Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 8 март 2010 г.

Повече от 50 души загинаха и над 100 са ранени при земетресението в Турция !

Повече от 50 души загинаха и над 100 са ранени при земетресението в Турция !

Автор: Нихал Йозерган - кор. на БНР в Турция.

© Снимка: EPA/БГНЕС

Картина от тежко пострадалото турско село Окчулар

Земетресение с магнитут 6 по Рихтер разлюля през нощта района на град Елязъ в Югоизточна Турция. Най-тежка е бедствената ситуация в пет села на тази провинция, които са били най-близо до епицентъра.

По последни данни от сформирания кризисен център в района до момента жертвите са 51. Ранени са около 100 души, от които 10 са в тежко състояние. Трусът е бил усетен и в близките окръзи на Диарбекир, Малатя, Тунджели, Бингьол, Ерзурум.

Разрушителният трус от 6-а степен е продължил само 1 минута, но е причинил смъртта на над 50 души. Трусът е регистриран в 4,32 часа и хората все още са спели и не са имали шанс да реагират. Затова броят на загиналите и ранените расте.

Силното земетресение с епицентър Башюрт, на 27 км. от Елязъ, е ударило района от 5 км. дълбочина и е засегнало най-много 5 села в тази югоизточна провинция. Най-трагично е положението в селата Окчулар, Юкаръ Канатлъ и Каялък, които са напълно разрушени. Къщите, които са от камък и керпич, както и оборите с животните, са изравнени със земята.

Въпреки че спасителните екипи от гражданска отбрана пристигнаха навреме и с помощта и на стеклите се от близките села доброволци се опитват да изровят хора изпод развалините, шансовете да достигнат до оцелели намаляват, заради непрекъснатите вторични трусове, които люлеят земята. До момента са регистрирани общо 40 от тях, най-големия от които разтърси района към 10 ч. със сила 5.6 по Рихтер.

По последна информация от кризисния център в Елязъ, която се потвърждава и от властите в Анкара, 10 от ранените 71 души са в много критично състояние.
Всички пострадали са били транспортирани спешно в държавните болници в село Кованджълар и в Елязъ. На място са изпратени три хеликоптера, линейки и медицински екип от 80 души, които работят в полевата болница.

Сеизмолозите предупреждават, че вторичните трусове ще продължат още поне 2-3 денонощия, което притеснява населението в района. Турският червен полумесец също е реагирал адекватно и навреме. Продължава изграждането на палаткови лагери по местса.

Времето в Турция е много студено, през нощта температурите ще паднат още повече. На пострадалите хора се раздават палатки, одеяла, храна и печки.
Подразделения на 3-та турска армия са били мобилизирани и пътуват към района на бедствието, където работните машини продължават да разчистват разрушенията.

За оглед на място пристигнаха вицепремиерът Джемил Чичек, заедно с министрите на здравеопазването и строителството и депутати.

Няма вероятност, в тези предимно кюрдски райони, да има наши сънародници. В посолството ни в Анкара също нямат информация за пострадали българи.

бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2