Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 14 май 2009 г.

Новините от и за Турция-14.05.09 г.

Поредна среща на кипърските лидери

Президентът на ТРСК Талят и лидерът на Кипърската гръцка администрация Христофиас се срещнаха в буферната зона.

Posted 14.05.2009 11:46:20 UTC

Updated 14.05.2009 11:46:20 UTC

В рамките на преговорите за разрешаването на Кипърския въпрос президентът на ТРСК Мехмет Али Талят и Южнокипърският гръцки лидер Дмитрис Хрстифиас проведоха поредната среща в буферната зона в Лефкоша.В дневният ред на срещата стоят четири параграфа от раздела Икономика. След решението на Съда на ЕС в полза на кипърско-гръцката страна бе проведено специално заседание по този въпрос и бе взето решение за ускоряване на преговорите между двете кипърски страни.
-
Турция бе одобрена

Кандидатурата на Турция за участие в Европейските жандармерийски сили като страна наблюдател бе одобрена.

Posted 14.05.2009 11:55:03 UTC

Updated 14.05.2009 11:55:03 UTC

Кандидатурата на Турция за участие в Европейските жандармерийски сили като страна наблюдател бе одобрена.

В изявлението направено от външното министерство се припомня, че през 2005та година Турция е направила постъпка за участие като наблюдател в Европейските жандармерийски сили, в чиито състав влизат Франция, Италия, Португалия, Испания, Румъния и Холандия и отбелязва, че тази постъпка е била одобрена по време на срещата на високо равнище в Париж.

В изявлението се отбелязва, че юридическия процес ще приключи през следващия период.
-
Изявление от Багъш

Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш заяви, че е много натъжаващ факта, че някои лидери на страните от ЕС и някои среди в Турция използват присъединителния процес на Турция като средство за политическа пропаганда.

Posted 14.05.2009 11:52:37 UTC

Updated 14.05.2009 11:52:37 UTC

Държавният министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш заяви, че е много натъжаващ факта, че някои лидери на страните от ЕС и някои среди в Турция използват присъединителния процес на Турция като средство за политическа пропаганда. Егемен Багъш на връщане от Испания отбеляза, че не проумява защо преди изборите за евродепутати някои лидери като Саркози и Меркел използват Турция като средство за пропаганда. Багъш отбеляза, че около 80 % от проблемите пред които е изправен ЕС ще бъдат разрешени с членството на Турция и каза „Турция не е проблем за ЕС, напротив тя е страна, която ще ускори процеса на разрешаване на съществуващите проблеми”.
-
Ердоган каза последната дума

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението си в Азербайджан каза последната дума във връзка с опитите да се навреди на Турско-Азербайджанските отношения. Ердоган заяви „Границата с Армения няма да бъде отворена докато въпроса с Нагорни Карабах не бъде разрешен”.

Posted 14.05.2009 11:48:45 UTC

Updated 14.05.2009 11:48:45 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението си в Азербайджан каза последната дума във връзка с опитите да се навреди на Турско-Азербайджанските отношения. Ердоган заяви „Границата с Армения няма да бъде отворена докато въпроса с Нагорни Карабах не бъде разрешен”.

В отговор на това изявление президентът на Азербайджан Илхам Алиев каза „По-открит отговор от това няма. Вече не остана ни най-малко съмнение”.

В рамките на контактите си в Баку премиерът Ердоган проведе среща насаме с президента на Азербайджан Илхам Алиев, а след това участва в преговорите между делегациите на двете страни. w

На съвместна пресконференция Ердоган за пореден път заяви, че Турция няма да отваря границата си с Армения докато не бъде разрешен въпроса с Нагорни Карабах. В речта си в националния парламент на Азербайджан Ердоган каза „Никога не сме изневерявали и няма да изневерим на националните интереси на Азербайджан”.

Ердоган каза, че клеветите публикувани в арменски интернет сайт са се превърнали в кампания срещу Турция.

Ердоган припомни, че в дипломацията докато не бъде достигнат определен етап във водените преговори детайлите не се споделят с обществеността и посочи, че Турция никога не е пренебрегвала и няма да пренебрегне въпроса с Нагорни Карабах.

