Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 7 август 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-07.08.2009 г. !

Командоси преследват терористи...

По време на стълкновение в планината Като са убити двама терориста...

Posted 07.08.2009 10:07:34 UTC

Updated 07.08.2009 10:07:34 UTC

Турски военни подразделения водещи патрулна дейност в граничния с Ирак регион се натъкнаха в планината Като на група терористи от ПКК.
В резултат на възникналото стълкновение бяха убити двама терориста. Планината Като бе поставена под блокада от дислоцирани в региона военни подразделения.
Операциите са подкрепяни по въздух от хеликоптери.
-
Методът на САЩ

Методът, който САЩ ще използват в борбата срещу терора доби конкретност.

Posted 07.08.2009 10:47:16 UTC

Updated 07.08.2009 10:47:16 UTC

Методът, който САЩ ще използват в борбата срещу терора доби конкретност.

Първият план предвижда провеждането на военни операции, а вторият оказването на икономическа помощ за страните, в които се приютяват терористите...

Съветникът по въпросите на вътрешната сигурност и борбата с тероризма на президента на САЩ Джон Бренан заяви, че именно с тези два метода американската администрация цели да се пребори с тероризма.

Бренан отбеляза, че икономическите възможности на САЩ трябва да бъдат използвани за разгръщането на сигурността на страните превърнали се в убежище на терористите и за възпрепятстване на привличането на симпатизанти от въпросните страни.

Бренан посочи, че Сомалия е една от страните, в които се практикуват тези методи.
-
Разпространението на вируса продължава

Въпреки всички мерки вируса на свинския грип продължава да се разпространява.

Posted 07.08.2009 10:53:52 UTC

Updated 07.08.2009 10:53:52 UTC

Въпреки всички мерки вируса на свинския грип продължава да се разпространява.

От началото на месец април, когато вируса бе регистриран за първи път до сега са починали 1 150 души, а броят на заразените нарастна на 162 000.

Специалистите акцентуващи, че предаването на вируса от човек на човек е много лесно предупреждават, че през есента може да бъде регистриран значителен ръст в броя на заболелите от свински грип.

Прогнозата, че от вируса на свинския грип ще заболеят най-малко 2 милиарда души и че около 30 % от световното население ще бъде повлияно, всява страх.

Световната здравна организация съобщи, че ваксината против вируса може да бъде готова идния месец.

Тестовете на ваксината, които се провеждат в САЩ, Германия, Австралия, Китай и Великобритания може да продължат една година.

Експертите акцентуват, че в рамките на една година ще може да се произвеждат само 900 милиона дози от ваксината и предупреждават, че именно поради това в бедните страни може да бъдат изживени масови смъртни случаи.

Междувременно в борбата срещу свинския грип се прибавят нови предпазни мерки.

В някои провинции на Германия се планира отлагането на откриването на училищата.

В Бразилия като предпазна мярка срещу разпространението на вируса една футболна среща бе проследена с маски.
-
Сараите с половин дузина...

Галатасарай и Фенербахче са на плей-оф кръга на Купа Европа...

Posted 07.08.2009 10:11:11 UTC

Updated 07.08.2009 10:11:11 UTC

Галатасарай и Фенербахче се класираха за плей-оф кръга на Купа Европа.
Снощи Галатасарай се наложи над Макаби Нетаня с 6 на нула. Първата среща в Израел бе завършила 4:1 за Галатасарай.
В срещата реванш Фенербахче завърши наравно 1:1 с унгарския Хонвед. Първата среща в Истанбул бе с резултат 5:1 за Фенербахче.

************
На световното първенство по борба за младежи в Анкара, представителят на Турция в категория 44 килограма Сюмеййе Сезер спечели бронзов медал.
Сезер се наложи над съперника си от България с 6:0 точки.
-
Отзвуците в света...

Посещението на премиера на Руската Федерация Владимир Путин в Турция предизвика широк отзвук в чуждестранните медии...

