Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 8 март 2010 г.

TRT - VOT - News - 08.03.2010 !

Анкара обсъжда ответните стъпки...

В министерството на външните работи се обсъждат евентуалните ответни стъпки в отговор на приемането на арменския проекто-закон в Комитета но външните отношения на Камарата на Представителите на Конгреса на САЩ...

Изпратена 08.03.2010 10:41:14 UTC

Обновена 08.03.2010 10:41:14 UTC

През настоящата седмица Анкара ще бъде арена на усилени дипломатически контакти. Главно място в дневния ред ще заемат арменския проекто-закон приет от Комитета по външните отношения на Камарата на Представителите на Конгреса на САЩ и преговорите за разрешаване на Кипърския проблем.
В сградата на министерството на външните работи се провежда консултативно заседание на високо равнище, на което присъства и пристигналия в края на седмицата в Анкара посланик на Турция във Вашингтон Намък Тан.
На това заседание ще стане ясно( колко ще продължи престоят на посланик Тан в Анкара, дали ще се завърне във Вашингтон преди 24ти април, който е приет като деня на началото на събитията които са основата за недостоверните арменски твърдения за геноцид, и дали ще бъдат анулирани посещенията на високо равнище в САЩ.
Друг важен въпрос в дневния ред на Анкара ще бъде кипърския проблем. Дипломатическите контакти по въпроса придобиха тласък в навечерието на насрочените за 18ти април президентски избори в ТРСК.
След посещението миналата седмица на премиера на ТРСК Дервиш Ероглу в Анкара, на визита в столицата пристига и специалният съветник на генералния секретар на ООН по кипърския въпрос Александър Доунър.
Доунър ще бъде приет от министъра на външните работи Ахмед Давутоглу.
Днес Давутоглу ще се срещне и с намиращия се на посещение в Турция външен министър на Мавритания Мукнас. След срещата ще бъде организирана съвместна пресконференция.
-
Давуоглу призова към обновяване на пътната карта за разрешаване на палестино-израелския проблем...

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу заяви, че не намират за задоволителна пътната карта за разрешаване на палестино-израелския проблем...

Изпратена 08.03.2010 10:44:21 UTC

Обновена 08.03.2010 10:44:21 UTC

Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу заяви, че не намират за задоволителна пътната карта за разрешаване на палестино-израелския проблем и че подкрепят визия, която ще се съсредоточи над намирането на практическо разрешение на проблема.
По време на еднодневното си посещение в Сирия министърът на външните работи Ахмед Давутоглу бе приет от президента на Сирия Бешар Есад, и разговаря със сирийския външен министър Велид Муаллим и с асистента на сирийския заместник-министър, Хасан Тюркмани.
Давутоглу подчерта, че е необходимо да бъдат разрешени проблемите между палестинските организации Хамас и Ел Фетих и каза че Турция поддържа отворени каналите за контакти с Хамас и продължава контактите си с тази организация.
Давутоглу направи преценка и на сирийско-израелските отношения и подчерта, че подкрепят мирен процес който ще бъде изграден на принципа за приемане на границите от 1967ма година.
На срещата си с Давутоглу, президентът на Сриия Бешар Есад подчерта, че отдават голямо значение на посредническата роля поета от Турция.
-
Начело е коалицията водена от Малики...

Според неофицалните резултати, водената от Малики коалиция Законна Държава е получила 40 процента от гласовете...

Изпратена 08.03.2010 10:49:41 UTC

Обновена 08.03.2010 10:52:27 UTC

Първите резултати от преброяването на гласовете на проведените вчера в Ирак общи парламентарни избори сочат като победител коалицията водена от премиера Нури Ел Малики.
Според неофицалните резултати, водената от Малики коалиция Законна Държава е получила 40 процента от гласовете.
Водената от бившия премиер Ияд Алави Коалция Иракийе е получила 25 процента от гласовете а Шиитския Национален Съюз е получил 18 процента от гласовете.
Иракската избирателна комисия съобщи че крайните изборни резултати ще бъдат оповестени в срок от няколко дена. Участието в изборите проведени при много строги мерки за сигурност бе високо.
За 325тте клесла в иракския парламент се надпреварваха 12 коалиции с участието на 167 партии и 6 хиляди и 200 кандидата от 74 партии.
По покана на иракското правителство, изборите бяха проследени от над 500 наблюдатели от над сто страни, и от международни организации като ООН, ЕС, Арабската Лига и организацията Ислямска Конференция.
Турция бе страната, която след САЩ изпрати най-много свои наблюдатели.
Съобщено бе, че мерките за сигурност ще продължат да са валидни още известно време.
-
Катрин Бигълоу обра наградите "Оскар"...