Ердоган за пореден път акцентува, че докато не бъде сложен край на окупацията на Нагорни Карабах е невъзможно обезпечаването на мира и стабилността на региона и отправи призив в това отношение към САЩ, Русия и Франция.
-

Започна 62-ят филмов фестивал в Кан.
В Кан бе открит 62-ят международен филмов фестивал

Posted 14.05.2009 11:51:49 UTC

Updated 14.05.2009 11:51:49 UTC

Започна 62-ят филмов фестивал в Кан. В състава на журито на фестивала участва Нури Билге Джейлян който миналата година спечели наградата за най добър режисьор. За голямата награда „Златната палма” се надпреварват 20 филма. Участието на режисьора Джейлян в журито има голямо значение за Турция.В извънконкурсната програма Турция се представя с филма„Eastren Plays” с участието на турските звезди Хатидже Аслан, Саадет Ъшъл Атасой и Керем Атабейоглу.
-
Призив от Емине Бозкурт

Месец преди изборите за евродепутати холандската депутатка от турски произход Емине Бозкурт отправи призив към турската общност в чужбина „Гласувайте и изберете своя представител”.

Posted 14.05.2009 12:09:05 UTC

Updated 14.05.2009 12:09:05 UTC

Месец преди изборите за евродепутати холандската депутатка от турски произход Емине Бозкурт отправи призив към турската общност в чужбина „Гласувайте и изберете своя представител”.

Бозкурт, която е първата депутатка с турски произход в Европейския парламент е известна с успешните дейности, които води по въпроса за правата на жените и за равноправието.

Бозкурт окачестви реакциите срещу Турция пристигащи от страни като Франция и Германия като предизборна пропаганда.

Емине Бозкурт ще участва в парламентарните избори в Холандия на втора позиция от партията си.
-
Преглед на турския печат 14.05.2009г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 14 май 2009 година.

Posted 14.05.2009 11:40:32 UTC

Updated 14.05.2009 11:40:32 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Баку.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Обещание относно граничния въпрос” предава, че премиерът на Турция Ердоган по време на съвместна пресконференция с президента на Азербайджан Илхам Алиев е казал, че докато не бъде намерено разрешение на въпроса с Нагорни Карабах Турция няма да отвори границата си с Армения. В новината пише, че Алиев на свой ред е благодарил за гаранцията дадена от Ердоган и е казал, че нямат никакви съмнение в това отношение.

Вестник Стар в новината на същата тема съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал „Чувствителността на азербайджанските ни братя е наша чувствителност. Никога няма приемем спекулации по този въпрос. Никой да не се опитва да поставя в сянка историческите ни връзки”.

Вестник Заман в новината със заглавие „Край на съмненията” предава, че премиерът Р.Т. Ердоган в речта си в националния парламент на Азербайджан е рецитирал стихотворения възхваляващи братството между двете страни и откъси от националните химни на Турция и Азербайджан и че е бил аплодиран на крака от азербайджанските депутати.

Вестник Стар отбелязва, че увеличението на данъчните приходи и на индустриалното производство е утвърдило оживлението в икономиката. В новината пише, че с приходите от търга на мобилните телефони 3G бюджетния дефицит е намалял с 12 % в сравнение с миналата година.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че Истанбулската фондова борса от 9ти март насам е осъществила 42 процентен ръст, с което е задминала борсите на развитите страни.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Историческа стъпка от Германия по въпроса за визите” предава, че Германското федерално вътрешно министерство официално е обявило, че няма да изисква визи от турските граждани, които са актьори, художници, музикални изпълнители, представители на научните и университетски среди и спортистите и пътуващи със служебна цел. В новината също така се отбелязва, че от възможностите за безвизово пътуване ще може да се възползват и турските шофьори на тир с условието да не надвишават срок от 2 месеца. Вестникът съобщава, че се очаква към решението на Германия да се присъединят и другите страни от ЕС.

Вестник Заман в новината със заглавие „Американските дегустатори преоткриха турската кухня” съобщава, че в броя от месец май американското кулинарно списание “Saveur” е посветило 16 страници за турската кулинария, за която разказва с възхищение.

