинаха в резултат на нападения на терористичната организация ПКК.
Погребалните церемонии с участието на хиляди граждани се провеждат в родните места на загиналите.
-
Стълкновение с терористи в Диярбакър...

Един лейтенант загина в резултат на открития от терористите огън...

Изпратена 02.05.2010 09:34:43 UTC

Обновена 02.05.2010 09:34:43 UTC

По време на стълкновение между терористи от ПКК и жандармерийско продразделение в околностите на село Абалъ община Лидже, загина един лейтенант от жандармерията.
Подразделението бе нападнато от група терористи по време на предислокация. В резултат на открития от терористите огън загина един лейтенант.
Жандармерийското подразделение преследва бягащите терористи в ескорта на щурмови хеликоптери. В района се дислоцират и пехотни подразделения и един егерски полк.
-
Преглед на турския печат 02.05.2010

Преглед на новините по страниците на някои от неделните издания на турските вестници....

Изпратена 02.05.2010 07:57:41 UTC

Обновена 02.05.2010 07:57:41 UTC

Прегледа на неделния турски печат ще започнем с вестник Заман. В новината озаглавена "Представи турската външна политика в Аксфорд" вестникът пише, че министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу е произнесъл слово в Оксфордския университет и е представил фундамента на който се гради през последния едногодишен период турската външна политика. Давутоглу е отбелязал, че за да бъде наложен мир в Близкия Изток е необходимо да бъдат разрешени проблемите в Ерусалим. Той е подчертал, че Турция има исторически връзки със съседните страни и е посочил, че целта на усилията им за нормализиране на отношенията с Армения е установяването на мира в региона. Давутоглу е заявил, че няма да бъде достатъчно само да бъде отворена турско-арменската граница, тъй като за налагането на пълен мир и стабилитет в региона е необходимо да се разрешат и азербайджано-арменските проблеми и да бъде отворена границата и между тези две страни.
Вестник Хабертюрк в новината озаглавена "Първомайски битки в съседа" съобщава, че честванията по случай първи май, празника на труда са станали арена на различни събития в различните страни и че гръцката столица Атина е станала сцена на сблъсъци между полицията и манифестиращи работници с използване на коктейли молотоф. В новината се подчертава, че поради сблъсъците улиците и площадите на Атина са се превърнали на бойно поле.
В новината под заглавието "Нападение срещу джамия в Могадишу" вестник Йени Шафак съобщава, че по време на вчерашното нападение срещу джамия в столицата на Сомалия Могадишу са загинали 30 души и са били ранени 70 души. Вестникът сочи, че в джамията са станали две последователни експлозии преди обедния молебен и че засега никой не е поел отговорността за нападението.
Същият вестник в новина на икономическа тема пише, че според данните на Съюза на Турските Износители, износът през месец април 2010та година е нарастнал с 25,44 процента в сравнение със същия период на 2009та година и че през първите четири месеца на 2010та година износът на турски стоки е нарастнал с 23,09 процента, достигайки стойността от 35 милиарда и 97 милиона долара.ТРТ

Photobucket

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2