"Аватар" по изненадващ начин спечели само три награди "Оскар"...

Изпратена 08.03.2010 10:52:31 UTC

Обновена 08.03.2010 10:52:31 UTC

Снoщи в Лос Анжелис бяха раздадени 82рите награди "Оскар". Бляскавата церемония организирана в театъра "Кодак" в Лос Анжелис бе водена от двама прочути актьори-Стив Мартин и Алек Болдуин.
"Войната е опиат" на Катрин Бигълоу взе 6 от наградите - за най-добър филм, оригинален сценарий, за звук, за звуково оформление и за монтаж. Бигълоу спечели и наградата за най-добър режисьор. Катрин Бигълоу стана първата жена в историята на киното, спечелила "Оскар" за най-добър режисьор.
"Аватар" на режисьора Джеймс Камерън отнесе само 3 награди - за художествено оформление, операторско майсторство, визуални ефекти.
Сандра Бълок спечели "Оскар" за ролята на Лий Ан Туохи в "Сляпата страна". Само един ден преди тази церемония Сандра Бълок бе отличена и с антинаградата "Златна малинка" за филма "Всичко за Стив". Така Сандра Бълок стана първата звезда сечелила награда за най-добра и най-лоша актриса в рамките на два дни.
Джеф Бриджис получи "Оскар" за най-добър актьор във филма "Лудосърце" на режисьора Скот Купър.
Кристоф Валц получи награда "Оскар" за най-добра мъжка поддържаща роля във филма на режисьора Куентин Тарантино "Гадни копилета".
"Оскар" за най-добър чуждоезичен филм получи аржентинската лента "Тайната на техните очи" на Хуан Кампанела.
-
Палестинската администрация пре да седне на масата за преговори...

Палестинската администрация оповести, че е готова да възобнови участието си в мирните преговори с Израел с посредничеството на САЩ...

Изпратена 08.03.2010 10:47:03 UTC

Обновена 08.03.2010 10:47:03 UTC

Палестинската администрация оповести, че е готова да възобнови участието си в мирните преговори с Израел с посредничеството на САЩ.
Но палестинската администрация подчерта, че ако в срок от четири месеца не бъдат предприети конкретни стъпки за разрешаване на граничните проблеми с Израел, ще се оттегли от масата за преговори.
Главното плестинско преговарящо лице Саиб Еракат подчерта, че прегворите няма да продължат безкрайно и че вече е настъпило времето да бъдат приети решения.
По-рано палестинската администрация отказваше да седне на масата за преговори, докато не бъде преустановен строежът на еврейски квартали в Източен Ерусалим и на Западния Бряг на река Йордан.
Частичното и косвено възобновяване на преговорите се оценява като първи успех на американската администрация, която полагаше големи усилия по въпроса.
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който миналата седмица бе обявил, че е готов да участва в косвени преговори, изрази надеждата си, че скоро ще бъдат започнати и преките преговори.
Междувременно днес започва Близкоизточната обиколка на заместник-президента на САЩ Джо Байдън.
-
Земен трус разтърси окръг Елязъг...

Съобщава се за тежки разрушения в някои села и за 57 загинали...