Днешните вестници продължават да отдават широко място и на отзвуците във връзка с успеха пожънат на полуфинала на конкурса „Евровизия” от представителката на Турция Хадисе.

Вестник Стар отбелязва, че руската преса е обявила Хадисе за най-красивата участничка на конкурса.

Вестник Сабах съобщава, че снощи на финалната среща от турнира за купата на Турция футболният отбор Бешикташ е победил Фенербахче и за 4ти пореден път е станал притежател на купата.
-
"Депеш Мод" отложиха концерта си и в Турция

Британската ню уейв група "Депеш Мод" отложи концерта си и в Турция заради здравословни проблеми на фронтмена Дейв Геън.

Във вторник вокалът получи сериозен пристъп на гастроентерит (възпаление на стомашно-чревния тракт) малко преди да се качи на сцената в Атина и незабавно бе откаран в болница. Групата отложи и концерта си в Турция, който трябваше да се състои тази вечер, за да може Геън да се възстанови напълно.

"Депеш Мод" трябва да свирят в Букурещ на 16 май и в София на стадион "Васил Левски" на 18 май. Това ще бъде вторият концерт на британците у нас, след като преди три години събраха над 30 000 души на стадион "Локомотив" в София.http://www.mediapool.bg

-
Зиаре.ком: Деца бяха отровени със сълзотворен газ, използван от полицията в Турция
14 май 2009 | 18:27 |
Анкара. Десет деца и четиримесечно бебе бяха приети по спешност днес в болница, след като полицията използва сълзотворен газ в близост с училище в Турция, съобщава румънското електронно издание Зиаре.ком, позовавайки се на турския вестник „Хюриет”. Акцията на полицията в училището, която имаше за цел да прекрати протестите на някои жители на Алтъншехир, беше грешка, пише изданието. Хората протестират срещу решението на властите да ги преместят от сграда, която трябвало да бъде срутена.

ДЖИХАН: 26 килограма хашиш са заловени в турската провинция Кастамону
14 май 2009 | 18:05 |
Кастамону. При операция на полицията в провинция Кастамону, Северна Турция, са заловени 26 килограма хашиш, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. По случая са задържани двама души, от които единият е вкаран в затвора. Операцията е предприета след получен сигнал, че се подготвя изпращане на наркотици в Истанбул. Полицията е задържала на качване в автобуса за Истанбул С.К., у когото са били намерени един килограм хашиш, заедно с негов придружител. След това при обиск на обитаваните от С.К. жилища са били намерени допълнително 25 килограма хашиш. След разпити в полицията С.К. е бил изправен пред съда и изпратен в затвора.

Президентът Абдуллах Гюл заминава утре на посещение в Сирия
14 май 2009 | 15:05 |
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл заминава утре на посещение в Сирия, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Визитата на Гюл ще бъде тридневна. Той ще бъде приет от президента на Сирия Башар Асад. Двамата ще обсъдят двустранни и регионални въпроси. На дневен ред ще бъде поставен въпросът за подновяването на непреките преговори между Сирия и Израел, прекратени след нападението на Израел в Ивицата Газа. Важен аспект на разговорите ще бъде обсъждането на възможностите за разширяване на икономическите връзки между двете страни.

