Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 30 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 30.01.2010 !

ТУСАШ поднови договора с Дженеръл Електрик

Турската компания ТУСАШ, която от 25 години е партньор на „Дженеръл Електрик” удължи договора си за срок от 25 години…

Изпратена 30.01.2010 11:49:17 UTC

Обновена 30.01.2010 11:49:17 UTC

Турската компания „ТУСАШ Мотор Санайи” поднови договора си с „Дженеръл Електрик”…

Турската компания ТУСАШ, която от 25 години е партньор на „Дженеръл Електрик” удължи договора си за срок от 25 години…

С този договор бе предприета важна стъпка за започването на производство на самолетен двигател с напълно местни ресурси.

ТУСАШ, която бе създадена през 1985та година за тестване на бойните самолети Ф-16 и за производството на части на тези самолети в рамките на 25 години се превърна в крупна компания конкурираща се със света.
-
Изявление от външният министър Давутоглу

Външният министър Ахмет Давутоглу заяви, че подписването на мирен договор между афганското правителство и талибаните няма да сложи край на заплахата от Ел Кайде.

Изпратена 30.01.2010 11:39:56 UTC

Обновена 30.01.2010 11:39:56 UTC

Външният министър Ахмет Давутоглу заяви, че подписването на мирен договор между афганското правителство и талибаните няма да сложи край на заплахата от Ел Кайде.

Преди известно време държавният глава на Афганистан Хамид Карзаи бе оповестил, че се надяват в рамките на няколко седмици да сключат мирен договор с талибаните.

Давутоглу в интервю за вестник „Дейли Телеграф” каза „Според мен между талибаните и Ел Кайде няма пълна прилика, тъй като редица талибани са самия афгански народ и за тях постигането на национално единство е от голямо значение. Трябва да се замислим над причините пораждаща този проблем”.

Давутоглу във връзка с Израело-Арабския конфликт и другите разногласия предизвикващи реакциите на мюсюлманите каза, че се изпитва нужда от по-мащабна стратегия. Давутоглу също така отбеляза, че терористичната организация Ел Кайде, която придоби заплашващи размери в Йемен представлява заплаха за целия Близък Изток.
-
Ерменек e най-високият язовир на Турция

Вчера бе открит най-високият язовир на Турция.

Изпратена 30.01.2010 11:44:54 UTC

Обновена 30.01.2010 11:44:54 UTC

Вчера бе открит най-високият язовир на Турция. Строежът на язовир Ерменек на река Гьоксу бе приключен в рамките на 5 години. Очакваното годишно производство на електрическа енергия е около 1 милиард и 200 милиона киловат часа.
-
Обращение към нацията...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в обръщение към нацията заяви „Искаме да обезпечим светли бъднини за нашите деца”.

Изпратена 30.01.2010 11:35:18 UTC

Обновена 30.01.2010 11:35:18 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в обръщение към нацията заяви „Искаме да обезпечим светли бъднини за нашите деца”.

Премиерът Ердоган каза, че новата година ще бъде хубава година, през която ще бъдат преодолени известна част от проблемите пред които е изправена Турция. Ердоган каза „Никога няма да позволим черните мисли и нестихващите амбиции да почернят бъдещето на децата на тази страна”.

Ердоган се спря и на външната политика на Турция и отбеляза, че Турция се е превърнала във важен световен актьор.

Вчера на съвместна пресконференция с намиращия се посещение в Турция премиер на България Бойко Борисов, премиерът Ердоган каза следното относно процеса на членство на Турция в ЕС „Няма проблеми, продължаваме да напредваме, ние сме решителни и търпеливи”.
-
Преглед на турския печат 30.01.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат…

Изпратена 30.01.2010 09:56:00 UTC

Обновена 30.01.2010 09:56:00 UTC

Вестник Заман съобщава, че Анкара е решена въпреки дистанцираното отношение на САЩ да получи писмена гаранция от Ереван срещу одобряването на протоколите подписани между Турция и Армения с допълнението направено от Конституционния съд на Армения относно събитията от 1915 година. Вестникът пише, че външният министър Ахмет Давутоглу е казал „Ако правата на Турция бъдат потъпкани в процеса на нормализиране на отношенията с Армения, въпреки критиките няма да отстъпим от своята позиция”.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „В преговорите по Кипърския въпрос бе постигнат напредък” отбелязва, че президентът на ТРСК Мехмет Али Талят е съобщил, че по време на вчерашните ускорени преговори е бил постигнат съществен напредък по преговорната глава „Администрация и подялба на властта”. Вестникът предава, че изявлението по въпроса ще бъде направено от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по време на посещението му на острова, което започва утре вечер.

Вестник Стар съобщава, че въпреки, че Турция не взе участие на таз годишните заседания на Световния икономически форум в Давос една от дискутираните теми е била Анкара. Вестникът предава, че нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц е казал следното: „Президентът на САЩ Барак Обама трябва да вземе уроци от Турция за да се справи с банките обявяващи се против реформите. Турция упражни по-добър контрол над банките от САЩ. Тя може да окаже много голяма помощ на САЩ в това отношение”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Рубини посочи Турция като адрес за инвестиции” съобщава, че професорът по икономика Нуриел Рубини, който бе предсказал глобалната криза през 2009 година е обсипал с похвали Турция. Вестникът пише, че Рубини е отбелязал, че през тази година турската иконома ще осъществи ръст, който обаче ще зависи от прилаганите реформи и глобалното възстановяване.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Тази година ще бъде преодоляна границата от 110 милиарда долара” съобщава, че държавният глава Зафер Чаглаян е казал, че през 2009 година Турция е осъществила износ на стойност 102 милиарда долара, а през 2010 година тази стойност ще надхвърли 110 милиарда долара.

Вестник Ватан съобщава, че Турските авиолинии са подписали договор с испанската авиокомпания „Спанир” за започване на съвместни полети. Вестникът предава, че съвместните полети ще бъдат започнати на 1ви февруари.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Ще окажем всякакъв принос за кризата в Атина” съобщава, че външният министър Ахмет Давутоглу е провел 3 часова среща със заместник външния министър на Гърция Димитри Друцас по време, на която Давутоглу е отбелязал, че Турция е готова да окаже помощ на Гърция за преодоляването на икономическата криза, в която се намира страната и въобще по всеки друг въпрос.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2