Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 17 декември 2009 г.

Turkiye haberler - 17.12.2009 !

Демократично решаване на кюрдския въпрос и уличното напрежение ще обсъжда Съветът за национална сигурност в Турция
17 декември 2009 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Хода на политиката по демократично решаване на кюрдския въпрос, уличното напрежение от последните дни и провокациите, идващи от различни кръгове, ще обсъжда на последното си годишно заседание Съветът за национална сигурност в Турция, пише турският вестник „Заман”. Заседанието ще се състои на 28 декември, понеделник, под председателството на президента Абдуллах Гюл в президентския дворец „Чанкая”.

Вече трети ден продължава стачката на работещите в държавната тютюнева компания ТЕКЕЛ в Турция
17 декември 2009 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вече трети ден продължава стачката на работещите в държавната тютюнева компания ТЕКЕЛ в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Протестиращите работници стачкуват срещу приватизацията на дружеството и отнемането на основните им права и привилегии. В изявление работниците припомнят призива на Ердоган към турските семейства да имат по три деца и заявяват, че ще дадат децата си за отглеждане на премиера.
Работниците прекараха нощта на барикадите, които изградиха на булевард „Абди Ипекчи” в палатките, които опънаха. Полицията атакува онези, които искаха да затворят улицита за движение на автомобили и арестува 18 души, които предизвикаха безредици.
Освен в Анкара стачки имаше и на работниците в дружества на компанията в Измир.

Турският премиер Ердоган ще направи официално посещение в Сирия на 22 и 23 декември
17 декември 2009 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще направи официално посещение в Сирия на 22 и 23 декември за участие в първата премиерска среща на Съвета за стратегическо сътрудничество Турция-Сирия, пише турският вестник „Дюня”. В изявление на пресцентъра на Министерския съвет се посочва, че премиерът ще посети Сирия по покана на сирийския премиер Наджи Отри. В него се казва, че Комисията за стратегическо сътрудничество цели задълбочаване и разширяване на отношенията със Сирия, с която Турция има трайни културни, исторически и обществени връзки. По време на визитата турският премиер ще има редица срещи и ще подпише серия споразумения, протоколи и договорености със сирийската страна.
Министърът на транспорта Бинали Йълдъръм, който ще съпровожда премиера, ще открие заедно със сирийския си колега железопътната линия Газиантеп-Халеб.

Няма място за притеснения, ситуацията е под контрол, каза турският вътрешен министър за уличните протести
17 декември 2009 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Няма място за притеснения, ние добре познаваме онези, които дават на децата в едната ръка камъни, а в другата пари и ще установим тези провокатори и ще ги предадем на правосъдието. Това каза турският вътрешен министър Бешир Аталай на пресконференция за хода на проекта за национално единство и братство, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Аталай каза, че в последните дни под различни предлози се провеждат улични протести за разрушаване на реда, спокойствието и сигурността на страната. В демократичните режими насилието не е начин за търсене на права и силите на реда няма да позволят действия, унищожаващи имуществото и застрашаващи живота на гражданите. Турският вътрешен министър посочи, че се вземат всички мерки за опазване на реда и ситуацията е под контрол. За последните 20 дни са задържани 1562 души, участващи в актове на насилие.

Националистическата партия в Турция ще гласува за приемане на оставките на забранената вече ПДО
17 декември 2009 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение /ПНД/ в Турция Девлет Бахчели заяви, че ще гласуват за приемането на оставките на депутатите от забранената Партия на демократичното общество /ПДО/, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На пресконференция с журналисти опозиционният лидер представи какви ще бъдат действията на партията след забраната на ПДО. По думите му депутатите от ПДО трябва да подадат оставките си и парламентът да започне процес за гласуването им.
Вчера говорителят на Народнорепубликанската партия Мустафа Йозюрек също обяви, че да не бъдат приети оставките означава да бъдат държани хората като заложници.