„Ергенекон” обединява не националисти, а проруски и неоконсервативни проамерикански среди, смята анализатор
14 май 2009 | 14:51 |
Анкара. Има ли връзка организацията „Ергенекон” с изявленията на Азербайджан и публикациите в азербайджанската преса, насочени срещу Турция във връзка с развитието на отношенията с Армения. На тези въпроси отговаря директорът на Центъра за международни стратегически изследвания доц. д-р Седат Лачинер в свое интервю, пише турският вестник „Заман”. Според експерта по международни отношения азерите са знаели, че Турция се среща с арменците, самите те са провеждали срещи с тях, но ги е уплашило това, че в процеса са били включени САЩ и Русия. Азербайджан са помислили, че Турция няма да устои на натиска от страна на тези две страни и ще започне игра срещу тях. След войната между Русия и Грузия Азербайджан е започнал да преосмисля баланса на силите в регионален мащаб и е пренасочил отново погледа си към Русия, отслабвайки доверието си в Турция заради турско-арменския пробив.
Според Лачинер в държавната структура на Азербайджан привържениците на Русия никак не са малко и на заседание на вицепрезидента Али Хасанов и валиите е било взето решение за постепенно затваряне на турските сдружения там и на джамиите. Според Лачинер роля за кампанията и натиска, насочени срещу Турция, има и организацията „Ергенекон”. По неговите твърдения в излизащия в Баку вестник „Йени Мюсават” /Ново равенство/ има много хора, свързани с „Ергенекон”, които са в близки връзки с опозиционните групи в Турция, а в Азербайджан действат турски медии, които са срещу правителството на ПСР. Той посочва, че освен силния клон на „Ергенекон” в Азербайджан, чрез Русия организацията има силен ръкав и на Балканите. Външните разклонения на „Ергенекон” обединяват проруските среди в различните страни и неоконсревативните среди в САЩ, макар че идеологически те са на различни позиции. Защитниците на „Ергенекон” в Конгреса, Сената и Пентагона в САЩ всички са от еврейското лоби.
Според Лачинер особено е важна връзката на „Ергенекон” с Русия през Балканите. По думите му службите за сигурност на България и Румъния не са много силни, а турската и руската мафия са проникнали една в друга и те ползват канали през тази територия за трафик на оръжие и дрога. Прави удивително впечатление проникването помежду им на проруските среди и проамериканските неоконсревативни турски среди. Статиите на техните подръжници в Турция защитават едни и същи тези. Лачинер посочва, че това е дело е всъщност дело срещу турските въоръжени сили, защото досега те са извършили преврати, но никого не са изправили пред съда.

Над 3 млн. турски лири ще бъде държавната помощ за турското кино през първото полугодие
14 май 2009 | 14:37 |
Анкара. През първата половина на годината министерството на културата и туризма ще подпомогне турското кино с 3,110 милиона турски лири /около 3 милиона лева/, пише днес вестник “Сабах”. Комисията за подпомагане на киното към министерството е решила да отпусне държавни помощи за реализацията на 12 пълнометражни филма. Най-големият размер на отпусканите суми е по 400 хиляди турски лири /давани за снимането на два филма/, а най-малкият – по 175 хиляди турски лири /отпускани също за реализацията на два филма/. Повечето помощи са в размер на по 225 -2 50 милиона турски лири за филм.

"Милиет": Азерският газ за Турция ще поскъпне благодарение на “чувството за справедливост на Ердоган”
14 май 2009 | 14:27 |
Баку/Анкара. Природният газ, който Турция получава от Азербайджан, ще поскъпне благодарение на “чувството за справедливост на Ердоган”, пише днес турският вестник “Милиет”. На пресконференция в Баку след срещата насаме на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и президента на Азербайджан Илхам Алиев и разговорите на официалните делегации на двете страни, бяха оценени дискусиите за цената на природния газ. Азербайджански журналист доколко цената на продавания от Азербайджан природен газ на Турция от 120 долара е справедлива, след като Турция купува природния газ от Русия за 400-450 долара, а от Алжир – за 300-350 долара.
Разбира се, че когато са били подписвани договорите, цените са били такива, каза Ердогар. "При сегашната ситуация аз не мога да защитавам позицията, че това ниво на цената е справедливо. Не е справедливо число. За това ние разговаряме днес /вчера- бел.ред./ с моя скъп приятел Илхам Алиев. Председателят на държавната петролна компания на Азербайджан СОКАР Ровнаг Абдулаев и министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз ще водят преговори и се надяваме след тези преговори да стигнем до едно по-справедливо равнище на цена”, цитира думите на Ердоган вестник “Милиет”.

