Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 8 март 2010 г.

Планът за преврат “Чук” !

Сбор за демокрация пред закона !

Докато Турция не застане лице в лице с превратаджиите вътре в нея и не изправи пред закона увлечените по превратите, тази болест ще продължи да се разпространява. Планът за преврат “Чук”, който е последният дешифриран план, е с по-големи мащаби от огласените досега и от всяка гледна точка имаше разтърсващ ефект.

Мелик Дуваклъ

На 50-ата годишнина от Двайсетомайския преврат Турция най-после застава лице в лице с превратите. В този нов процес заподозрените в преврат се констатират един по един и се изкарват на сбор за демокрация пред закона. Задържането на командира на Първа армия о. з. ген. Четин Доган, чийто подпис стои под плана за преврат “Чук”, с билети за Мексико бе интересно съвпадение. Ако не бе заловен, Доган сега щеше да е в Мексико. 

1Когато на 22 февруари Турция осъмна с новините за нахлуването в изолираните за външния свят вили на лицата, заемали някога висши длъжности в Турските въоръжени сили (ТВС), пагоните и привилегирования живот, изолиран с високи стени и подсигурен от охранителите със спокойствие, рухваше, блъскайки се в стената на равенството пред закона.

Впрочем превратаджийската история на ген. Четин Доган започва отдавна. Неговото име се споменава сред участвалите в първите редици на прословутия “Поход на курсантите”, организиран на 27 май 1960 г. срещу правителството. Влечението му към превратите, което го спохожда като млад курсант, не го напуска през целия му живот. Той играе активна роля в събитията на 12 март 1971 г., 12 септември 1980 г., 28 февруари 1997 г. и последно - в плана за преврат “Чук” през 2003 г. Днес изправянето на лицата, сред които е и Четин Доган, пред закона е повратна точка в близкото минало на Турция. Процесът, който страната извървя през последните 2 години, е точка на пълно пречупване. Докато Турция не застане лице в лице с превратаджиите вътре в нея и не изправи пред закона увлечените по превратите, тази болест ще продължи да се разпространява. Планът за преврат “Чук”, който е последният дешифриран план, е с по-големи мащаби от огласените досега и от всяка гледна точка имаше разтърсващ ефект.

Новината, която удари с “Чук”-а

Развоят на събитията започна с публикация на 20 януари 2010 г. във в. “Тараф”, в която бе огласен планът за преврат “Чук”. Според информацията между 5 и 7 март 2003 г. (4 месеца след идването на власт на Партията на справедливостта и развитието) в казармата в Селимие, където се намира командният щаб на Първа армия, под командването на ген. Четин Доган е организиран семинар с участието на 29 генерали и 133-ма офицери. От появилите се документи става ясно, че е организиран преврат, като семинарът е служел само за маскировка. В плана се предвижда бомбардирането на джамиите “Фатих” и “Беязът”, сваляне на турски самолет, провокиране на Гърция и предизвикване на международна криза. Планирано е предизвикване на хаос в обществото. По време на преврата е планирано сътрудничество със 137 журналисти, 36 щели да бъдат задържани.

Не след дълго записите с гласа на Четин Доган бяха огласени в публичното пространство. След новините в медиите Доган направи изявление в сайта “t24”, в което призна за плана за преврат. По негови твърдения изготвянето на плановете и сценариите “е провокирано от дълга към защитаването и опазването на Републиката”. Той защити мнението, че в системата на ТВС се провеждат военни учения, прилагат се планове по време на обучения и се организират семинарни занятия, с цел да се контролират плановете на всички нива. По време на гостуването си в Star TV ген. Доган направи опит да поправи изявлението си в сайта “t24”, като подчерта, че по Конституция ТВС имат право да защитават Републиката от вътрешни и външни опасности.

Очакваното с интерес на 21 януари пояснение дойде от Генщаба, като бе посочено, че планът е изготвен на семинар, организиран на 5-7 март 2003 г. в командването на Първа армия. На същия ден авторът на новината Мехмед Барансу внесе документите в Главната прокуратура в Истанбул и започна разследване, свързано с плана. На 26 януари командирът на Първа армия ген. Доган потвърди, че изказването в записа, качен в интернет, направено на семинара, в който се обсъжда планът за преврат, е негово. На 28 януари 27 журналисти, за които стана ясно, че фигурират в списъка “подлежащи на задържане” в рамките на плана “Чук”, сезираха органите на реда за престъпление.

08 March 2010,Monday

"Заман" / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2