Изпратена 08.03.2010 07:33:31 UTC

Обновена 08.03.2010 11:18:11 UTC

Земетресение с магнитуд 6 бала по скалата на Рихтер разтърси рано тази сутрин окръг Елязъг.
Дирекцията за извънредни ситуации към Министерския Съвет съобщи, че според последните данни са загинали 57 души и че се полагат усилия за спасяването на затрупани жители под руините на рухналите жилища. Отбелязано бе, че по-голямата част от жертвите са в селата Окчулар, Юкаръканатлъ и Каялъ.
Съобщено бе, че има 100 ранени, състоянието на девет от които е тежко.
Земетресението, почувствано и в околните общини и окръзи е разрушило някои жилища и е предизвикало тежки повреди в много жилища. Причинени са материални щети и в централните райони на град Елязъг и в общините Кованджълар и Каракочан.
Обсерватория Кандилли към университета Богазичи съобщи, че земетресението с епицентър в района на село Башюрт е станало в 4 часа и 32 минути.
В района са изпратени много линейки и здравни екипи.
Отряди на Гражданска Отбрана продължават спасителните дейности в пострадалите села. Турския Червен Полумесец изпрати за пострадалите от земетресението села палатки, одеяла и походни кухни.
Държавният министър и вице-премиер Джемил Чичек, министъра на здравеопазването Реджеп Акдаг, министъра на благоустрояването и жилищното настаняване Мустафа Демир и държавния министър Джевдет Йълмаз се намират в района на природното бедствие.
В района бяха регистрирани над 40 вторични труса, най-силният от които с магнитуд 5,5 бала по скалата на Рихтер.
Училищата в Бингьол и общините Каракачан и Кованджълар окръг Елязъг бяха затворени за един ден, а в град Тунджели и в община Мазгирт за два дена.
Междувременно в девет часа и 47 минути община Палру окръг Елязъг бе разтърсен от втори земен трус с магнитуд 5,6 бала по скалата на Рихтер.
-
Преглед на турския печат 08.03.2010

Преглед на новините по страниците на турските вестници от 8ми март 2010та година...

Изпратена 08.03.2010 08:28:12 UTC

Обновена 08.03.2010 08:28:12 UTC

Прегледа на днешния турски печат ще започнем с новина на вестник Сабах. Вестникът съобщава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е заявил след приемането от Комитета по външните отношения на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ на проекто-закона за арменските твърдения за събитията от 1915та година, че оценява като много комично едно възприятие, което е готово да пожертва отношенията с Турция само за да задоволи исканията на една диаспора. Ердоган е отбелязъл в словото си произнесено в град Шанлъурфа, че историята е много сериозно нещо и не може да се остави в ръцете на 23ма депутата, и е отправил критиките, че много от депутатите, гласували за арменския проекто-закон са неспособни да посочат мястото на Армения на географската карта, но правят стъпки за намеса в турско-арменския проблем. Премиерът Ердоган подчертава, че Турция е силна и голяма страна и няма да се преклони пред подобни несериозни позиции.
Вестник Йени Шафак съобщава, че министърът на външните работи Ахмед Давутоглу осъществяващ официални контакти в Сирия, е отбелязъл във връзка с решението на Европейския Съд за Човешките Права, че Комисията по имуществените въпроси в ТРСК е първа инстанция по тези проблеми, с думите-това е едно много важно решение. Имуществените проблеми са най-сериозните проблеми в Кипър и обхващат най-трудната глава в прговорите за разрешаване на кипърския проблем. Също така това е един сериозен юридически проблем между двете страни на острова. Ние още преди няколко години бяхме подчертали, че проблемът ще бъде разрешен само от вътрешни инстанции.
Същият вестник съобщава, че по време на операциите проведени преди няколко дена в Белгия срещу терористичната организация ПКК, са били конфискувани част от архивите на организацията. Вестникът отбелязва че в компютрите конфискувани в едно от претърсените жилища, са дали информация за международната мрежа на връзки на терористичната организация и за мрежата за пране на мръсни пари. В новината се отбелязва че след операции в Италия и Франция, терористичната организация е понесла тежък удар с операцията в Белгия, по време на която бяха арестувани главатарят на европейската мрежа Ремзи Картал и терористът Зюбеир Айдар, известен като касата на ПКК.
Вестник Заман пише, че вторите общи парламентарни избори проведени в Ирак след американската окупация през 2003та година на страната, са протекли в сянката на нападения и кръвопролития, по време на които са загинали общо 38 души, но това не е възпрепятствало иракските граждани да подадат гласовете си.
Вестник Миллийет в новина по същата тема отбелязва, че според първите резултати от преброяването на гласовете, начело с близо 40 процента е съюзът воден от премиера Нури Ел Малики, а вестник Сабах пише че изборите са били проследени от много международни наблюдатели сред които и 40 наблюдатели от Турция.
Вестник Заман в новината под заглавието "Отворен бе Малкият Дворец Топкапъ" съобщава, че в столицата на германската провинция Саксония Дрезден, е била открита изложба на османски предмети и отбелязва, че изложбата е била открита съвместно от външния министър на Турция Ахмед Давутоглу и външния министър на Германия Гидо Весревелле. Вестникът пише, че Давутоглу е подчертал на церемонията, че тази изложба е показателна за дълбоките исторически корени на връзките между турския и германския народи и е уверен, че тези отношения ще се задълбочат още повече в бъдеще.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2