Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 7 август 2009 г.

Новините от и за Турция-07.08.2009 г. !

Показания на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, свързани с делото „Ергенекон”, са засекретени като „държавна тайна”
07 август 2009 | 13:11 |
Истанбул. Показания, изпратени от лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан до ръководството на затвора в Имралъ и свързани с делото „Ергенекон”, са засекретени като „държавна тайна”, пише турският вестник „Хюриет”. Показанията за твърденията за връзки между ПКК и „Ергенекон” обхващат 125 страници и се съдържат в една от молбите на Йоджалан до ръководството на затвора заради наказанието, наложено му на 2 юли миналата година 50 дни да не излиза от килията си заради обвинение, че дава директиви на ПКК. Според написаното от лидера на ПКК официални представители в Турция са му предложили те да убият Тансу Чилер, а той да поеме отговорността за убийството.

Борбата срещу тероризма обсъждат министрите от Съвета за национална сигурност в Турция
07 август 2009 | 11:53 |
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган председателства заседание с министрите членове на Съвета за национална сигурност, пише електронното издание Хабертюрк. Заседанието започна в 11,20 часа в централната сграда на Министерския съвет. В него участват вицепремиерите Бюлент Арънч, Джемил Чичек и Али Бабаджан, министрите на вътрешните работи Бешир Аталай, на правосъдието Садуллах Ергин, на отбраната Веджди Гьонюл, на външните работи Ахмет Давутоглу. На заседанието ще бъдат обсъдени действията в борбата срещу тероризма.

С 21,74 % са по-малко новооткритите фирми в Турция през януари-юли 2009 година спрямо същия период на 2008-ма
07 август 2009 | 11:35 |
Анкара. С 21,74 % е намалял броят на новооткритите фирми в Турция за периода януари-юли 2009 година спрямо същия период на миналата година, предава турската агенция АНКА. Според данни на Съюза на турските палати и борси броят на новооснованите фирми в Турция за този период е 25 389. Фирмите в ликвидация за същия период са нараснали с 14,85 % и са 8 161. Закритите фирми са отбелязали намаляване с 0,98 % спрямо същия период на 2008–ма и са 6 141.

„Заман”: Съдът в Истанбул обедини второто и третото дело срещу организация „Ергенекон”
07 август 2009 | 11:08 |
Истанбул. Съдът в Истанбул обедини второто и третото дело срещу организация „Ергенекон”, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Това беше обявено след вчерашното заседание по второто дело от председателя на съдебния състав Кьоксал Шенгюн. Решението си за сливане на делата съдебният състав аргументира със съдържанието на двата обвинителни акта, правната целесъобразност при воденето на двете дела и спестяването на технологични усилия при процеса. Така на 7 септември пред съдиите по обединените две дела ще застанат 108 подсъдими.

Лидерът на опозиционната НРП в Турция продължава с критиките си срещу премиера за т. н. кюрдско отваряне
07 август 2009 | 10:48 |
Анкара. Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Турция - Народнорепубликанска партия /НРП/, Дениз Байкал продължава с острите си критики срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието за т. н. политика на кюрдско отваряне, пише турският вестник „Сабах”. Байкал посочи, че правителството не е искало от тях среща във връзка с кюрдското отваряне и те не са искали такава. „Всеки иска оръжията да замлъкнат и сълзите на майките да спрат, но желанието не поражда резултата”, каза Байкал. По думите му етническата принадлежност не трябва да се противопоставя на националната принадлежност. Опозиционният лидер разкритикува изявлението на премиера Ердоган, че се среща с представителите на прокюрдската партия на демократичното общество в качеството си на лидер на ПСР, а не на премиер.

