Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 6 декември 2009 г.

Turkiye haberler - 06.12.2009г. !

АФП: Един човек е убит при сблъсъци между турската полиция и демонстранти в Диарбекир
06 декември 2009 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Студент е бил убит в неделя по време на сблъсъци между турската полиция и демонстранти, протестирали срещу условията при които държат в затвора основателя на обявената за противозаконна Кюрдска работническа партия (ПКК), предаде АФП.
Около 1500 протестиращи са се събрали в Диарбекир за да подкрепят намиращият се в затвора Абдуллах Йоджалан.
Сблъсъците започнали когато някои от протестиращите започнали да хвърлят камъни и фойерверки срещу силите за борба с безредиците, които се опитали да спрат протеста.

Ердоган: Посещението ми във Вашингтон ще укрепи отношенията между Турция и САЩ
06 декември 2009 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че в разговора му утре с президента на САЩ Барак Обама ще бъдат обсъдени бъдещето на турско-американсите отношения, регионални и международни въпроси, съвместни международни проекти и стъпки, предприемани в резултат на стратегическото партньорство между двете страни, предаде Анадолската агенция. Ще обменим идеи и мнения за Ирак, Афганистан, Пакистан, Близкия изток, Източното Средиземноморие, Балканите и Кавказкия регион, борбата с тероризма, предотвратяването на разпространението за оръжия за масово поразяване, глобалната финансова криза, климатичните промени и сигурността на енергийните доставки, посочи Ердоган пред журналисти в Истанбул преди да отпътува за САЩ.
Посещението в САЩ по думите на премиера на Турция ще укрепи отношенията между двете страни и ще разнообрази сътрудничеството чрез развиване на съществуващите връзки.

Анадолска агенция: Турция и Македония могат да сътрудничат в много области
06 декември 2009 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул.Турският държавен министър Зафер Чаглаян каза, че Турция и Македония имат възможности за сътрудничество в транспорта, енергетиката, индустрията, търговията и много други области, предаде Анадолската агенция. На турско-македонския бизнес форум в Истанбул вчера Чаглаян отбеляза, че обемът на двустранната търговия възлиза на 320 млн. долара, което не е задоволително за двете страни и има потенциал обемът да нарасне до 1 млрд. долара. Над 100 турски бизнесмени са направили инвестиции за над 180 млн. долара в Македония, а турски компании имат бизнес в обем от 450 млн. долара, каза Чаглаян.
От своя страна македонският министър без портфейл Хади Незири каза, че Македония е врата за Турция към ЕС. Той посочи, че в Македония няма двойно данъчно облагане за турски бизнесмени и визови процедури, а турският език се използва във всяка част на Македония, което е предимство за турските инвеститори, отбелязва Анадолската агенция.

Турция няма да изпраща допълнително военнослужещи в Афганистан, каза Ердоган
06 декември 2009 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който отпътува днес за САЩ за среща с президента Барак Обама, каза, че страната му няма да изпраща допълнително военнослужещи в Афганистан, съобщават осведомителните агенции.
Турция вече е направила каквото може, като увеличи от 700 на 1750 души контингента си, без това да е било поискано от нея, посочи Ердоган в Истанбул преди да отпътува. Премиерът добави, че страната му ще продължи да обучава афганистанските сили за сигурност.

Премиерът на Турция замина на посещение в САЩ
06 декември 2009 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отпътува днес на посещение в САЩ по покана на американския президент Барак Обама, съобщава Анадолската агенция. Утре Ергодан ще разговаря с Обама. Програмата на посещението в САЩ включва и срещи с членове на Конгреса.
На 8 и 9 декември турският премиер ще бъде в Мексико по покана на президента Фелипе Калдерон. Това ще бъде първата визита на турски премиер в Мексико през последните 10 години.

„Милиет”: Десет часа продължи разпитът на бивши турски генерали по делото „Ергенекон”
06 декември 2009 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Бившите командващи на военновъздушните, сухопътните и военноморските сили на Турция - армейски генерал Ибрахим Фъртъна, армейски генерал Айтач Ялман и армейски адмирал Йозден Йорнек отговаряха в продължение на десет часа вчера на въпросите на прокурорите в Истанбул, пише днес турският вестник „Милиет”. Тримата генерали отхвърлиха твърденията, че са участвали в планирането на преврат в Турция. Тримата бяха освободени след приключването на разпита.
Имената на тримата фигурират на много места във втория обвинителен акт по делото „Ергенекон” и според него те са замесени в планове за смяна на тогавашния началник на Генералния щаб генерал Хилми Йозкьок и сваляне на Партията на справедливостта и развитието на премиера Реджеп тайип Ердоган от власт.

"Хюриет": Мюсюлманите са част от Швейцария, каза швейцарският външен министър
06 декември 2009 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Берн/Анкара.Швейцарският външен министър Мишелин Калми-Рей каза, че решението, което произтича от референдума да не се позволява изграждане на нови минарета в страната, не означава отхвърляне на мюсюлманската общност, ислямската религия или култура в Швейцария, пише днес турският вестник "Хюриет". Мюсюлманите по думите на министъра са неделима част от швейцарското общество.
На референдум на 29 ноември повече от половината участници в допитването подкрепиха предложение на дясна партия да не се позволява строителството на нови минарета в Швейцария.

Експлозия в Анкара е отнела живота на един човек
06 декември 2009 | 00:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Експлозия в индустриалната зона на турската столица Анкара е отнела живота на един човек, и е ранила друг, съобщава агенция Синхуа, позовавайки се на информация на Анадолска агенция.
Засега няма повече подробности за инцидента.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2