Ахмет Давутоглу: Не превръщайте усилията на Турция за членство във “вътрешен въпрос”
14 май 2009 | 14:05 |
Стокхолм. Турският външен министър Ахмет Давутоглу призова днес всички страни от Европейския съюз да не превръщат желанието на Анкара за присъединяване към ЕС във “вътрешен въпрос”, предаде АФП.
“Моля, не превръщайте турския евроинтеграционен процес във вътрешен въпрос за дискусии”, каза министърът на пресконференция в Стокхолм.
Давутоглу заяви, че присъединяването към ЕС е “стратегически приоритет” за Турция и единствената цел на нейните преговори е “пълноправно членство”.
Турският външен министър е в Стокхолм за преговори с шведския си колега Карл Билд и с еврокомисаря за разширяването Оли Рен.

„Милиет”: Над 470 млн. турски лири е печалбата през първото тримесечие на банка “Япъ Креди”
14 май 2009 | 14:01 |
Анкара. През първото тримесечие на годината печалбата на частната банка “Япъ Креди” е 471 милиона турски лири /около 400 милиона лева/, пише днес вестник “Милиет”. Това е с 6% повече отколкото през първото тримесечие на 2008 г. През същия период общите приходи на “Япъ Креди” са се увеличили с 15% и възлизат на 1,491 милиарда турски лири. Средната доходност от собствените източници възлиза на 27,6%. Общият размер на отпуснатите от банката кредити към края на тримесечието достига 39,2 милиарда турски лири, а размерът на вложенията са е увеличил до 43,9 милиарда турски лири. През април банката отпусна синдикиран заем в размер на 410 милиона долара, който осигури “свежа кръв” за турските износители, посочва “Милиет”.

Най-ниската пенсия за трудов стаж в Турция ще стане 900 турски лири
14 май 2009 | 13:46 |
Анкара. Най-ниската пенсия за трудов стаж в Турция ще стане 900 турски лири /около 800 лева/, съобщава електронното издание Дюня бюлтени. В изпратен в министерския съвет законопроект се предвижда намаляване на разликата в пенсиите за трудов стаж в страната. В момента минималната пенсия за трудов стаж в Турция е 620 турски лири и съгласно законопроекта трябва да се вдигне на 900 турски лири. За осъществяването на тази промяна са необходими допълнително между 3,5 и 4 милиарда турски лири, посочва изданието.

Между 10 и 15% ще бъде намалението на цената на тока в Турция от 1 юли
14 май 2009 | 13:37 |
Анкара. След намалението на цената на природния газ, от 1 юли се очаква намаление на цената и на електроенергията в Турция в размер на 10-15%, съобщи електронното издание Дюня бюлтени. В началото на май турската държавна тръбопроводна компания БОТАШ направи намаление на цената на природния газ с 25% за битовите абонати и с 26% - за промишлеността. Като се отчита, че около половината от електроенергията в Турция се произвежда на база природен газ, отражението на това намаление на цената на природния газ върху цената на електроенергията за крайните получатели се очаква да бъде между 10 и 15%. Турското електрическо дружество ТЕТАШ ще направи до края на май съответно предложение пред Комитета за регулиране на енергийния пазар.

Над 560 млн. турски лири е печалбата на мобилния оператор Тюрксел през първото тримесечие
14 май 2009 | 13:26 |
Анкара. Чистата печалба през първото тримесечие на тази година на първия турски мобилен оператор Тюрксел е 563 милиона турски лири /около 500 милиона лева/, съобщи електронното издание на вестник “Хюриет”. Консолидираните приходи на Тюрксел през същия период са се увеличили с 12,3% в сравнение с първото тримесечие на миналата година и възлизат на 2,193 милиарда турски лири. Средният приход от един абонат се е увеличил с 9% в сравнение с първите три месеца на 2008 г. и е на равнището от 17,1 турски лири; средните месечни разговори на едни абонат са нараснали с 46% и възлизат на 107,1 минути.