„Сабах”: Турция въвежда стандартите на Европейския съюз на пазарите за плодове и зеленчуци
07 август 2009 | 10:13 |
Анкара. Турция въвежда стандартите на Европейския съюз на пазарите за плодове и зеленчуци, пише турският вестник „Сабах”. Законопроект за въвеждане на стандартите на ЕС на турските пазари бе внесен в парламента. Според него комисионерите нямат право да вземат по-висока комисионна от 6 % от търговската цена. Продавачите няма да имат право да викат и рекламират с висок глас стоката си; да подканват клиентите, които застават пред сергиите им с различни думи; да го придърпват с ръце към неговата стока. За онези, които не се съобразяват с приетите решения се предвижда глоба от 500 лири /ок. 500 лева/.
Забранено ще бъде също да се разполагат сергии край пътищата за продажба на плодове и зеленчуци. Ще бъдат премахнати пазарни сергии и места, които не се вписват в благоустройствения план на градовете и пречат на пътния трафик. Най-малко 10 % от местата за продажба ще бъдат предоставени на производители. Горната граница на цените ще бъде определяна от общината. Новият законопроект предвижда строг контрол върху хигиенните условия на пазарите и ще бъде забранена продажбата на изгнили и некачествени стоки на по-ниски цени на потребителите.

„Йедиот Ахронот”: Самолет на израелските авиолинии е кацнал аварийно в Турция
07 август 2009 | 09:39 |
Истанбул. Самолет на израелските авиолинии „Ел Ал”, изпълняващ полет от румънската столица Букурещ до Тел Авив, е кацнал аварийно в Турция, след като двигателят на машината е аварирал, съобщава на електронната си страница израелският вестник „Йедиот Ахронот”. Боинг 737 е кацнал успешно в Истанбул, а ръководството на летището е осигурило екипи на пожарната и спешна помощ, които да се притекат на помощ при евентуална по-голяма авария. Говорител на компанията се извини за закъснението, което ще има полета, но уточни, че аварията е малка и след като бъде отстранена, самолетът ще продължи пътя си към Тел Авив.
Пътници в самолета са разказали, че турските власти са ги посрещнали много добре и са им осигурили места за преспиване, както и необходимата за религиозните израелци специална храна „кошер”. Всички пасажери са в добро здравословно състояние, уточнява изданието.

Турските служби за сигурност заловиха 77 кг хашиш
07 август 2009 | 09:02 |
Анкара. Турските служби за сигурност заловиха 77 кг хашиш при операции в различни райони на страната в четвъртък, 6 август, предаде Анадолската агенция. След получен сигнал полицията е спряла автобус, който е пътувал от Ван за Истанбул. В автобуса са открити 10 кг хашиш.
При две отделни акции в провинция Самсун са конфискувани близо 52 кг хашиш. Задържани са двама души. 7 кг от същия наркотик са заловени в Одрин, а 8 кг в провинция Мардин.

