Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 14 декември 2009 г.

Златен кейк срещу 1000 долара предлагат на брега на Босфора !

Златен кейк срещу 1000 долара предлагат на брега на Босфора !

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Любимият на европейците кейк не е така популярен в Турция, особено като се сравни с баклавите, локумите, малебитата, които са фаворитите на турските десерти. Но ако ви се дояде кейк, какъвто не се прави в нито една европейска страна или където и да е по света, може да си го поръчате единствено в елитния ресторант Чъраан палас-Кемпински на брега на Босфора край Истанбул. Но срещу сумата от...1000 долара. Нарича се Златният кейк на султана.

Списание Forbes включи турския златен кейк на трето място в листата на "претенциозните или помпозните вкусотии на света". Листата включва уникални вкусотии, приготвяни от най-добрите кулинари на света, с редки продукти, а консумирането им коства определено състояние.

Пред златния кейк, на първо място, според списанието, е хайвер за 860 долара, предлаган в един американски ресторант. Второто място е отредено за менюта, предлагани всеки ден в един ресторант в Калифорния за скромните 240 долара.

Султанският кейк, както подсказва името му, e златен. Да, няма грешка, вместо познатите пудра захар, ядки или други подправки, той съдържа прах от 24 - каратово злато.

Приготвя се само по заявка на клиента лично от шефа на сладкишите в Чъраан палас, който пази рецептата в строга тайна. Известно е само, че се използват плодове, мариновани в много отлежал ром от Джамайка, френско брашно и ванилия от Полинезийските острови. Кейкът се поръсва с 24 - каратово злато. Помпозният и бляскав вид оставя в сянка дори великолепната гледка на Босфора, която се вижда от прозорците на ресторанта, докато лично шеф-кулинарят поднася уникалния кейк на госта или гостите, заплатили за него 1000 долара...

В тайна се пазят имената на клиентите, поръчали си досега златен кейк. Турците много обичат златото, на сватби и кръщенета се подаряват злато и златни накити, когато имат пари, купуват злато и го кътат под дюшеците за "черни дни".

Според представител на истанбулската златна борса турците държат около 5 х. тона злато под дюшеците, което се равнява на 192 млрд. долара.


бнр / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2