Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 30 януари 2010 г.

Слаба оценка за визитата на българския премиер в южната ни съседка !

ДПС писа “слаб” на визитата на Борисов в Турция !

Събота,30 Януари 2010

ДПС писа “слаб” на визитата на Борисов в Турция
Христо Бисеров
Българските политици са на по-ниско ниво от турските. Тази констатация направи новият зам.-председател на ДПС Христо Бисеров в “Станция Нова”. Заместникът на Доган даде слаба оценка за визитата на българския премиер в южната ни съседка. Според него посещението на Бойко Борисов показало нагледно разликата на класите между двамата премиери.
Ердоган бил на много високо ниво, а българският му колега доказал, че е самоук.
От тази среща турският премиер извлекъл само дивиденти.

Ердоган поиска помощ за ЕС, Турция да играе решаваща роля в “Набуко”, язовир на р. Тунджа, разрешаване на спорния проблем за устието на р. Резово и облекчен режим за турските граждани, идващи в България. И за петте проблема получи одобрение и подкрепа от нашия премиер. Какво спечели срещу това Борисов? Поиска имотите на нашата Екзархия – отговориха му, че съдът ще реши правата ни. Поиска обезщетение за имотите на тракийските бежанци – отговориха му, че ще се вземат мерки, ако реши междуправителствената комисия. Кой победи в случая – попита саркастично Христо Бисеров водещата Диана Любенова.

Заместникът на Сокола дава интервю след 8 години мълчание пред медиите. Но хасковският адвокат се оказа също толкова скучен и безличен, както политик, както и по времето на Иван Костов. Тогава Бисеров беше главен секретар на синята партия и го наричаха Сивия кардинал.

Бисеров не пропусна да обясни и как се е стигнало до разрива му с Иван Костов и излизането му от СДС. Не обвинения за корупция и злоупотреба с власт били водещи за раздялата му със сините, а разминаванията в разбирането за правене на политика през последната година от управлението на Костов, както и тактиката за влизането в бъдещия парламент.
Аз настоявах ОДС да създаде коалиция с ДПС и зараждащата се тогава формация на Симеон Сакскобурготски, обясни Бисеров. Това било успешното политическо решение към този момент, но Костов и Соколов били противници на такъв политически път. Депесарският лидер обаче не можа да отговори дали правителството на царя щеше да краде по-малко, ако в него участваше СДС, и нямаше ли това пак да компрометира демократите?

Бисеров призна, че не се интересувал защо шефът му не ходи на работа в парламента, нито имал намерение да го пита за това. По-лесно е да говоря и коментирам действията на Борисов и ГЕРБ, отколкото на Ахмед Доган, каза депутатът. Той не знаел, че на турски “еврофондове” се превеждали вече иронично като “догансофра”.

Бисеров коментира, че ДПС ще извлече само ползи от това, че е в опозиция, а за предстоящите президентски избори, можело да имат капацитет да издигнат собствена кандидатура.

фрог нюз / Портал Турция

>>>

Христо Бисеров: Ердоган е с класи над Бойко !

София, България

Христо Бисеров
Христо Бисеров
Новият зам.-председател на ДПС Христо Бисеров даде много слаба оценка за визитата на българския премиер Бойко Борисов в Турция.
Според Бисеров първото посещение на Бойко в Турция нагледно е показало разликата в класите между него и колегата му Реджеп Тайп Ердоган. "Българските политици са на по-ниско ниво от турските. Ердоган е с класи над Бойко", заяви Христо Бисеров в интервю за предаването “Станция Нова”. Според него Анкара е била по-успешна в исканията си.

Вчера Бойко Борисов заяви: "България и Турция нямат нужда от партия-посредник помежду си...Партията, която е спечелила властта, представлява държавата". В отговор на тази реплика Христо Бисеров бе категоричен: "Не партията, която е спечелила властта, а институциите представляват държавата. Кога ще се научи той?", запита Бисеров.


"Дайте да видим какво поиска Ердоган и му обещаха. Поиска язовир на Тунджа, поиска облекчени визи за турските граждани, поиска да се оправи границата на река Резовска, поиска да натиснем за "Набуко", където Турция иска да е основна транзитираща страна... А какво поиска Бойко Борисов - попита за екзархийските имоти, и му казаха, че всичко е в ръцете на съда. И за компенсациите (за имотите на българите от Одринска Тракия - бел.р.), но му казаха, че има междуведомствени групи, които си работят, и ако се стигне до такова решение, то...ще се вземат мерки. Ердоган не е казал, че ще се платят пари. Това е разликата между държавника и самоукия политик. Това, че е най-самообучаващият се и най-първичен политик, е очевидно. Кой победи в случая?", попита саркастично Христо Бисеров водещата Диана Любенова в първото си интервю, което дава пред медиите след 8 години мълчание.

Христо Бисеров призна, че не се интересува защо Ахмед Доган не ходи на работа в парламента, заявявайки по този въпрос: "По-лесно е да говоря и коментирам действията на Борисов и ГЕРБ, отколкото на Ахмед Доган". Той обаче с удоволствие коментира перспективите пред ДПС. "Няма как с клиентелистки вот ДПС да има нарастване на гласовете от 250 до 620 000. Това показва, че партията се разширява извън традиционните гласове. Аз не смятам, че ДПС трябва да бяга от традиционния избирател и да го губи като сигурен избирател, за сметка на несигурния нетрадиционен избирател. Ако ДПС има здрави позиции в един етнос, то не трябва да ги изпуска, каза още Бисеров. Във връзка пък със следващите президентски избори ДПС все още не е решило дали ще има свой кандидат, или ще подкрепи някой от другите кандидати.

Междувременно днес Бойко Борисов подари на кмета на Истанбул Кадир Топбаш копие от тракийското златно съкровище. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък подари на Топбаш знака на София. От своя страна кметът на Истанбул подари на българския премиер копие на турско известно съкровище. Борисов обеща, че ще предложи реставрираната Джумая Джамия в Пловдив да стане обект на ЮНЕСКО, а в същото ще направи и Топбаш за Желязната църква „Свети Стефан”. /БЛИЦ

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2