Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 6 декември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 06.12.2009 г. !

Търг на османски произведения на изкуството...

Днес в Истанбул ще се проведе търг за продажбата на османски произведения на изкуството...

Изпратена 06.12.2009 11:05:05 UTC

Обновена 06.12.2009 11:05:05 UTC

Днес в Истанбул ще се проведе търг за продажбата на османски произведения на изкуството.
Най-голямо внимание привлича картината "Къз Кулеси" нарисувана от художника Фаусто Зонаро по искане на султан Абдулхамид.
Също така сред предметите се намира и една порцеланова ваза изработена в построената по заповед на султан Абдулхамид първа в света дворцова фабрика за порцелан в двореца Йълдъз.
С търга на любителите на османското изкуство ще бъдат предложени общо 250 османски произведения на изкуството.
-
САЩ са пред логистически проблеми в Афганистан...

Логистическите проблеми свързани с изпращането на нови американски сили в Афганистан изправят нови трудности пред Пентагона...

Изпратена 06.12.2009 10:53:23 UTC

Обновена 06.12.2009 10:53:23 UTC

Логистическите проблеми свързани с изпращането на нови американски сили в Афганистан изправят нови трудности пред Пентагона.
Министърът на отбраната Робърт Гейтс каза, че първите допълнителни американски части ще бъдат дислоцирани в Афганистан в срок от две или три седмици.
Той каза, че логистическите трудности са много по-големи от периода, когато бившият президент Джордж Буш бе наредил през 2007ма година в Ирак да бъдат изпратени допълнителни американски сили.
Той каза, че условията в Афганистан се различават от условията в Ирак тъй като логистическото снабдяване се осъществява само по въздуха.
Американски военни служители в Афганистан подчертават, че липсата на достъп до море и лошото състояние на пътищата в планинските райони правят задължително използването на хеликоптери за снабдяването на военните подразделения.
Друг проблем е и липсата на достатъчно разгърнати бази за дислокацията на допълнителните сили. За целта е необходимо час по-скоро да бъде приключен строежът на нужната инфраструктура.
-
Експлозия в Кърджали...

Загинали са три деца от турски произход...

Изпратена 06.12.2009 10:59:00 UTC

Обновена 06.12.2009 10:59:00 UTC

По време на експлозия станала в дом за сираци в окръг Кърджали в България са загинали три деца от турски произход.
Експлозията е станала в дома за сираци в Крумовград. Кметът на града отбеляза, че експлозията е била причинена от саморъчно направена бомба.
Полицията разследва случая за да установи кой е направил бомбата и как тя е попаднала в ръцете на децата.
-
Първи танкер от неръждаема стомана построен в турска корабостроителница...

В Коджаели с церемония бе пуснат на вода един от най-големите в света танкери от неръждаема стомана за превоз на химически вещества...

Изпратена 06.12.2009 11:03:10 UTC

Обновена 06.12.2009 11:03:10 UTC

Успехите на турския корабостроителен сектор, постигнати въпреки глобалната икономическа криза, дават нови надежди.
В Коджаели с церемония бе пуснат на вода един от най-големите в света танкери от неръждаема стомана за превоз на химически вещества.
Танкерът построен за една италианска фирма е най-големият конктруиран досега в Турция танкер от неръждаема стомана.
Танкерът ще може да плува в Северния Ледовит Океан, при температура до минус 35 градуса по целзий.
В корабостроителницата се строи втори танкер близнак на пуснатия във вода танкер.
-
Ердоган заминава за САЩ...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува днес на официално посещение в САЩ...

Изпратена 06.12.2009 10:47:04 UTC

Обновена 06.12.2009 10:47:04 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще отпътува днес на официално посещение в САЩ. Ердоган ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама. По време на контактите ще бъдат обсъдени редица въпроси от Ирак до Афганистан, от Балканите до Близкия Изток, от Кипър до Кавказ, борбата с тероризма, сигурността на енергийните пътища и глобалната икономическа криза.
След като президентът на САЩ Обама оповести новата стратегия на страната, с която се предвижда дислокацията на още 30 хиляди американски военнослужещи и след като Вашингтон отправи към Турция искането за изпращането на допълнителни турски сили в тази страна, въпросът с Афганистан зае приоритетното място в дневния ред на контактите на Ердоган в САЩ.
Очаква се на срещата в Белия Дом, която ще се състои на 7ми декември, премиерът Ердоган още веднъж да подчертае, че Турция няма да изпрати в Афганистан активни бойни сили.
Приоритетен въпрос в дневния ред на Вашингтон е Иран.
Турция от своя страна отдава едно от основните места на борбата с тероризма.
Премиерът Ердоган ще предаде на американската администрация очакванията на Турция за ликвидиране на присъствието на терористичната организация ПКК в северната част на Ирак преди пълното изтегляне на американските сили от тази страна.
Очаква се Ердоган да постави на дневен ред и предаването на терористичните главатари, които САЩ включи в списъка на главните контрабандисти на наркотици.
Очакванията са, че на преден план по време на срещата Обама-Ердоган ще излязат и турско-арменските отношения и сигурността на доставката на енергийни източници.
-
Преглед на турския печат 06.12.2009