Турски печат: Турция и Русия сложиха подписите си под исторически споразумения за енергийно сътрудничество
07 август 2009 | 08:58 |
Анкара. Посещението на руския премиер Владимир Путин в Анкара и подписаните споразумения за сътрудничество в енергийната област между Русия и Турция са водещата тема в турските вестници днес. Премиерите на Русия и Турция сложиха подписите си под гигантски проекти, които ще решат по нов начин „енергийното уравнение” в триъгълника Кавказ-Европа-Близък изток, пише вестник „Сабах”. Между Русия и Турция бяха подписани 20 съпътстващи протокола за енергийно сътрудничество и бе постигнато решение за изграждане на междуправителствен механизъм за координиране на сътрудничеството. На подписването на споразуменията присъства и италианският премиер Силвио Берлускони поради интереса и ангажираността на италиански фирми в изграждането на мегапроектите. След подписване на споразуменията Путин и Ердоган заявиха, че са постигнали разбирателство по всички въпроси.
Подписаните споразумения включват удължаването на газопровода „Син поток” до Израел, изграждането на петролопровода Самсун-Джейхан с участието на Русия. По думите на Ердоган целта е пристанището Джейхан да се превърне в разпределителен център на петрол. Във връзка с проекта „Набуко”, който се разглеждаше от Русия като обезсмислящ „Южен поток”, Путин каза, че „Южен поток” не отрязва пътя на „Набуко”. Според Ердоган и двата проекта могат да се реализират и не се противопоставят един на друг.
Вестник „Заман” в публикация, озаглавена „Четири гигантски подписа с Русия в енергийната област”, пише, че по време на визитата на Владимир Путин в Анкара са били сложени подписи, които задълбочават отношенията между двете страни. Турция даде зелена светлина на преминаването на газопровода „Южен поток” през нейните черноморски териториални води. Русия от своя страна ще доставя петрол за петролопровода Самсун-Джейхан и даде своето одобрение за продължаването на газопровода „Син поток – 2” до Близкия изток. Удължен беше и срокът на споразумението за покупка от Турция на природен газ от Русия, което изтича през 2011 година. Положено е и важно начало на сътрудничество в областта на образованието. Подписано е споразумение за откриване на руско-турски колеж и руско-турски университет в Турция и за сътрудничество в образованието, културата, спорта и развитието на младежта.
Двамата премиери обаче не постигнаха споразумение за атомната централа край Мерсин и след срещата посочиха, че ще продължат преговорите за цената на произвежданата и продаваната електроенергия от бъдещата централа. Вестникът отбелязва, че наред с енергийните въпроси Путин и Ердоган са засегнали и регионални политически проблеми. Путин е обещал по-голяма подкрепа за решаването на кипърския въпрос и изграждане на по-активни връзки със Северен Кипър.
Вестник „Милиет” пише, че на тройната енергийна среща в Анкара вчера е било подписано и споразумение за изграждане на петролопровода Самсун-Джейхан от турската компания „Чалък холдинг” и италианската „Ени”, който ще транспортира руски петрол до средиземноморското пристанище. Вестникът представя и коментари на енергийни експерти и цитира мнение, че зелената светлина за „Южен поток” може да ядоса ЕС и САЩ. Според Неджет Памир, член на Световната енергийна комисия, влизането на Турция в „Южен поток” при сегашните условия не е много възможно. По думите му тези два газопровода са алтернативни един на друг и не е правилно участието и в двата и европейците и американците няма да останат безгласни на това.
В публикация, озаглавена „100 милиарда долара е целта в подписа на века с Русия”, вестник „Йени шафак” отбелязва, че вчера Владимир Путин е направил историческо еднодневно посещение в Анкара, чиято цел е била разширяване на енергийното и търговско-икономическото сътрудничество между Русия и Турция. По думите на министъра на енергетиката на Турция Танер Йълдъз след подписването на основните и съпътстващите споразумения търговският оборот между двете страни ще нарасне на 100 милиарда долара.

20 споразумения за сътрудничество в енергийната област подписаха Владимир Путин и турският премиер Ердоган
07 август 2009 | 07:40 |
Анкара. Руският премиер Владимир Путин, италианският премиер Силвио Берлускони и премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха вчера в Анкара за подписване на споразумение между Русия и Турция в енергийната област, пише турският вестник „Милиет”. Тройната среща продължи час и половина. 20 документа за сътрудничество бяха подписани между Русия и Турция. Турция даде зелена светлина на конкурентния на „Набуко” проект „Южен поток” и разрешение за извършване на сеизмологични проучвания в Черно море. На срещата Путин-Ердоган бе взето решение за ежегодни срещи от 2010 година нататък със съпредседателството на двамата премиери за координиране на стратегическото сътрудничество между двете страни.

„Гардиън”: Русия постигна споразумение с Турция по газопровод
07 август 2009 | 05:24 |
Анкара. Русия получи съгласието на Турция за изграждането на газопровода „Южен поток” в турски води, съобщава британският вестник „Гардиън”.
Руският премиер Владимир Путин и неговия турски колега Реджеп Райип Ердоган подписаха също споразумение за изграждането на частта на тръбопровод в турските води на Черно море, който ще свърже турското пристанище на брега на черно море Самсун със средиземноморския петролен разпределителен център Джейхан. Русия се надява, че тръбопроводът ще помогне за запазването на нейното енергийно доминиране в Европа, което е заплашено от подкрепата на ЕС за проекта „Набуко”, който ще доставя на европейските потребители газ от Централна Азия през Турция, заобикаляйки руските територии.
-
Обстановката на ГКПП „Капитан Андреево” !

