Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 13 декември 2009 г.

Turkiye Haberler - 13.12.2009 !

Истанбул пое титлата на европейска културна столица...

Кметството на град Истанбул пое на специална церемония титлата на Културна Столица на Европа за 2010та година...

Изпратена 13.12.2009 10:54:02 UTC

Обновена 13.12.2009 10:54:02 UTC

Кметството на град Истанбул пое на специална церемония титлата на Културна Столица на Европа за 2010та година.
С церемония организирана в столицата на Литва Вилнюс, която носеше титлата на Културна Столица на Европа за 2009та година, на Истанбул, Пекс и Ессен, които ще поемат титлата на европейска културна столица за 2010та година бяха връчени награди.
Присъстващите на церемонията бяха запознати с откритите тази година в Истанбул конгреснти центрове Сютлюдже и Истанбул и с националните и международни мероприятия в рамките на програмата.
-
Реакции срещу опожаряването на палестинска джамия...

Продължават реакциите по повод организираното преди два дена нападение на еврейски заселници срещу джамия в Палестина...

Изпратена 13.12.2009 10:36:33 UTC

Обновена 13.12.2009 10:36:33 UTC

Продължават реакциите по повод организираното преди два дена нападение на еврейски заселници срещу джамия в Палестина. Генералният секретар на организацията Ислямска Конференция Екмелеттин Ихсаноглу призова международната общественост да предприеме ответни мерки във връзка с инцидента.
След като премиерът на Израел Бенямин Нетаняху оповести, че ще ограничат строежа на нови израелски селища, зачестиха нападенията на израелски заселници срещу палестинци и тяхна собственост.
Израел оповести, че е започнато следствие във връзка с нападението на израелски заселници срещу джамията в село Юсуф на Западния Бряг на река Йордан и опожаряването на библиотеката на джамията.
Палестинският държавен глава Махмуд Аббас остро осъди нападението и каза, че то е било насочено срещу свободата на вероизповедание и срещу свещенни мюсюлмански обекти.
Президентът на Израел Шимон Перез и премиерът Нетаняху също остро разкритикуваха нападението, а министърът на отбраната Ехуд Барак подчерта, че тези които опожаряват джамии нямат място в израелското общество.
-
Президентски избори в Абхазия...

Съобщено бе, че изборите за държавен глава на Абхазия са спечелени от настоящия държавен лидер Сергей Баапш...

Изпратена 13.12.2009 10:50:22 UTC

Обновена 13.12.2009 10:50:22 UTC

Съобщено бе, че изборите за държавен глава на Абхазия, която бе обявила едностранно независимостта си от Грузия, са спечелени от настоящия държавен лидер Сергей Баапш.
Председателят на руската централна избирателна комисия Владимир Чуров, който проследи със статута на наблюдател изборите оповести, че изборите са протекли успешно и участието е било високо.
Очаква се официалните резултати от изборите да бъдат оповестени утре.
-
ПДО прекратява участието си в парламентарните обсъждания...

Закритата от Конституционния съд Паpтия на Демократичното Общество оповести, че напуска парламента...

Изпратена 13.12.2009 10:33:12 UTC

Обновена 13.12.2009 10:33:12 UTC

Закритата от Конституционния съд Паpтия на Демократичното Общество оповести, че напуска парламента. Лидерът на закритата партия Ахмед Тюрк оповести, че парламентарната група на партията е решила да се оттегли от дейностите във ВНСТ.
Очаква се депутатите от партията да не участват в насрочените за утре обсъждания в парламента над бюджета за 2010та година.
След като Ахмед Тюрк и Айсел Тулук бяха лишени от депутатски права, броят на депутатите от партията във ВНСТ спадна на 19. Ако депутатите от партията не подадат оставка, за да бъде сформирана парламентарна група, минималния брой депутати е 20.
Независимият депрутат от Истанбул Уфук Урас бе заявил, че е готов да се присъедини като 20ти депутат за да може да бъде сформирана парламентарна група.
Разпространяват се новините, че новата парламентарна група ще се събере под стряхата на нова пратия, която ще се учреди под името Партия на Мира и Демокрацията.
Същевременно Айсел Тулук, чиито депутатски права бяха отнети, обяви, че ще даде показания по делото заведено срещу нея в съда в Диярбакър.
-
Преглед на турския печат 13.12.2009

Обзор на по-важните новини по страниците на турските вестници от 13ти декември 2009та година...

Изпратена 13.12.2009 08:39:30 UTC

Обновена 13.12.2009 08:39:30 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Сабах. Вестникът отбелязва, че президентът Абдуллах Гюл е подчертал, че е против закриването на политически партии, но е отбeлязал във връзка с ръководителите на Партията на Демократичното Общество, че съдът е бил принуден да приеме това решение, тъй като партията е обявила, че е политическо крило на терористична организация. Гюл е заявил, че Конституционният съд е приел решението единодушно и всички трябва да оказват уважение на съдебното решение.
Вестник Заман пише, че Турция и Хърватско са решили да учредят тристранен механизъм подобен на тристранния механизъм Турция-Сърбия-Босна и Херцеговина, в който да се обсъдят въпроси засягащи бъдещето на Босна и Херцеговина. В новината се отбелязва, че министърът на външните работи Ахмед Давутоглу, който посети Хърватско за контакти с президента, външния министър и премиера на тази страна, е казал, че ако Босна и Херцеговина даде съгласие, този тристранен механизъм ще се обедини с тристранния механизъм включващ Сърбия и ще прерастне на четиристранен механизъм. Давутоглу е посочил, че външните министерства на Турция и Хърватско ще назначат специални представители по въпроса към посолствата си с цел да се осигури ефикасната координация и контакт, и че посланиците на двете страни в Сараево ще осведомят босненската администрация, че в бъдеще двете страни ще действат съвместно по въпроса.
Същият вестник в новината озаглавена "Нефтената Платформа потегли към Черно Море" пише, че сондажната платформа Леви Ериксон е потеглила от Норвегия за Черно Море и се очаква да пристигне в края на месеца.
Вестник Йени Шафак пише, че консорциумът съставен от руската фирма Газпром, корейската Когас, малайзийската Петронас и турската ТПАО е спечелил първия търг за търсене на нефт в Ирак. В новината се отбелязва, че консорциумът ще търси нефтени залежи в нефтената зона Бадра в окръг Кут на юг от Багдат. В новината се съобщава, че Газпром контролира 40, Когас 30, Петронас 20 и ТПАО 10 процента от акциите на консорциума.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2