„Сабах”: Конвоят за подкрепа на палестинския народ, който тръгна от Лондон за Ивицата Газа, е в Истанбул
17 декември 2009 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Конвоят за свобода на народа на Палестина, който тръгна от Лондон за Ивицата Газа, е в Истанбул, пише турският вестник „Сабах”. Под лозунга „Да живее Палестина” конвоят премина за 10 дни през Франция, Италия и Гърция и беше посрещнат и изпратен от голяма група привърженици на палестинците на площада „Таксим”. Събралите се посрещнаха участниците в похода за подкрепа на палестинския народ с турски и палестински знамена и скандираха лозунги срещу политиката на Израел, пише вестникът.

„Заман”: Според президента на България Първанов на Бойко Борисов е заложен капан за новините на турски език
17 декември 2009 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Президентът на България Георги Първанов каза, че на премиера Бойко Борисов е заложен капан за излъчванията на новини на турски език, пише вестник „Заман”. Първанов посочи, че референдумът не е подходящ. Българският премиер Борисов се срещна онзи ден с лидера на крайно националистическата партия АТАКА Волен Сидеров и обеща да подкрепи искането за провеждане на референдум за кратките новини на турски език по Българската национална телевизия.

Турски лидери, дипломати и министри на културата ще почетат в Коня паметта на великия поет-хуманист Джеляледдин Руми
17 декември 2009 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Коня. В дни на засилено напрежение и противопоставяне по улиците на редица градове в Турция лидери и представители на редица страни ще се срещнат в центъра на толерантността град Коня на церемониите по отбелязване на 736-та годишнина от смъртта на великия мистичен поет, философ и хуманист Джеляледдин Руми - Мевляна, пише турският вестник „Заман”. На церемониите, наричани „Шеб-и Арус” /сватбена нощ/, ще присъстват премиерът Реджеп Тайип Ердоган, опозиционният лидер Дениз Байкал, президентът на Босна и Херцеговина Небойша Радманович, много министри, сред които Ахмет Давутоглу, Али Бабаджан, Егемен Багъш, Нимет Чубукчу и други, както и 27 посланици и министри на културата на 12 страни.
Премиерът Ердоган ще има среща с гражданите на Коня, след което ще открие редица културни обекти в града. Комплексът, посветен на Джеляледдин Руми – Мевляна привлича всяка година над 2 милиона туристи. При представяне на програмата кметът Тахир Акюрек заяви, че те усилено работят за увеличаване на този брой и целта им е около 10 милиона туристи да посещават града на мистичния поет и философ, пропагандирал толерантност и равнопоставеност на хората независимо от етноса и религията.
Джеляледдин Руми е роден през 1207 година в град Балх на територията на днешен Афганистан и в резултат на монголските нашествия със семейството си се преселва в столицата на Селджукската държава Коня. Тук той прекарва своя живот до смъртта си на 17 декември 1273 година и пропагандира хуманистични възгледи чрез мистичната си поезия, като намира безброй почитатели сред всички социални слоеве и представители на различните религии.

„Заман”: ПКК засили действията си на насилие в Турция след забраната на Партията на демократичното общество
17 декември 2009 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ засили действията си на насилие след забраната на Партията на демократичното общество, пише турският вестник „Заман”. Организацията се опитва чрез палежи на работни места, коли и домове да предизвика ответно насилие като изведе народа на улицата. Случаят с двамата убити в Муш показва, че опасността от разрастване на сблъсъците и на пораждане на още кръвопролития е голяма. Това смятат експерти по сигурността и борбата с тероризма в Турция. Специалистът по сигурността и тероризма доц. д-р Айтекин Гелери посочва, че ПКК, която навлиза в период на ликвидиране, се мъчи да увеличи терористичните акции в градовете съвместно със свои легални структури. Според него и тези сили, и силите на дълбоката държава /на тайните служби, които искат да направляват политическите процеси съобразно своите интереси/ заявяват, че не са се разпаднали, че съществуват и ще продължат с провокациите.
Според проф. Идрис Бал Турция и преди е „гледала този филм” и сега онези, които искат да отведат страната към хаос, използват като предтекст забраната на ПДО. Така те се опитват да ограничат полето, на което е въздействаща политиката. Експертите призовават младите хора в страната да не се поддават на провокации и да вземат урок от преживяното от техните бащи и деди.