07 август 2009 | 08:23 |

София. Интензивен е трафикът през ГКПП „Калотина”, като основната част от преминаващите са транзитно пътуващи, съобщиха кореспонденти на Агенция “Фокус” от страната. Транзитно пътуващите са най-вече граждани на Германия, Холандия, Австрия, Белгия, предимно от турски произход, които се прибират за отпуските през летния сезон. Трафикът е неколкократно завишен в сравнение с неактивния сезон.
На пункта се въведе нова организация на преминаване. Леките автомобили с регистрация на държави – членки на Европейски съюз и гражданите на съюза, в това число българските автомобили, ще влизат през граничния пункт, без да получават единен електронен фиш и няма да им се налага да спират и закупуват винетни стикери от гишетата на Управление „Пътни такси и разрешителни” на пункта. Влизащите в страната европейски граждани ще имат задължението да си закупят винетки от най – близките бензиностанции.
Вече влезе в сила новата организация на движение и на ГКПП „Капитан Андреево”. На граничния пункт са обособени три коридора за влизащите в страната МПС, с регистрация на държави, които не са членки на ЕС. Те ще получават единен електронен фиш. В останалите седем платна ще се движат МПС с регистрация на държави-членки на ЕС, които ще преминават без единен електронен фиш. Те ще могат да си закупят винетни стикери от най-близките бензиностанции, намиращи се непосредствено след бариерата на граничния пункт.
Възможни са затруднения в пропускането на ГКПП Капъкуле - Капитан Андреево на изход от България. Препоръчва се на българските граждани, които пътуват за Турция, да използват и граничните пунктове Лесово и Малко Търново. Алтернативни маршрути на трасето ГКПП Капитан Андреево - ГКПП-Калотина са останалите ГКПП-та по границата със Сърбия - Връшка чука, Брегово, Стрезимировци и Олтоманци или към Румъния през Дунав мост и към Македония през Гюешево.
Турските власти предприемат по-стриктни проверки заради случаите на новия грип. Всички пунктове на българо-гръцката граница работят нормално.
Интензивен е трафикът и на ГКПП - Кулата.
-
„Таймс”: Турски националисти са искали да атакуват щабквартирата на НАТО
!

07 август 2009 | 04:41 |

Анкара. Участници в националистическа кампания за сваляне на турското правителство са планирали да атакуват щабквартирата на НАТО в Турция и да убият 12 видни личности, сред които е и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, пише британският вестник „Таймс”.
Петдесет и двамата заподозрени, сред които има бивш високопоставен полицай, бяха обвинени в съпричастност към заговор, който е трябвало да кулминира във военен преврат. Ултранационалистката и ултрасветска група Ергенекон е предметът на обвинителен акт, състоящ се от 1 454 страници до момента.
Двама генерали с четири звезди и високопоставени фигури в силите за сигурност на страната, бизнеса, академичните кръгове и медиите са сред обвиняемите, докато Турция за пръв път се изправя срещу това, което от много време е известно като „дълбоката държава”.
Мрежата се смята за истинската, подкрепена от армията сила, стояща зад трона в предимно мюсюлманската демокрация.
Ергенекон, наречен на името на митична долина, в която са живеели древните турци, се смята за последното прераждане на организация, за която се предполага, че е съществувала от десетилетия насам под различни образи.
Тя получи нов импулс и ново име след идването на власт на премиера Реджеп Таийп Ердоган през 2002 г. Неговите реформи, проевропейски действия и политики са заплаха за изолационистите и антизападните групи.
-
Turkish nationalist plotters 'aimed to attack Nato HQ' !

(Osman Orsal/Reuters)

Racep Tayyip Erdogan, the Turkish Prime Minister, was said to be the key target for the plotters


Members of a nationalist campaign to overthrow the Turkish Government planned to attack the Nato headquarters in Turkey and assassinate 12 prominent figures, including the Prime Minister, a court heard yesterday.

Fifty-two additional suspects, including a former senior policeman, were charged with involvement in the alleged plot that was to culminate in a military coup. Ergenekon, the ultranationalist, ultra-secularist group is the subject of a 1,454-page indictment, the third so far.

Two four-star generals and senior figures from the security forces, business, politics, academia and the media are among the defendants as Turkey confronts for the first time what has long been known as the Deep State.

The network is considered to be the true, military-backed power behind the throne in this mainly Muslim democracy.

Ergenekon, named after a mythical valley where ancient Turks once lived, is considered the latest incarnation of an organisation that has allegedly existed for decades under different guises.

