Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 8 март 2010 г.

Спасителните операции в Турция бяха прекратени !


Спасителните операции в Турция бяха прекратени !

Автор: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция.

© Снимка: БГНЕС

51 жертви и 74 ранени - това сочи черната статистика от земетресението с епицентър Каракочан към окръг Елязъ, което разтърси в 4.32 ч. тази сутрин района на Югоизточна Турция.

Най-много разрушения има в 5 села на провинция Кованджълар. Трусът с магнитуд 6 по скалата на Рихтер е бил усетен и в съседните окръзи на Диарбекир, Тунджели, Бингьол, Ерзурум и Малатя.

Спасителната дейност в района на бедствието беше прекратена към 16 часа, след като валията на Елязъ Муаммер Ерол съобщи официално, че няма други хора под развалините.

Трусът, дошъл от 5 км. дълбочина, беше регистриран в 4.32 мин, и въпреки че е продължил само 1 минута, причини смъртта на 51 души и рани други 74. Информацията беше потвърдена от вицепремиера Джемил Чичек, който отиде на мястото на трагедията с още трима министри от кабинета.

Най-много жертви има в селата Окчулар и Юкаръ Демирджи, които са изравнени със земята. Сериозно са пострадали още 3 села в провинцията Кованджълар към окръг Елязъ, който е населен предимно с кюрди.

Времето в тази югоизточна провинция е много студено, очаква се през нощта температурите да паднат още, затова усилията сега са насочени предимно за настаняването на пострадалите хора в палатковите лагери, а други биват приютени от своите съседи в околните села.

Турският червен полумесец раздаде одеала, печки, топла храна и напитки на нуждаещите се. Равносметката от щетите сочи, че над 70% от постройките от кирпич, греди и камък са били разрушени.

Премиерът Ердоган обеща държавата да изгради на тяхно място устойчиви на земетресения нови модерни жилища в този район, който е разположен върху източноанадолския разлом със сеизмична активност от втора степен.

От валийството на Елязъ, Тунджели и Бингьол, където земетресението също беше усетено, обявиха двудневна ваканция за училищата, докато продължават остатъчните трусове. Около 45 вторични труса разлюляха земята в района от снощи насам.

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2