„Йени шафак”: Срещу турските въоръжени сили се води психологическа кампания, каза началникът на Генералния щаб
17 декември 2009 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Срещу турските въоръжени сили се води асиметрична психологическа кампания от някои среди, заяви началникът на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг, пише турският вестник „Йени шафак”. Башбуг посочи, че увереността на турските въоръжени сили в себе си е пълна и никой не трябва да се съмнява в това. Армията посреща всички непреднамерени критики, основаващи се на истината, без да се страхува, но в последно време се води кампания за уронване на нейния престиж от някои среди и лица. Той посочи, че турската република и турската нация ще преодолеят всички препятствия, запазвайки единството, съвместния си живот и целостта си.

Турски печат: Политиката за демократично решение на кюрдския въпрос продължава въпреки всичко
17 декември 2009 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Напрегнатата ситуация в някои райони на Турция след забраната на Партията на демократичното общество /ПДО/ и съдбата на политиката за демократично решение на кюрдския въпрос, които бяха основният дневен ред на министерско заседание вчера, са водещата тема в турските вестници днес. В публикация, озаглавена „Продължаване на „отварянето” въпреки всичко”, вестник „Йени шафак” пише, че на 4-часово заседание вчера премиерът Реджеп Тайип Ердоган и министрите, членове на Съвета за национална сигурност, са обсъдили уличните протести от последните дни. На заседанието е била изразена категорична воля за продължаване на политиката по демократизация и демократично решение на кюрдския въпрос въпреки провокациите от различни страни. Били са разисквани действията, които се предприемат и ще се предприемат за реализирането на тази политика и намаляване на напрежението в страната. Било е решено да бъде даден по-бърз ход на законодателните промени, засягащи този проблем.
Вестник „Хюриет” пише, че след решението за забрана на ПДО и смъртта на двама демонстранти при протестите в Муш премиерът Ердоган е организирал заседание в министерския съвет, посветено на последните събития в страната и мерките за възстановяване на реда. На пресконференция днес вътрешният министър Бешир Аталай ще даде подробна информация за решенията на заседанието. Вестникът отбелязва, че на заседанието не е взел участие никой от Генералният щаб.
Вестник „Сабах” пише, че на заседание на министерския съвет вчера е бил начертан пътят, който ще се следва в политиката по демократизация за решаване на кюрдския въпрос след забраната на ПДО. Било е решено правителството да представи като законопроект всички стъпки, които ще бъдат направени и той да бъде подложен на обсъждане и гласуване непосредствено след приемането на бюджет 2010. Пътната карта предвижда създаването на независима комисия за правата на човека, която да проучва случаите на насилие и оплакванията за нарушаване на правата; вземане на решение за промяна на имената на села и общински центрове в Югоизточен Анадол, както и обсъждане на исканията за връщане на имената на областни градове, които са променени. На заседанието е станало ясно, че управляващите в Турция не гледат топло на смъкването на депутатския имунитет и отнемането на мандата на депутатите от ПДО.
„Призоваваме за демокрация въпреки всичко, за „отваряне”, за братство и единение въпреки всичко”, с тези думи премиерът Ердоган е закрил 4-часовото заседание, посветено на политиката по демократизация, пише вестник „Милиет”.
Вестник „Заман” обръща внимание на призива на интелектуалци и представители на изкуството в Турция да не напускат парламента, а да работят в него за демократизацията на страната.