“Сабах”: Председател на парламентарна комисия е против изграждане на централи на природен газ
14 май 2009 | 13:23 |
Анкара. Председателят на комисията по енергетика в турския парламент Сонер Аксой поиска в Турция повече да не се дава разрешение за строителство на нови електроцентрали на природен газ, съобщи вестник “Сабах”. Сонер Аксой посочи, че в момента в Турция 55% от електроенергията се произвежда от електроцентрали на природен газ и предложи на председателя на Комитата за регулиране на енергийния пазар Хасан Кьокташ повече да не се издават лицензи за изграждане на такива електроцентрали. Целта е техният дял в общото производство на електроенергия в Турция да падне от сегашните 55% на около 20% до 2020 г., за да се отдели по-голямо внимание на местните енергийни източници, особено възобновяемите.
В момента в Комитата за регулиране на енергийния пазар има 14 молби за строителство на нови електроцентрали на природен газ, отбелязва “Сабах”.

„Хюриет”: Близо 3 тона наркотици са заловени за последните 4 месеца в Диарбекир при полицейски операции
14 май 2009 | 12:15 |
Диарбекир. Близо 3 тона наркотици са били заловени за последните 4 месеца от полицейските екипи в Диарбекир, пише турският вестник „Хюриет”. Според писмено изявление на дирекцията на полицията в Диарбекир в последните четири месеца екипи на отдела за борба с нелегалния трафик и организираната престъпност са провели масирани операции срещу трафикантите и разпространителите на дрога. При 80 отделни операции те са разбили 9 престъпни групи и са заловени общо 2 920 кг дрога. Задържани са били 150 души, пише вестникът.

Британска адвокатка и правозащитничка изрази подкрепа за кюрдите в Турция на семинар в Камарата на общините
14 май 2009 | 11:49 |
Лондон/Анкара. Семинар на тема „Турция след изборите: Има ли нови шансове за решението на кюрдския въпрос?” беше организиран в Камарата на общините във Великобритания, пише турският вестник „Милиет”. В семинара, в който участваха представители на различните графства, бяха разисквани нарушенията на човешките права в Турция. Участие в него взе и председателят на дружеството на адвокатите в Диарбекир Мухаррем Ербей, който отправи остри обвинения срещу Турция. В подкрепа на изказването на Ербей се изказа адвокатката Маргарет Оуън, която е член на Комитета за човешки права. „И аз искам да бъда кюрдка, да говоря на кюрдски език, да мога да нося кюрдски символи”, каза британската адвокатка и правозащитничка. В изказването си Ербей каза, че с влизането в сила на новия наказателен кодекс през 2005 година всички биват глобявани за изразени възгледи и се наказват дори деца, които хвърлят камъни. Той посочи, че в Турция е спрял реформеният процес и след 2005 година се оказва голям натиск от страна на държавата, пише вестникът.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е на посещение в Полша
14 май 2009 | 11:02 |
Варшава. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е на посещение в Полша, предаде Анадолската агенция. На летище „Окецие” във Варшава турският премиер беше посрещнат от посланика на Анкара в полската столица Решит Уман. След пристигането си Ердоган се срещна с членовете на Дружеството на турско-полските бизнесмени и бизнесмените, които ще участват в Турския икономически форум. На срещата присъстваха и държавният министър Зафер Чаглаян и заместник-председателят на Съюза на турските борси и палати Халим Мете. Ердоган изслуша исканията и предложенията на представителите на бизнеса за възможност за инвестиции в Полша и обеща да представи тези искания пред съответните държавни институции.

