Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 17 януари 2010 г.

TRT - VOT - News , 17.01.2010 !

Представителят на ООН в Хаити е загинал...

С категоричност бе установено, че специалният представител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Хаити, Хеди Аннаби от Тунис е загинал по време на земетресението...

Изпратена 17.01.2010 10:33:14 UTC

Обновена 17.01.2010 10:33:14 UTC

По време на спасително-разчиствателните дейности в Хаити която пострада от разрушително земетресение с магнитуд 7 бала по скалата на Рихтер, се изживяват, макар и рядко, и радостни събития.
Изпод развалините на един хотел бе спасена след 100 часа една жена.
С категоричност бе установено, че специалният представител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Хаити, Хеди Аннаби от Тунис е загинал по време на земетресението.
Телата на 66 годишния Аннаби и неговия помощник бяха извадени изпод руините на щаба на ООН.
Открити бяха и телата на 37 служители на ООН.
Поради проблемите с доставката на помощи, положението в Хаити се оценява като най-голямото бедствие с което се е сблъсквало досега ООН.
Предполага се, че броят на загиналите в страната която продължава да се разтърсва от вторични трусове, ще достигне до 200 хиляди.
Премиерът Жан Макс Белерив отбеляза, че до момента са били извадени и погребани труповете на 25 хиляди души.
Същевременно Канада съобщи, че ще приеме като емигранти пострадалите от земетресението граждани на Хаити и техните близки.
Канадският министър отговорен за гражданството и емиграцията отбеляза, че на първия етап ще приемат 2 хиляди емигранти от Хаити.
-
Барак пристигна на посещение в Анкара...

Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак пристигна на официално посещение в Анкара...

Изпратена 17.01.2010 10:24:04 UTC

Обновена 17.01.2010 10:24:04 UTC

Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак пристигна на официално посещение в Анкара. Заплануваното по-рано посещение се осъществява непосредствено след дипломатическия скандал предизвикан от заместник-министъра на външните работи на Израел.
В Анкара Барак пристигна обкръжен от голяма свита бодигардове и бе посрещнат с голям интерес от журналистите.
Барак е придружаван от група израелски журналисти.
След пристигането си в Анкара израелският министър на отбраната Ехуд Барак посети най-напред мавзолея на Ататюрк.
Той подписа почетната книга на мавзолея. След посещението в Мавзолея Барак се срещна с министъра на външните работи Ахмед Давутоглу. След разговора с Давутоглу Барак ще се срещне и с министъра на отбраната Вежди Гьонюл.
Очаква се основни теми на контактите да бъдат умиротворителния процес в Близкия Изток, продължавата нечовешка блокада на Ивицата Газа и сътрудничеството между двете страни в отбранителната индустрия.
-
Преглед на турския печат 17.01.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 17ти януари 2010та година.

Изпратена 17.01.2010 08:39:16 UTC

Обновена 17.01.2010 08:39:16 UTC

Днешните турски вестници са се спрели обстойно на организираните снощи пищни церемонии по повод началото на мероприятията, които ще се организират в рамките на официалното връчване на Истанбул на титлата Културна Столица на Европа за 2010та година.
Вестник Йени Шафак подчертава, че снощи с огромно въодушевление и с много пищни церемонии Истанбул е поел короната на Културна Столица на Европа за 2010та година, а вестник Джумхурийет пише, че на официалната церемония организирана от агенцията Истанбул Европейска Културна Столица 2010, под домакинството на държавния министър Хаяти Язъджъ са присъствали президентъ т Абдуллах Гюл и съпругата му Хайрюниса Гюл, председателят на ВНСТ Мехмед Али Шахин, премиерът Ердоган и съпругата му Емине Ердоган, членовете на министерския съвет, премиерът на ТРСК Дервиш Ероглу и председателят на германския федерален парламент Норберт Ламмер.
Вестник Хабер Тюрк предава че в словото произнесено на церемонията премиерът Ердоган е отбелязъл, че Истанбул е град препълнен с исторически свидетелства за римската, византийската и османската култури и е запазил своята многокултурна структура от своето създаване до наши дни. Вестникът пише, че и търсачката Гугъл Тюркийе е поставила на заглавната си страница банер във връзка с обявяването на Истанбул за културна столица на Европа за 2010та година.
Вестник Миллийет също се е спрял на словото произнесено от премиера Ердоган на церемонията и пише, че той е подчертал, че Истанбул носит чертите на редица градове като Сараево, Париж, Ерусалим, Виена и Мадрид и е изразил вярата си, че този град ще допренесе за още по-силното сближаване между ЕС и Турция.
Вестник Сабах съобщава, че турската фрегата Гьокова намираща се в Аденския залив е спасила от морски пирати един индийски търговски кораб и са били заловени 6 от пиратите.
Вестник Стар съобщава, че екипът на Турския Червен Полумесец е пристигнал в Хаити, която бе разтърсена от земетресение с магнитуд 7 бала по скалата на Рихтер, и е започнал да оказва спешни помощи на нуждаещите се.
Вестник Хюррийет пише, че говорителят на Центъра на ООН за координация на помощите Елизабет Бирс е подчертала, че това е историческо земетресение и е най-голямото бедствие пред което е останала изправена ООН, тъй като в Хаити е напълно унищожена инфраструктурата. Вестникът сочи, че министърът на вътрешните работи на Хаити Пол Антоан Биен-Ем е казал, че е възможно броят на загиналите при земетресението да достигне 200 хиляди души.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2