Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 30 януари 2010 г.

Turkiye haberler - 30.01.2010 !

Турция няма търпение да чака още 10-15 години за влизане в ЕС, каза представител на ПСР на конференция в Стокхолм
30 януари 2010 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Стокхолм. Турция няма търпение да чака още 10-15 години за влизане в ЕС, заяви отговарящият за външните връзки в партията на справедливостта и развитието Суат Кънъкоглу, пише турският вестник „Сабах”. В изказване на конференция в шведската столица Стокхолм на тема „Регионалните сблъсъци и тристепенната стратегия” Кънъкоглу посочи, че търпението на Турция за пълноправно членство в ЕС не е безгранично и безкрайно. „И преди 10 години се говореше за период от 10-15 години, и сега през 2010 година се говори същото”, каза представителят на ПСР.
Той засегна и въпроса за отношенията с Русия и посочи, че те се базират взаимния интерес в енергийната и търговската област. Кънъкоглу посочи, че имат различия по някои въпроси с Русия и искат по-констурксивно отношение към решаването на въпросите в Южен Кавказ.
За отношенията Израел-Турция той каза, че те ще могат да бъдат нормализирани когато Израел протегне ръка към трагедията в Газа и покаже ново поведение към човешките страдания там.

Европейският съд за правата на човека е издал най-много осъдителни решения срещу Турция през 2009 година
30 януари 2010 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Хага. Европейският съд за правата на човека е издал най-много осъдителни решения срещу Турция през 2009 година, пише турският вестник „Йени шафак”. Сред страните, от които се подават жалби в съда, Турция се намира на пето място. Това обяви председателят на съда френският съдия Жан Пол Коста на пресконференция за правата на човека. Турция е осъдена по 341 дела, следвана от Русия, която е получила присъда по 210, от Румъния – по 153 и Украйна по 126. Срещу Турция са подадени 4 474 съдебни иска, а на първо място в класацията със 10 146 иска срещу нея е Русия.

Не можем да продължим контактите си с Турция при цената, която плаща за природния газ, заяви Илхам Алиев
30 януари 2010 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Давос/Баку/Анкара. Цената, която Турция плаща за азербайджанския природен газ е ниска и при тези цени не можем да продължим търговските си контакти, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев, пише турският вестник „Ватан”. На международния икономически форум в Давос Алиев коментира в отговор на журналисти проблемите между Турция и Азербайджан за покупката на природен газ. На въпрос за проекта „Набуко” Алиев каза, че този проект е пълен с въпроси, които не са получили отговор и това е пречка пред реализацията. Той посочи, че не е ясно кой ще придвижва този проект, кой ще договаря цените, кой ще купува газ, какви ще са транзитните условия.

223 души са задържани при операция срещу нелегална игра на хазарт в турския град Мерсин
30 януари 2010 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Мерсин. 223 души са задържани при операция срещу нелегална игра на хазарт в турския град Мерсин, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Екипи на отдела за сигурност към полицията в Мерсин са разкрили дружество, което се занимава с нелегален хазарт. При операцията полицаите са задържали 223 души, 6 от които жени. Те са играели хазартната игра „томбала”. Официално дружеството се е занимавало със защита на морски продукти.

„Заман”: Бойко Борисов беше приет от валията и кмета на Истанбул в рамките на втория ден от визитата си в Турция
30 януари 2010 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София/Истанбул. Българският премиер Бойко Борисов беше приет от валията на Истанбул Муаммер Гюлер и кмета Кадир Топбаш в рамките на втория ден от визитата си в Турция, пише турският вестник „Заман”. Заедно със съпровождащата го делегация гостът посети първо истанбулския кмет. След срещата Топбаш каза, че са разговаряли с Борисов за Истанбул и София. „Говорихме за двата града. Тъй като е бил и кмет, господин Борисов знае как функционила местното управление”, каза той и добави, че са приели принципно подписването на споразумение за сътрудничество между София и Истанбул. Също в рамките на инициативата „Истанбул – културна столица на Европа 2010” ще бъдат проведени редица културни мероприятия със съвместно участие.
След това премиерът Борисов посети и валията Муаммер Гюлер. Срещата беше закрита за журналисти.

Няма да позволим да бъде зачернено бъдещето на тази страна, заяви турският премиер Ердоган
30 януари 2010 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма да позволят с тъмните планове на някои среди да бъде зачернено бъдещето на децата на тази страна и няма да оставим територията на онези, които прекъсваха нейното развитие и цивилизационен избор, пише турският вестник „Хюриет”. В редовното си обръщение към нацията турският премиер разкритикува плановете за преврат, които станаха известни на обществото чрез публикации в медиите. Той каза, че тези трудности няма да ги отклонят от поставените цели и следвания път и те ще работят за благоденствието на тази страна във всяка нейна точка и щастието на всеки гражданин.