„Хюриет”: Ахмет Давутоглу и Хосни Мубарак обсъдиха актуалната ситуация в Близкия изток
17 декември 2009 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Актуалната ситуация в Близкия изток обсъдиха вчера на среща турският външен министър Ахмет Давутоглу и президентът на Египет Хосни Мубарак, пише турският вестник „Хюриет”. След срещата Давутоглу заяви, че ще положат всички усилия за възобновяването на мирните преговори в Близкия изток, като за целта ще се срещнат с всички страни. Той изтъкна, че не само Израел и арабските страни, но всички международни сили трябва да покажат воля в тази насока, за да има положително развитие.

„Сабах”: Опозиционната НРП в Турция забрани на организациите си да участват в митинги заради сблъсъците
17 декември 2009 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. С нарастване на напрежението на улицата и увеличаването на уличните сблъсъци опозиционната Народнорепубликанска партия в Турция провъзгласи „управление на силна ръка”, пише турският вестник „Сабах”. На заседание на Централния изпълнителен съвет на партията вчера беше решено местните партийни организации да не вземат участия в никакви митинги и прояви без разрешение от централното ръководство. На заседанието лидерът Дениз Байкал направи анализ на ситуацията след демонстрациите в Муш, при които загинаха 2 души и бяха ранени 7. По думите на опозиционния лидер осигуряването на сигурност и спокойствие за гражданите е задължение на управляващите. Той призова всички да запазят разум и здравомислие и да се въздържат от актове на насилие, пише вестникът.

„Милиет”: В Истанбул задържаха трима души за използване на огнестрелно оръжие срещу демонстранти
17 декември 2009 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Трима души са задържани за използване на оръжие срещу демонстранти, протестиращи срещу забраната на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ в централния район на Истанбул Бейоглу, пише турският вестник „Милиет”. Дирекцията за борба срещу тероризма в Истанбул продължава също разследването за нанесени щети на много работни офиси и магазини в квартал Долапдере. Очаква се днес задържаните да бъдат предадени на съда.

Бешир Аталай ще даде информация днес за политиката по демократично решаване на кюрдския въпрос
17 декември 2009 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пресконференция за хода на политиката по демократично решаване на кюрдския въпрос ще организира днес турският вътрешен министър Бешир Аталай. Това се реши на министерско заседание в Турция вчера, на което беше обсъден този въпрос, предаде турската агенция АНКА. В изявление след заседанието беше посочено, че е била обсъдена актуалната ситуация след терористичните атаки от последните седмици и решението за забрана на Партията на демократичното общество.

"Заман": Абдуллах Гюл ще участва в срещата на високо равнище в Копенхаген
17 декември 2009 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Анкара/Копенхаген. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува днес за столицата на Дания Копенхаген за участие в срещата на високо равнище на държавни и правителствени ръководители в рамките на конференцията на ООН за климата, пише турският вестник „Заман”. В изявление на пресцентъра на президентството се посочва, че на срещата ще се включат ръководители на 120 държави, които се намират на различно икономическо и социално ниво на развитие. Гюл ще има и двустранни срещи доколкото му позволява програмата. В изявлението се казва още, че Турция като бързо развиваща се страна членка на Г-20 отблизо се вълнува от световните икономически и социални проблеми и застава зад ангажимента за борба с климатичните промени като страна по Споразумението за промените в климата на ООН от 2004 година и протокола от Киото. Турският президент ще бъде съпровождан от министъра на околната среда и горите Вейсел Ероглу.

Президентът на Турция ще отпътува днес за Копенхаген
17 декември 2009 | 01:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува днес за Копенхаген, съобщават турските медии. В датската столица Абдуллах Гюл ще участва в срещата на високо равнище на държавни и правителствени ръководители в рамките на конференцията на ООН за климата.


Министрите на културата от страни от ПСЮИЕ ще се срещнат в турския град Коня
17 декември 2009 | 00:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министрите на културата на осем страни от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ ще се срещнат днес в турския град Коня, съобщават турски медии. Срещата е под надслов „Нови политики за опазване на културното наследство”.

Агенция "Фокус" припомня, че в основания през 1996 г. Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ сега участват 11 държави - Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция, която пое председателството през юни т.г.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2