It was given a new impetus and its new title after the rise of Recep Tayyip Erdogan, the Prime Minister, whose party was first elected in 2002. His reformist, pro-European Union actions and policies are offensive to this isolationist and anti-Western group’s hard core.

As part of the investigation, it emerged this week that the former Chief of General Staff, Hilmi Ozkok, had discovered the identity of the prime suspect five years ago.

General Ozkok told prosecutors that he had confronted Sener Eruygur, the former head of the Gendarmerie who is accused of masterminding a series of coup plots, in 2004, when he found out about his plans.

But General Ozkok, who admits unearthing two of Mr Eruygur’s four plans, said that he had not found enough evidence to take the plotters to court.

A key suspect in the third indictment is Ibrahim Sahin, former deputy head of the special operations unit of the Turkish police, who is accused of organising the violent operations planned by Ergenekon. The group is accused of murdering a senior judge and dressing it up to look like an Islamist crime, and bombing the offices of the staunchly secularist Cumhuriyet newspaper — whose editor-in-chief is a suspect — under a similar guise.

A plan found in his home is said to have led to the discovery of a cache of arms that had previously been delivered to the Turkish Air Force.

Mr Sahin is quoted in the indictment as telling a serving military officer: “We are responsible for cleaning up inside Turkey. We are forming a very special team, that is, in terms of authority, we are above everybody. We do not take orders from anyone.”

Among the latest to be charged are, a former head of the National Security Council – a powerful body that includes Turkey’s most senior politicians and generals, – a former chief of the Higher Education Board, a university rector and a senior union leader.

The Ergenekon assassination list also includes the Nobel laureate Orhan Pamuk, the Armenian Patriarch in Turkey and Ahmet Turk, the Kurdish political leader.Info

_

„Время Новостей”: Енергийнополитически коктейл
07 август 2009 | 03:42 |
Анкара. Руският премиер Владимир Путин изпълни в Анкара цялата си планирана за руско-турските преговори програма и дори направи повече. Темата на разговорите бе обичайна – потоците на петрола и газа, които могат да преминат през Турция за Европа. Към компанията на Путин и неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган се присъедини и италианския премиер Силвио Берлускони, пише днес руският вестник „Время Новостей”.
Основната, макар и очаквана, новост на деня стана това, че всичките страни, заинтересовани от проекта „Южен поток” потвърдиха намерението си да започнат активна работа по неговата реализация.
Изданието пише, че за Анкара е изгодно да има под ръка проект, който да е алтернативен на подкрепяния от ЕС „Набуко”, за да има фактор за въздействие върху своите партньори. От друга страна, Турция няма особени причини да разрешава строителството на тръбата, защото подводният участък не предвижда прибирането на каквито и да е транзитни такси, освен ако Русия не е готова да направи отстъпки по други проекти, например разширяването на „Син поток” или гарантирането на доставките на руски петрол по петролопровода „Самсун-Джейхан”.
Условията за реализиране на тези проекти в момента се обсъждат и, вероятно, участието във вчерашните преговори на Берлускони трябва да помогне за постигането на политически договорености на високо равните и в тристранен формат.
От друга страна, привличането на Турция към „Южен поток” и обсъждането на участието на Русия в турския петролопровод изглежда като символичен отговор на неочаквания демарш на България, новото правителство на която в края на юли обяви преустановяване на преговорите с Москва за „Южен поток”, петролопровода „Бургас-Александруполис” (конкурент на Самсун-Джейхан) и строителството на АЕЦ „Белене” за неопределен срок.
Путин обяви влизането на Русия в проекта за строителството на Самсун-Джейхан, който с пълно основание може да се смята конкурентен на „Бургас-Александруполис”. Русия както и преди е заинтересована от последния, но очевидно участието в Самсун-Джейхан може да донесе допълнителни политически дивиденти. Руските чиновници не скриваха, че именно в замяна на добрата воля на Турция за „Южен поток”, Москва се е съгласила да участва в петролопровода „Самсун Джейхан”.

