Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 5 септември 2009 г.

Постиженията на Турция не се оценяват подобаващо !


Турция разкритикува противниците на еврочленството си !

Външният министър на Турция Ахмед Давутоглу подложи на яростна критика противниците на присъединяването на страната му към Европейския съюз. “Отрицателните гласове, които продължаваме да чуваме от някои страни от ЕС сеят съмнение сред нашите съграждани и вредят на усилията за продължаване на реформите”, дипломат № 1 на Турция в статия за шведския вестник “Дагенс Нюхетер”, цитиран от БГНЕС.

Според турския министър постиженията на неговата страна не се оценяват подобаващо, а гласовете срещу евентуалното членство нанасят големи вреди. Турция е извършила немислими допреди няколко години реформи, смята Давутоглу и дава за пример дадената религиозна свобода и свобода на словото, премахването на смъртната присъда, предаванията на кюрдски език, което било ни повече, ни по-малко “една тиха революция”.

Давутоглу е в Стокхолм, където ще се срещне с колегите си от ЕС. Швеция пък председателства на ЕС на ротационен принцип.

“И Швеция смята като нас, че Европа не би могла да е силна и солидарна общност, ако Турция остане извън ЕС”, четка домакините си турският министър на външните работи. Той дава висока оценка на подкрепата на скандинавската държава за неговата родина, позовавайки се на нейното обективно отношение и насърчение.

Стокхолм е сред поддръжниците на присъединяването на Анкара към ЕС. Започналите през 2005 г. преговори между Турция и ЕС обаче тъпчат на едно място. Няколко европейски страни – най-вече Франция и Австрия, са против присъединяването й, а Германия потърси по-мек вариант за отказ, обявявайки се за “привилегировано” партньорство с Анкара.

събота,5 септември 2009

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2