Posted 07.08.2009 10:00:30 UTC

Updated 07.08.2009 10:00:30 UTC

Посещението на премиера на Руската Федерация Владимир Путин в Турция и подписването на редица двустранни енергийни договори, предизвикаха широк отзвук в чуждестранните медии.
Вестник Ню Йорк Таймз писа, че подписаните договори ще превърнат Турция в регионален енергиен коридор и ще допринесат за съхраняването на руския монопол в сферата на доставката на природен газ. Вестникът смята, че предложеният от Путин пакет с икономически и стратегически облаги, цели да създаде пречки пред реализацията на проекта Набукко.
Според вестник Файнейшъл Таймз , визитата на Путин имаше за цел да получи от Анкара разрешение за прекарването на тръбите от газопровода Южен Поток през териториалните води на Турция. С този проект се цели отстраняването на Украйна като междинна страна в доставката на природен газ за западните страни.
Вестникът писа, че в отговор на тази договореност, Русия ще даде важен принос за строежа на ядрена електроцентрала в Туpция и за пълноценната работа на петролопровода Самсун-Джейхан.
Британският Дъ Телеграф подчертава, че Русия е съумяла да получи подкрепата на Турция за строежа на газопровод, който ще стане предизвикателство за опитите на европейските страни за намаляване на обвързаността към Русия.
Британският Дъ Гардийън също подчертава, че Русия е успяла да убеди Турция и да получи разрешение за прекарването на тръбите на газопровода Южен Поток през турските териториални води.
Руският вестник Москоу Таймз изрежда подробности във връзка с договорите и предава думите на премиера Ердоган, че Набуко и Южен Поток не са съперници.
-
Посещение с историческо значение...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и премиерът на Руската Федерация Владимир Путин, подписаха на церемония, редица важни споразумения...

Posted 07.08.2009 09:57:32 UTC

Updated 07.08.2009 09:57:32 UTC

Вчера вниманието на световната общественост бе насочено към Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и премиерът на Руската Федерация Владимир Путин, подписаха на церемония, на която присъства и премиерът на Италия Силвио Берлускони, редица важни споразумения.
С тези споразумения, засягащи пряко световното енергийно равновесие, бе отворена нова страница в многоизмерното енергийно сътрудничество между Русия и Турция.
Разговорът между Ердоган и Путин продължи около два часа, след което към тях се присъедини и премиерът на Италия Берлускони.
Между Турция и Русия бяха подписани общо 20 протокола за сътрудничество. В съответствие с договора, Турция добива правото да продава природен газ от доставяния по газопровода Син Поток природен газ на трети страни.
Русия гарантира подаването на петрол по петролопровода Самсун-Джейхан, в отговор на което Турция гарантира удължаването на изтичащия през 2011та година договор за закупуването на природен газ от Русия.
Също така бе постигната договореност и Турция разреши на Русия да води изследвания в териториалните води на Турция в Черно Море, в рамките на реализацията на проекта за газопровода Южен Поток-2. След съвместната пресконференция премиерът Ердоган покани и премиера на Италия Берлускони и премиерите на трите страни позираха за журналистите ръкувайки се.
След срещата с Ердоган, Путин бе приет от президента Абдуллах Гюл в резиденция Чанкая.
-
Изучаваме турски език 32/2009

Кратък текст относно Истанбул и историческите му забележителности

Posted 07.08.2009 11:39:50 UTC

Updated 07.08.2009 11:39:50 UTC

В предишната ни програма бяхме научили няколко изречения във връзка географското местоположение и население на Турция, завладяването на Анадола от мюсюлманските турци, за основаването на Република Турция, столицата и официалния език на страната.

В миналото Истанбул е бил столица на Османската империя, а днес е най-важния културен и търговски център на Турция. Всяко едно кътче на Истанбул притежава голяма историческа стойност и невероятна красота.

След тази кратка информация ви предлагаме няколко изречения относно Истанбул и техния превод на български език.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Konya Türkiye’nin en büyük kentleridir.