Преглед на новините по страниците на турския печат от 6ти декември 2009та година.

Изпратена 06.12.2009 08:14:49 UTC

Обновена 06.12.2009 08:20:48 UTC

Една от главните теми по страниците на днешните неделни турски вестници е предстоящото посещение на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в САЩ. Засегнати са също така и референдумът в Швейцария за забрана на строежа на минарета и някои икономически теми засягащи турската икономика.
Започваме прегледа с новина на вестник Хюррийет. В новината озаглавена "Главна тема на контактите на Ердоган ще бъде ядрената енергия" вестникът сочи, че един от основните въпроси в дневния ред на премиера Ердоган в САЩ ще бъде строежът на ядрена електроцентрала в Турция и подчертава, че се очаква премиерът Ердоган да запознае президента на САЩ Обама с процеса на строеж на ядрена електроцентрала и да отправи покана към американски фирми да се включат в търга.
В новината под заглавието "Военната инициатива е в ръцете на Турция" вестник Йени Шафак пише, че главният съветник на президента на САЩ Барак Обама по въпросите на националната сигурност Джеймз Джонс е подчертал, че Турция се ползва с голямо влияние и дава голям принос за Афганистан и е посочил, че Турция сама ще реши дали ще изпрати нови военни сили в тази страна и каква ще бъде мисията на тези военни сили. Джонс е казал, че ще бъдат доволни от всеки принос на Турция.
"Турските сили са с жизнено значение за нас". В новината с това заглавие вестник Ватан пише, че в статията си озаглавена "Всички страни трябва да поемат мисия в Афганистан", публикувана във вестник Дъ Дейли Телеграф, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е отбелязала, че приносът на Турция за мисията в Афганистан е с много голямо и жизнено важно значение.
"Президентът на Франция Никола Саркози подкрепи резултата от референдума в Швейцария"-пише вестник Ватан в новината озаглавена "Подкрепа от Саркози за Швейцария" и отбелязва, че Саркози е оценил приетата забрана за строеж на нови минарета като показател за желанието на швейцарците да съхранят своята национална култура и самоличност и е подчертал, че и той лично не желае да вижда по улиците във Франция жени с фереджета.
Вестник Заман пише, че председателят на Съюза на Турските Борси и Палати Ръфат Хисарджъклъоглу е казал, че Турция има голям опит в дейностите в Ирак, Сирия, Йордания и другите близкоизточни страни и е призовал европейските бизнесмени да се включат в съвместни инвестиции с турските бизнесмени в трети страни.
Другата новина на икономическа тема в днешния ни преглед е на вестник Джумхурийет. В новината озаглавена "Македония отправи призив за инвестиции" вестникът сочи, че македонските власти са поканили турските предприемачи да се включат в реализацията на проекта за строеж на мрежа за природен газ в страната и че съпредседателят на турско-македонския делови форум Владимир Песевски е казал, че е подготвен проект от 400 милиона евро за строеж на газопроводна мрежа и че очакват и участието на турските предприемачи.
Вестник Хюррийет съобщава, че утре в Копенхаген започва срещата на високо равнище за климатичните промени и че на срещата която ще продължи до 18ти декември ще участват 15 хиляди участници и държавни и правителствени лидери от над 100 страни в света. Вестникът пише, че Труция ще бъде представена от премиера Реджеп Тайип Ердоган.
Последната ни новина в днешния преглед на турския печат е от вестник Сабах.
Вестникът пише, че архидукеса Мария Владимировна Романова, която произхожда от династията на последния руски цар Николай втори, ще пристигне на 10ти декември в Истанбул за да организира благотворителен бал под девиза "Не на монархията" и че по време на това свое посещение ще разговаря и с внука на османския падишах Абдулмеджит втори.

Желаем ви приятен ден.
-
Новини 06.12.2009 Hовини 1400
-
Емисии 06.12.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2