Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 7 март 2010 г.

TRT - VOT - News - 07.03.2010 !

Кръвопролития в деня на изборите...

В деня на общите парламентарни избори, от Ирак пристигат вести за експлозии и кръвопролития...

Изпратена 07.03.2010 10:38:58 UTC

Обновена 07.03.2010 10:38:58 UTC

В деня на общите парламентарни избори, от Ирак пристигат вести за експлозии и кръвопролития, по време на които са загинали общо 17 и са били ранени 3ма души.
Една жилищна сграда в столицата на Ирак Багдат бе атакувана с миномет. Минометни снаряди експлодираха и близо до два избирателни пункта в столицата.
От сутринта насам от Багдат пристигат вести за минометни нападения и експлозии на поставени до пътя бомби.
Междувременно бе съобщено, че е отменена забраната за движение на частни моторни превозни средства в централните райони. Забраната бе наложена по-рано с цел предотвратяване на бомбени нападения срещу избирателните центрове.
Организирано бе ракетно нападение срещу избирателен център в провинция Селяхаттин.
-
Изложба на Османски експонати в Дрезден...

В Музея на Войната в Дрезден бяха изложени османски експонати, които от дълго време насам бяха съхранявани в складовете на музея...

Изпратена 07.03.2010 10:47:44 UTC

Обновена 07.03.2010 10:47:44 UTC

В Музея на Войната в Дрезден бяха изложени османски експонати, които от дълго време насам бяха съхранявани в складовете на музея.
Изложбата бе открите съвместно от външните министри на Германия и Турция.
В словото, което произнесе на церемонията министърът на външните работи Ахмед Давутоглу подчерта, че турско-терманската дружба е с дълбоки исторически корени, а германският външен министър Гидо Вестервелле подчерта, че османските експонати са доказателство за богатата култура на Турция.
Вестервелле добави че изложбата е символ на съвместното турско-германско бъдеще.
След церемонията двамата външни министри разгледаха изложбата.
Представени са стотици ценни османски експонати от 16ти век и от по-късните периоди, като палатки и кавалерийски сбруи.
Експонатите, които в края на Втората Световна Война бяха отнесени в Съветския Съюз, по-късно бяха върнати на тогавашната Германска Демократична Република.
След обединяването на източна и западна Германия, поставените в складовете експонати бяха реставрирани в съответствие с оригинала.
Експонатите представляват подаръци дарени на германски дипломати от страна на османски държавни служители или поданици или пък предмети закупени от посетили османската държава германски благородници и пътешественици.
Тези предмети са показателни за интереса в Европа през този период към османската култура.
-
Азербайджан ще изнася природен газ за Сриия през Турция....

Турция укрепва позицията си на важен международен енергиен мост с нова енергийна линия...

Изпратена 07.03.2010 10:45:11 UTC

Обновена 07.03.2010 10:45:11 UTC

Турция укрепва позицията си на важен международен енергиен мост с нова енергийна линия.
Азербайджанският природен газ ще се транспортира за Сриия през територията на Турция.
През месец юли миналата година президентът на Сирия Бешар Есад бе посетил Азербайджан. По време на това посещение двете страни подписаха три догжовора в сферата на енергетиката.
По време на контактите си в столицата на Сирия Дамаск, министърът на енергетиката на Азербайджан Натик Алиев отбеляза че се готвят да продават на Сриия един милиард кубически метра природен газ годишно. Той отбеляза, че с приключването на официалните процедури, азербайджанският природен газ ще започне да се доставя в Сриия посредством газопровод който ще преминава през територията на Турция.
Отбелязано бе, че Азербайджан планира в бъдеще да започне продажба на природен газ и за останалите арабски страни възползвайки се от газопровода, който ще бъде построен между Турция и Сирия.
-
Талят отново се кандидатира за президентския пост...

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят отново постави кандидатурата си за президент на страната...

Изпратена 07.03.2010 10:50:26 UTC

Обновена 07.03.2010 10:50:26 UTC

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят отново постави кандидатурата си за президент на страната.
На изборите, които ще се проведат на 18ти април Талят ще участва като необвързан кандидат.
Талят обяви кандидатурата си на организирано вчера в закритата спортна зала Ататюрк в Лефкоша тържество.
В словото, което произнесе той подчерта, че нямат намерение да спират насред път и отбеляза, че за срок от пет години са изтрили създалия се в Европа и света за кипърския турски народ имидж на несговорчива страна.
В словото си Талят засегна и решението на Европейския Съд за Човешкките Права, който реши че Комисията за недвижимо имущество в ТРСК представлява един вътрешноюридически орган за разрешаване на имуществените въпроси, и отбеляза, че това решение представлява официално признаване на една инстанция в ТРСК и е уверен, че ще бъде придаден тласък на преговорния процес за разрешаване на кипърския проблем.
Лидерът на Партията на Националното Единство и премиер на ТРСК Дервиш Ероглу бе обявил през месец януари кандидатурата си за поста на президент на страната.
-
Давутоглу заминава за Дамаск...