Политическата и икономическата нестабилност се отразяват негативно върху инвестиционния климат в Турция, каза турски министър
30 януари 2010 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Бурса. Политическата и икономическата нестабилност в Турция, изваждането наяве на планове за преврат, изготвени от среди, противници на демокрацията, се отразяват силно негативно върху инвестиционния климат в страната. Това каза министърът на промишлеността и търговията Нихат Ергюн, пише турският вестник „Дюня”. След среща с валията на Бурса Шахабеддин Харпут Ергюн коментира по искане на журналисти разследването по делото „Ергенекон” и твърденията за планове за преврат. Той посочи, че те се отразяват негативно на икономиката, защото 60 % развитието на икономиката е свързано с психологически фактори. По думите му демокрацията, правовата държава, свободата, човешките права са важни неща и на никого не трябва да идва наум да планира подобни неща, защото с поставянето на дневен ред на подобни твърдения в последните години Турция е загубила доста инвестиционни възможности. Според него с извършените военни преврати в миналото Турция загуби шанса си да влезе в ЕС заедно с Гърция. Това не трябва да се случва и през 21 век.

Турският президент Абдуллах Гюл покани руския си колега Димитрий Медведев да посети Турция
30 януари 2010 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Турският президент Абдуллах Гюл покани руския си колега Димитрий Медведев да посети Турция, пише турският вестник „Дюня”. В телефонен разговор Гюл и Медведев са обменили мнения по регионални и глобални проси. Медведев е приел поканата на руския си колега.

Абдуллах Гюл подписа закона за пълен работен ден на здравните служители и работещите в университетите
30 януари 2010 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл подписа закона за пълен работен ден на здравните служители и работещите в университетите, пише турският вестник „Сабах”. Законът беше приет на 21 януари след обсъждане в парламента. Според закона лекарите ще работят в болниците на 8-часов работен ден и ще трябва да направят избор между работа в държавните болници и частните клиники. Лекарите, които искат да работят извън работния си ден в клиники или кабинети, пак ще могат да правят това. Университетските преподаватели в медицинските факултети ще получават пари при консултации, обучение, при изследвания и консулти. Според изчисленията ще получават около 17 000 лири. Лекарите ще бъдат задължени да плащат осигуровка за професионални грешки.

Компенсациите за тракийските бежанци и референдумът за новините на турски сложиха печат върху срещите на Бойко Борисов в Анкара
30 януари 2010 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Компенсациите за българите, напуснали принудително Турция през 1913 година и въпросът за референдум за новините на турски език сложиха печат върху разговорите по време на първата визита на българския премиер Бойко Борисов в Турция, пише турският вестник „Заман”. Беше постигнато съгласие по въпроса, че вместо напрежението, което пораждат някои националистически течения във връзка с връщането или компенсирането на имуществото българските бежанци и поставянето на този въпрос пред съдебни институции, е по-добре да се действа в сътрудничество и добронамереност за решаване на въпроса.
Бойко Борисов беше приет вчера от турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. След срещата двамата дадоха съвместна пресконференция, на която един български журналист зададе въпроса кога Турция смята да плати компенсации за тракийските бежанци. Ердоган отговори, че двамата с колегата си Борисов са разисквали този въпрос и в момента той се разглежда по съдебен ред и Турция ще се съобрази с решението. Той добави, че ще бъдат изградени съвместни комисии, които да анализират въпроса в неговите детайли.
На въпрос за референдум на новините на турски език Борисов отговори, че този въпрос също е бил поставен на дневен ред. Той добави, че са отхвърлили това искане на някои националистически среди в името на бъдещите добросъседски и приятелски отношения. Той изрази също притеснението си, че някои кръгове в България действат като представители на Турция и изтъкна, че няма нужда някои партии да бъдат посредници в отношенията между Турция и България.
На пресконференцията Борисов засегна и въпроса за енергийните проекти между двете страни. Той изтъкна важността на проекта „Набуко” за транзит на природен газ от Каспийско море през Турция и България за Европа. Двамата са разговаряли и за преливанията на река Тунджа и проекта „Горна Арда” и са изразили съгласие, че в рамките на този проект може да се обсъжда възможност за изграждането на язовир „Тунджа”.
Българският премиер беше приет след срещата с Ердоган и от президента Абдуллах Гюл.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2