Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 27 декември 2009 г.

TRT-VOT-News,27.12.2009

Филмът на Фатих Акън бе посочен сред 10тте най-добри филма на десетилетието...

Престижният американски вестник Вашингтон Пост номинира филма "На ръба на живота" на режисьора Фатих Акън за един от десетте най-добри филма на последното десетилетие...

Изпратена 27.12.2009 11:04:24 UTC

Обновена 27.12.2009 11:04:24 UTC

Престижният американски вестник Вашингтон Пост номинира филма "На ръба на живота" с който режисьорът Фатих Акън получи наградата за най-добър сценарий на международния филмов фестивал в Кан, за един от десетте най-добри филма на последното десетилетие.
Друг филм включен в челната десятка е "Търсенето на Немо".
За най-лош филм на последните десет години бе посочен филмът "Star Wars-Clone Wars".
-
Президентски избори в Хърватско...

Провежда се пъривя тур на президентските избори...

Изпратена 27.12.2009 11:00:24 UTC

Обновена 27.12.2009 11:00:24 UTC

Днес в Хърватско се провежда първи тур на президентските избори. Подаването на гласовете започна в 8 часа сутринта турско време и ще приключи в 20 часа.
В страната, с население от близо 4 и половина милиона души, за президетския пожст се надпреварват 12 кандидата.
За фаворит е сочен кандидатът от Социал Демократическата Партия Иво Йосипович. Сред опонентите на Йосипович се намират и кметът на столицата Загреб Билан Бандич и председателя на Хърватската Търговска Палата Надан Видосевич.
Всички кандидати за президентския пост оказват пълна подкрепа на членството на страната в ЕС.
Категорично е становището, че избора на президент на страната ще се осъществи след провеждането на втори балотажен тур.
-
Турция продължава да привлича туристи...

Въпреки глобалната криза, броят на туристите пристигащи в Турция продължава да расте...

Изпратена 27.12.2009 11:02:13 UTC

Обновена 27.12.2009 11:02:13 UTC

Министърът на културата и туризма Ертугрул Гюнай заяви, че докато в девет от десетте челни страни в сферата на туризма, е било зарегистрирано намаление на броя на туристите, през 2009та година броят на туристите пристигащи в Турция е нарастнал.
Ертугрул Гюнай подчерта, че въпреки икономическата криза, Турция е на седмо място по брой на пристигащите туристи и на девето място в света по приходи от туризма.
-
Ердоган разговаря с началника на генералния щаб...

Проведено бе подготвително заседание за утрешното заседание на Съвета за Национална Сигурност...

Изпратена 27.12.2009 10:53:53 UTC

Обновена 27.12.2009 10:53:53 UTC

Вчера, под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, в сградата на министерския съвет бе проведено заседание с министрите членуващи в Съвета за Национална Сигурност. Срещата бе проведена в качеството на подготовка за насроченото за утре заседание на Съвета за Национална Сигурност.
На заседанието присъстваха като неочаквани участници и началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг и командващият сухопътните сили армейски генерал Ъшък Кошанер.
В изявлението на Министерския Съвет, направено след продължилото три часа заседание бе отбелязано, че премиерът Ердоган е приел началника на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг и командващия сухопътните сили армейски генерал Ъшък Кошанер и е бил информиран относно вътрешни и външни събития засягащи сигурността на страната.
На заседанието на министрите от Кабинета за Сигурност бяха обсъдени процеса на демократични реформи, борбата с тероризма, Кипърския проблем и процеса на членство в ЕС.
-
Преглед на турския печат 27.12.2009

Обзор на новините по страниците на турския печат от 27ми декември 2009та година.

Изпратена 27.12.2009 07:47:29 UTC

Обновена 27.12.2009 07:48:49 UTC

Днешния преглед на турския печат започваме с репортаж на вестник Йени Шафак, проведен в първата годишнина от израелската операция в Ивицата Газа, с израелския журналист от вестник Хааретц Гидеон Леви, който заявява, че като израелски гражданин, се срамува от извършеното от израелската армия. Леви подчертава в репортажа си, че Ехуд Олмерт и Ципи Ливни трябва да понесат най-напред в Израел наказанието за извършените в Ивицата Газа жестокости. Леви сочи, че докато целият свят е останал безмълвен, премиерът Ердоган е изказал в Давос това, което мисли по въпроса и подчертава, че е останал дълбоко впечатлен от кадрите с убити жени и деца.
Вестник Хабер Тюрк в новината озаглавена "Катастрофата във въздуха бе предотвратена от пътниците" съобщава, че един терорист от Ел Каиде е планирал да взриви бомби в самолета пътуващ от холандския град Амстердам за САЩ, в момента, когато самолетът лети над територията на САЩ. Вестникът пише, че катастрофата е била предотвратена от някои пътници, които са обезвредили терориста, когато той е поправял заялия възпламенителен механизъм.
Вестник Йени Шафак в новина на същата тема озаглавена "Опит за нов 11ти септемчври" отбелязва, че САЩ са се спасили на косъм от една нова катастрофа подобна на тази от 11ти септември, след като пътниците са обезвредили терориста, искащ да взриви самолета с 278 пътника на борда в момента, когато той се е приземявал на летището на град Детройт в САЩ.
"Турчинът във виртуалния екип на Майкрософт". В новината под това заглавие вестник Сабах пише, че от 2 и половина месеца насам турчинът Чаглаян Аркан, който бе начело на виртуалните екипи на седем страни, сега ръководи някои от ключовите отдели в сърцето на Майкрософт, след като е бил назначен за директор отговорен за производството и източниците в света. В новината пише, че на дирекцията на Аръкан са подчинени генералните дирекции по седем бранша-авиация и отбрана, автомобилостроене, съвременни технологии и електроника, фармацевтика, химическа промишленост, системи за транспортиране на нефт, природен газ, електричество и вода, и той управлява 10 процента от джирото от 60 милиарда на Майкрософт.
В новината озаглавена "Даламан свали Майорка от престола" вестник Стар пише, че броят на резервациите в курортния център Даламан е изпреварил броя на резервациите за прочутия испански курортен център Майорка и Даламан е заел челното място в света по брой на резервации.
Вестник Ватан, в новината озаглавена "Летящия влак" пише, че в Китай е бил пуснат в експлоатация най-бързи в света влак. В новината се сочи, че строежът на линията от хиляда и 69 километра е бил приключен за срок от 4 години и влакът с капацитет от хиляда и 200 пътника, изминава това разстояние със скорост от 394,2 километра в час, за три и половина часа. Вестникът отбелязва, че китайският влак е лишил френските Трен а Гран Витес, от титлата им на най-бързи влакове.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2