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу ще отпътува днес на официално посещение в Сирия...

Изпратена 07.03.2010 10:43:23 UTC

Обновена 07.03.2010 10:43:23 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу ще отпътува днес на официално посещение в Сирия.
По време на визитата Давутоглу ще бъде приет от президента на Сирия Бешар Есад и ще проведе разговор с външния министър на тази страна Велид Муаллим.
-
Премиерът Ердоган заминава за Рияд...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува утре за столицата на Саудитска Арабия Рияд за да получи наградата на фондацията "Крал Файсал"...

Изпратена 07.03.2010 10:41:12 UTC

Обновена 07.03.2010 10:41:12 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува утре за столицата на Саудитска Арабия Рияд за да получи наградата на фондацията "Крал Файсал".
В изявлението на прес-офиса към министерския съвет се отбелязва че премиерът Ердоган ще получи наградата в сферата "Принос за Исляма" поради постигнатите от него административни и политически успехи.
Подчертава се че наградата на фондацията "Крал Файсал" се връчва на премиера Ердоган поради предприетите от него икономически и политически реформи в Турция и поради приноса му за превръщането на страната в една от уважаваните на международната арена страни, усилията му за мир в Близкия Изток и за правата на палестинския народ, а също и поради проявените от него лидерски качества.
Предвидено е по време на двудневната визита Ердоган да осъществи и редица двустранни контакти.
-
Преглед на турския печат 07.03.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 7ми март 2010та година...

Изпратена 07.03.2010 07:40:17 UTC

Обновена 07.03.2010 07:40:17 UTC

Днешната турска преса продължава да отделя широко място на новини във връзка с приемането от Комитета за външни отношения на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ на проекто-закон засягащ арменските твърдения за събитията от 1915та година и на реакциите, които предизвика това гласуване в Труция и в света.
Вестник Ватан съобщава, че приетият арменски проекто-закон ще се постави на гласуване в Камарата на Представителите и че до момента е подписан от 137 депутата. В новината се отбелязва, че в съответствие с конституцията на САЩ, единственото лице коeто може да реши дали да постави или не на обсъждане и гласуване проекто-закона, е председателят на Камарата на Представителите Ненси Пелоси и припомня, че през 2007ма година тя е била подложена на давление от страна на тогавашната администрация на Буш и е снела от дневния ред на камарата проекто-закона. В новината се съобщава позовавайки се на Агенция Ройтерс, която от своя страна се позовава на достоверен източник от Белия Дом, че и сега президентът Обама е убедил Пелоси отново да снеме от дневния ред на Камарата на Представителите арменския проекто-закон.
Вестник Джумхурийет съобщава, че министърът на външните работи на Турция Абдуллах Давутоглу е взел участие в организираната в испанския град Кордоба неформална среща на външните министри на ЕС известна под името Съвет Гимних. Вестникът пише, че след официалния обяд в двореца Алказар, на който са присъствали външните министри на 27те страни членки на ЕС и външните министри на страните кандидати Турция, Хърватско и Македония, Давутоглу е организирал пресконференция, на която е отбелязaл, че външните министри са обсъдили ситуацията в Западните Балкани, въпросите с Босна и Херцеговина и Косово и е подчертал, че почти всички присъстващи на срещата външни министри са изказали задоволство от активната външна политика която Турция следва на Балканите.
Вестник Хабертюрк отбелязва в новината озаглавена "Фондове на ЕС в навечерието на президентските избори в ТРСК", че ЕС е решил да предаде на ТРСК заделения фонд от 259 милиона евро, който по-рано бе заделен за ТРСК, но не бе отпуснат поради ветото наложено от кипърските гърци.
В новината озаглавена "Европа най-после осъзна терористичната опасност" вестник Заман съобщава, че през последните две седмици в различни европейски страни се провеждат последователни широкомащабни операции срещу терористичната организация ПКК. Вестникът припомня, че след операциите във Франция, Германия и Италия, преди няколко дена силите за сигурност и в Белгия са провели операция срещу терористичната организация ПКК. В новината пише, че операциите са били организирани след като експерти по стратегия са оценили, че въоръженото крило на ПКК вече е способно да предизвика проблеми и на европейските страни.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2