„Коммерсант”: Руският премиер се бори с „Набуко”
07 август 2009 | 03:03 |
Анкара. Руският премиер Владимир Путин вчера пристигна в турската столица Анкара, съобщава руският вестник „Коммерсант”.
Там бяха подписани двадесет споразумения и протоколи, включително и в газовата сфера: за началото на строителството на газопровода „Син поток-2” и за началото на проучвателните работи за строителството на „Южен поток” (очаква се Турция да даде официалното си разрешение за строителните работи по „Южен поток” на 1 ноември 2010 г.). За да подкрепи Путин в неговата изморителна борба с газопровода ”Набуко” в Анкара пристигна и италианският премиер Силвио Берлускони. Но главната интрига на вчерашния ден, според изданието, е рязката промяна в позицията на Путин относно „Набуко”: той се примири с неизбежното и се опита да извлече от това максимална полза.
Изданието пише, че Путин е признал, че преговорите в Анкара не са били лесни.
„С нашите турски приятели да се преговаря е трудно”, каза той.
„Да „”Южен поток” и „Набуко” се конкурират. И тази конкуренция е по-силна, отколкото конкуренцията между тръбопроводите Самсун-Джейхан и Бургас-Александруполис (някои експерти твърдят, че ако тръбопроводът Самсун – Джейхан бъде построен, то никога повече няма да има нужда от Бургас-Александруполис)”, каза още руският премиер.
„Между Самсун-Джейхан и Бургас-Александруполис конкуренцията е много по-малка… Като цяло обемът на добива може да се разпредели между тези два проекта”, продължи той.
До момента Путин никога не е признавал правото на едновременно съществуване на двата газови и петролни проекта, а, когато го питаха за това, само повдигаше рамене и предлагаше да се помисли с какво ще бъде напълнен „Набуко”. Въпросът естествено звучеше риторично – естествено, че с нищо.
И именно в тази рязка и набиваща се на очи промяна на позицията на Путин, според „Коммерсант”, се състои основната интрига на вчерашния ден.

„Независимая газета”: Силвио Берлускони помогна на стар приятел в Анкара
07 август 2009 | 01:43 |
Анкара. Вчера в Анкара, където на работна визита пристигна руският премиер Владимир Путин, бяха взети принципни решения, които трябва да определят бъдещето на руско-турското сътрудничество в сферата на енергетиката, пише руският вестник „Независимая газета”.
Става дума включително и за проекта за строителството на газопровода „Южен поток”, който ще осигури транзита на руския газ в Южна Европа в обход на Украйна. Към приемането на това решение се оказа съпричастен и италианският премиер Силвио Берлускони, който специално заради това посети за един ден Анкара.
Изданието пише, че съгласието на Анкара за „Южен поток” е изключително важно поради паралелното
участие на Турция в проекта за газопровода „Набуко”, който е доста по-„проработен” от своя руски конкурент. Според независимите експерти, „Южен поток” и „Набуко” не просто се конкурират, а се изключват взаимно, защото потребностите от газ на страните от ЕС в перспектива значително ще намалеят в сравнение с размера на предполагаемия обем на доставките.
Вестникът добавя, че Силвио Берлускони, основният съюзник на Москва по въпроса, бе пристигнал специално в Анкара, за да участва в преговорите за „Южен поток”. Очевидно, че на турския бряг го бяха довели не само служебният дълг и задълженията пред стария му приятел Путин, за който в създалата се ситуация бе важно да демонстрира пред конкурентите твърдостта на международната основа на проекта „Южен поток”. И Берлускони се справи отлично с тази задача.

„Российская газета”: Поток на Юг
07 август 2009 | 00:37 |
Анкара. Визитата на руския премиер Владимир Путин в Турция се оказа кратка, но доста наситена, пише руският вестник „Российская газета”.
Турция даде съгласието си за строителството на газопровода „Южен поток” в своите териториални води в Черно море, това е резултатът от плодотворните руско-турски преговори. Сега руските специалисти вече могат да пристъпят към проучванията. Според плановете, проектът с мощност 63 милиарда кубични метра газ годишно трябва да влезе в експлоатация през 2013 г. Според замисъла, „Южен поток” ще намали зависимостта на доставчиците от страните за транзит, в частност Украйна. Турция също изяви желание да участва в проекта, но засега не е известно по какъв начин. Друга ключова тема се оказа стартът на сътрудничеството между двете страни в сферата на ядрената енергетика. Така, Путин и неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха строителството на първата АЕЦ на Турция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2