Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 27 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 27.09.2009 г. !

Избори в Германия...

Меркел е начело но не е ясен партньорът...

Posted 27.09.2009 09:35:28 UTC

Updated 27.09.2009 09:35:28 UTC

Днес в Германия се провеждат общи парламентарни избори. Резултатите от изборите засягат пряко и турците живеещи в тази страна.
Обществените анкети показват, че начело с 35 процента е водената от канцлера Ангела Меркел Партия на Християнския Съюз. Тази партия е следвана с 26 процента от Социал-демократическата партия.
Изборите се следят с внимание и от близо три милиона турци живеещи в Германия.
В изборните списъци на германските партии фигурират 31 кандидата от турски произход от различни области на страната.
Кандидатите от турски произход призоваха турците имащи избирателни права да участват активно в изборите.
-
Ракетни изпитания в Иран...

Иран ще организира маневри с изпитания на нови ракети...

Posted 27.09.2009 09:39:37 UTC

Updated 27.09.2009 09:39:37 UTC

На фона на реакциите на международната общественост поради новината, че Иран строи втора база за обогатяване на уран, бе разпространена новината, че тази страна ще проведе ракетно-отбранителни маневри.
Съобщено бе, че маневрите ще бъдат проведени тази седмица, в рамките на мероприятията по повод Свещената седмица на отбраната.
Отбелязано бе, че маневрите, които ще се осъществят от военно-въздушните сили на Иранската революционна гвардия целят да изпитат и усъвършенстват съоръженията за противовъздушна отбрана на страната. На организираните на 22ри септември паради в чест на Свещената седмица на отбраната, бяха показани нови модели на ракетите с малък, среден и дълъг обсег на поразяване, които съставляват най-важната отбранителна сила на Иран.
-
Авлуджа стана световен шампион

На Световното първенство по борба в град Хернинг в Дания турския национален борец Назми Авлуджа състезаващ се в категория до 84 кг победи френския си противник Мелонин Нумонви и стана световен шампион.

Posted 27.09.2009 11:30:33 UTC

Updated 27.09.2009 11:30:33 UTC

На Световното първенство по борба в град Хернинг в Дания турския национален борец Назми Авлуджа състезаващ се в категория до 84 кг победи френския си противник Мелонин Нумонви и стана световен шампион.

Днес на тепиха ще излязат Абдуллах Джошкун състезаващ се в категория до 66 кг, Селчук Чеби до 74 кг и Ръза Каяалп състезаващ се в категория до 120 кг.
-
Предприемат се активни стъпки по процеса за демократизация...

С откриването на новата сесия на ВНСТ ще бъде придаден тласък на дейностите в рамките на процеса за демократизация...

Posted 27.09.2009 09:30:00 UTC

Updated 27.09.2009 09:30:00 UTC

С откриването на новата сесия на ВНСТ ще бъде придаден тласък на дейностите в рамките на процеса за демократизация.
Правителството ще внесе в дневния ред на парламента подготвящия се пакет с демократични промени.
На пресконференцията, на която направи преценка на контактите си в САЩ, премиерът Ердоган се спря на процеса за демократизация и каза, че дейностите по процеса ще бъдат най-напред обсъдени във ВНСТ.
Той подчерта, че до началото на новата сесия на парламента ще бъде приключена подготовката на пакета за демократизация и той ще се обсъди на открита сесия или на специална сесия.
Премиерът Ердоган каза, че разрешителния документ за провеждането на военни операции зад граница, чийто срок изтича на 17ти октомври, ще бъде обсъден на предстоящото заседание на Министерския Съвет и ще се предаде на ВНСТ, като отбеляза, че той лично подкрепя удължаването с една година на срока на документа.
Премиерът Ердоган каза, че в средата на месец октомври ще посети Ирак и подчерта, че заседанието на съвместната висша комисия за стратегическо сътрудничество ще бъде проведено в столицата на тази страна Багдат.
Във връзка с критиките относно иранската ядрена програма, премиерът Ердоган каза, че е обезпокоен от факта, че в региона има и други страни с подобен статут, но срещу тях световната общественост не възприема подобна позиция. Той каза, че военна операция срещу Иран ще бъде проява на лудост и ще нанесе вреда не само на тези, които предприемат подобна стъпка, но и на целия регион.
Премиерът Ердоган подчерта, че е от голямо значение Минската група да предприеме по-активни стъпки по въпроса за разрешаването на проблемите между Азербайджан и Армения.
-
Преглед на турския печат 27.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 27 септември 2009 година.

Posted 27.09.2009 10:46:54 UTC

Updated 27.09.2009 10:50:22 UTC

Bестник Миллиет съобщава, че резултатите от днешните общи парламентарни избори в Германия ще повлияят върху съдбата на членството на Турция в ЕС. Вестникът предава, че според политическите наблюдатели новата коалиция ще бъде с потенциал да окаже дълбоко влияние върху членството на Турция в ЕС.

Вестник Ватан в новината със заглавие „През 2050 година Турция ще се превърне в 9тата най-голяма икономика в света” отбелязва, че инвестиционната банка „Голдман Сакс” е посочила, че през 2050 година Турция ще стане 9тата най-голяма икономика в света и 3тата най-голяма икономика в Европа. Вестникът предава, че инвестиционната банка „Голдман Сакс” е акцентувала, че турската икономика е с потенциал за невероятно голям ръст въпреки, че не получава външна подкрепа от ЕС или МВФ.

Вестник Заман съобщава, че след глобалната икономическа криза средствата за инвестиции и разходите за персонала са нарастнали и че Турция, която поощрява изследователските дейностистите се е превърнала в притегателен център в тази сфера. Вестникът предава, че редица световни компании са започнали инвестиции в Турция и че след закона издаден през 2008 година с цел поощряване на инвестициите 55 фирми са взели решение за осъществяването на инвестиции в изследователския сектор на обща стойност 3 милиарда и 300 милиона турски лири, което е 5,5 пъти повече от общата стойност на инвестициите осъществявани от частния сектор.

Вестник Йени Шафак съобщава, че директорът на световноизвестния туристически концерн „TUİ Travel” отговарящ за европейските дестинации Стефан Баумерт е отбелязал, че Турция се е покачила на втора позиция след Испания и е акцентувал на значението на това събитие от гледна точка на инвестициите в туристическия сектор.

Вестник Сабах предава, че турските командоси намиращи се на служба в Аденския залив са възпрепятствали нов опит за нападение от страна на сомайлиските морски пирати. Вестникът пише, че вследствие на успешна операция турските командоси са залови 7 морски пирати осъщиствели опит за похищение на два търговски кораба плаващи под панамски флаг.

Вестник Хюрриет съобщава, че на Световното първенство по борба в град Хернинг, Дания турският национален борец Назми Авлуджа състезаващ се в категория до 84 кг е победил френския си противник Мелонин Нумонви и е станал световен шампион.
-
Новини 27.09.2009 Hовини 1400
-
Емисии 27.09.2009 Емисия 1400
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2