-Истанбул, Анкара, Измир, Бурса, Адана и Коня са най-големите градове на Турция.

İstanbul’un Avrupa’daki bölümüne Avrupa Yakası, Asya’daki bölümüne ise Anadolu Yakası denir.

-Европейската част на Истанбул се нарича Европейски бряг, а Азиатската част-Анадолски бряг. İstanbul 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olacaktır.

-Истанбул през 2010 година ще бъде Европейска столица на културата.

Mimari şaheser sayılan Süleymaniye Camisi, İstanbul’un en büyük camisidir.

- Джамията Сюлеймание, която е приемана за архитектурен шедьовър е най-голямата джамия в Истанбул.

Ayasofya, Dolmabahçe Sarayı, Galata Kulesi, Kız Kulesi, Topkapı Sarayı ve Sultan Ahmet Camisi İstanbul’un en önemli tarihi mekanlarıdır.

- Света София, двореца Долмабахче, кулата Галата, Девическата кула, двореца Топкапъ и джамията Султанахмет са най-важните историечески обекти на Истанбул

Ето и някои от думите използвани в текста и тяхното значение.

Bölüm -ЧАСТ

Avrupa Yakası -ЕВРОПЕЙСКИ БРЯГ

Anadolu Yakası -АНАДОЛСКИ БРЯГ

Şaheser -ШЕДЬОВЪР

Mimari -АРХИТЕКТУРЕН

Cami -ДЖАМИЯ

Kule -КУЛА

Saray -ДВОРЕЦ

-

Преглед на турския печат 07.08.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 7 август 2009 година.

Posted 07.08.2009 10:43:52 UTC

Updated 07.08.2009 10:43:52 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с посещенията в Турция на премиерите на Русия и Италия и на протоколите за сътрудничество подписани между Турция и Русия.

Вестник Хабер Тюрк пише, че по време на историческото посещение на премиера на Русия Владимир Путин в Турция са били подписани 20 протокола за сътрудничество в различни сфери и главно в сферата на енергетиката на стойност 40 милиарда долара.

Вестник Джумхуриет публикува новината по темата със заглавието „Сътрудничество в сферата на енерегетиката” и съобщава, че протоколите подписани между премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и премиера на Русия Владимир Путин предвиждат удължаването на срока на газовия договор с Русия от 1986 година и е било решено настощия газопровод „Син Поток” да бъде удължен на юг към Кипър, Израел, Ливан и Сирия за да може да се осъществява износ и за тези страни.

Вестник Стар в новината със заглавие „Подписите на столетието” пише, че благодарение на 20те договора подписани с Русия, Турция е станала енергийната вана на Европа и че Джейхан ще се превърне в разпределителен център на петрол на Средиземно море. Вестникът предава, че по време на преговорите е бил обсъден и проекта за строеж на ядрена електроцентрала в Турция и че руската фирма, която ще строи централата ще намали цената.

Вестник Хюрриет отбелязва, че Русия е казала „Да” на желанието на Турция да транспортира природен газ за Европа посредством петролопровод по дъното на Черно море. В замяна на това Русия се е съгласила да се включи в петролопровода Самсун- Джейхан и че са били разрешени в известна степен неразбирателствата относно цената за строежа на ядрената централа.

Вестник Заман съобщава, че е бил постигнат напредък по въпроса за строгия контрол, на който са подложени турските тирове на руските митници, било е постигнато решение за изграждане на междуправителствен механизъм за координиране на сътрудничеството, а така също за откриването на турско-руски колеж и университет в Турция.

Вестник Джумхуриет предава, че в срещите реванш от 3ти елиминационен тур от Европейската лига турските футболни отбори Галатасарай и Фенербахче са победили противниците си и са се класирали за плейоф тура. В новината пише, че Галатасарай е победил израелския Макаби Нетаня с резултат 6 на 0, а срещата между Фенербахче и унгарския Хонвед е приключила с голово равенство 1 на 1.
-
VOT Слушай новини на Български




07.08.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




07.08.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2