Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 30 август 2009 г.

Отбелязваме Деня на Победата !

Отбелязваме Деня на Победата...

Първата церемония по случай празника в столицата Анкара бе организирана в Мавзолея на Ататюрк...

Posted 30.08.2009 09:40:11 UTC

Updated 30.08.2009 09:40:11 UTC

Днес е 30ти август. Този велик ден в историята на съвременна Турция, в който преди 87 години турската армия разгроми напълно гръцките окупационни войски в Анадола, се чества като Празник на Победата.
Първата церемония по случай празника в столицата Анкара бе организирана в Мавзолея на Ататюрк.
Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг постави венец пред саркофага на Ататюрк и отдаде почит под звуците на националния химн. След това генерал Башбуг премина в кулата "Мисаки Милли", Национална Клетва, и подписа почетната книга на мавзолея. В книгата генерал Башбуг написа следното-"Турската армия, която черпи силата си от народа, духа си от вас, смелостта си от историята и силата си от благородната кръв която тече във вените й, винаги е на своя пост."
На 26ти август рано сутринта започна генералната офанзива на турската армия, която приключи с пълния разгром на гръцките окупационни войски в сражението при Думлупътар, ръководено лично от Мустафа Кемал Ататюрк. Именно денят на тази победа, 30ти август, се чества в Турция като Празник на Победата.
Тазгодишните церемонии се провеждат много пищно и с участието на голям брой единици на турските въоръжени сили. На военния парад в Анкара ще присъстват бойните знамена на всички военни части в Туpция, а също така и от ТРСК.
На церемониите ще участват и по една рота от ТРСК, въздушно-десантната дивизия в Кайсери и от гранични войски, 56 самолета и 25 хеликоптера и един самолет цистерна ескортиран от три Ф-16.ТРТ

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2