Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 16 декември 2009 г.

А защо не референдум за турското кафе ?

А защо не референдум за турското кафе ?

16 декември 2009

София, България

Гледам и не вярвам на ушите си. На цялата криза и каша в държавата, на цялата беднотия, организирана и неорганизирана престъпност, корумпирана съдебна система, болно здравеопазване и неграмотно образование – национален референдум за новините на турски. И защо?
Нима едно 10-минутно предаване на ден в негледаемо време е най-важната тема за първия национален референдум у нас от близо 40 години насам? Проблемът дори не е в десетте минути национален ефир. Като не ми се гледат – превключвам канала. Много по-често го правя като започне някой политик да философства високопарно или като започнат да се изказват сценаристите на Слави Трифонов. Въпрос на вкус.

Но от един толкова незначителен проблем може да пламне пожарът на раздора, който дълго ще занимава хората и ще хаби политическа и обществена енергия в безсмислени спорове, взаимни упреци и обвинения. И нито един политически пожарникар няма да успее да го загаси бързо.

Всъщност малцина са против новините на турски по принцип. Мнозинството ще се обяви срещу тяхното излъчване не заради отношението си към турците в България, а към ДПС, с което ги отъждествява. Подобен ход само ще сплоти ДПС около лидера му, ще го издигне на още по-висок пиедестал и ще му даде безкрайни възможности за обвинения в недемократичност, потъпкване на малцинствени права и липса на етническа толерантност. За такъв подарък политическите стратези ръка целуват.

Не на последно място е въпросът за цената. Колко ще трябва да платим, за да проведем референдум с предизвестен резултат в условията на криза? Нима въвеждането на новините на турски стана с референдум?

Със спирането им практически сами ще се откажем от възможността да обясняваме на неграмотните български турци българските позиции и политика. За такива възможности други държави дават милиони. Още повече ако го направим след 9 години излъчване и като държава-член на ЕС. Вярно, че в Швейцария забраниха строежа на нови минарета, но никой не помисля да бута старите. Да не говорим, че всяка кабеларка в смесените райони предлага турски новини и филми.

Като казах „филми”, та се сетих – ами защо не забраним турските сериали, които се търкалят из частните национални телевизии. Уверявам ви, че тяхното въздействие е стотици пъти по-голямо отколкото десетте минути родни новини на турски. А накрая може да забраним и турското кафе!

Не зная кой съветва премиера в случая, но ми се струва, че го качиха на шейната. Или пък нещо тайно се случи след речта на Доган на конференцията на ДПС в събота?

Евгени Петров, БЛИЦ

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2