Турски печат: Нападение срещу банков клон като в холивудски филм
14 май 2009 | 09:55 |
Кушадасъ/Баку/Анкара. Нападението на банков клон в Кушадасъ, при което бяха взети като заложници 15 души служители в клона, и резултатите от визитата на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Азербайджан са сред водещите теми в турските вестници днес. Вестник „Сабах” пише, че в турския курорт Кушадасъ вчера е бил извършено банково нападение, което напомня холивудски филм. Нападател, който е бил въоръжен с пушка и с маска на лицето е нападнал клон на банка и е взел като заложници намиращите се вътре лица. Седем часа след случката екипи на специалните части са успели да обезвредят нападателя. Нападателят, който се е казвал Серкан Саглам, е обяснил мотива за постъпката си с това, че е имал 20 000 турски лири дълг към банката и тя е отказала да отложи дълга му. Според информацията той е бил чест посетител на баровете в Кушадасъ и е бил известен с прякора „Саръ Атилла”.
Вестник „Милиет” пише, че полицията е взела засилени мерки за сигурност около банката, а вътре по искане на нападателя е бил донесен телевизор. Изданието посочва, че нападателят се е представил като „Чилекеш”. Влизайки в банковия клон въоръжен с пушка, той е стрелял веднъж във въздуха. Възползвайки се от паниката е обезвредил охраната и е взел като заложници 17 души, от които 5 клиенти. Полицията е провела операция по освобождаването на заложниците, като се е възползвала от искането на нападателя да бъде донесе телевизионен приемник в банковия клон, за да види дали събитието се предава по телевизията на живо. Операцията срещу нападателя е приключила в 17.10 часа.
Вестник „Радикал” обръща внимание в обширна публикация на посещението на премиера Ердоган в Баку. Той посочва, че срещата между турския премиер и президента на Азербайджан Илхам Алиев е продължила час и 45 минути. На пресконференция след срещата двамата изтъкват, че отношенията между двете страни са на най-високо ниво и твърденията от разни страни за криза в тях не отговарят на истината. Ердоган заявява позицията на страната си, че границата с Армения ще бъде отворена след прекратяване на окупацията на Нагорни Карабах.
Вестник „Хюриет” също представя акцентите от срещата между Алиев и Ердоган и от изказването на турския премиер пред азербайджанските депутати.

„Хюриет”: Федерацията би довела до разцепване на държавата, е смятал бившият президент Тургут Йозал
14 май 2009 | 09:06 |
Анкара. Покойният премиер и президент на Турция Тургут Йозал знаеше, че федерацията ще отвори път за разцеплението на държавата, заяви близък човек от обкръжението на Йозал, пише турският вестник „Хюриет”. С разискванията, които бяха предизвикани от изявлението на президента Абдуллах Гюл за историческа възможност за решения по кюрдския въпрос, някои среди в Турция отново поставиха на дневен ред въпроса за федерация. Близкият представител от обкръжението на Тургут Йозал и бивш министър Хюсню Доган припомни в тази връзка, че покойният Йозал също е предлагал да бъде разискван въпросът за федерацията, но е искал да привлече вниманието и върху последиците от това. Доган посочи, че по искане на Йозал се е срещал с депутати от кюрдски произход и е поискал от тях да изложат становищата си за това какво би донесла и до какви последици би отвела една евентуална федерация. По думите на бившия министър Йозал е знаел, че федерацията би довела до опасни последици и би отворила път за разцепването на държавата.
Той посочи, че забраната за говорене на кюрдски език също е била премахната от Йозал. Тургут Йозал е бил и човекът, от когото най-много се е притеснявал Абдуллах Йоджалан, защото той е мислил върху тези въпроси и е търсил решения.

Агенция „Фокус” припомня, че Тургут Йозал е премиер на Турция между ноември 1983-декември 1989 година, а от 1989 до 17 април 1993 година е президент на страната. Основател е и пръв лидер на Отечествената партия.

„Хюриет”: Ракетно нападение е извършено снощи срещу сградата на полицията в град Хаккяри, Югоизточна Турция

14 май 2009 | 08:24 |
Хаккяри. Ракетно нападение е било извършено снощи срещу сградата на дирекцията на полицията в турския град Хаккяри, пише турският вестник „Хюриет”. Снощи към 23.20 часа неизвестни лица са нападнали сградата на полицията в квартал „Даггьол” в Хаккяри. Ракетният снаряд е улучил четвъртия етаж на сградата и е причинил материални щети. При нападението няма жертви. Предполага се, че нападателите са били двама души. Възползвайки се от тъмнината, те са успели да избягат. Предприета е широкомащабна полицейска операция за залавянето им.

„Хюриет”: Представители на изкуството, науката и академичните среди и спорта ще пътуват без визи до Германия
14 май 2009 | 08:07 |
Берлин. Делото, което спечелиха двамата шофьори на ТИР-ове в германски съд, отвори вратите и на представители на изкуството, на науката и академичните среди и на спорта да пътуват без визи до Германия, пише турският вестник „Хюриет”. Германското федерално вътрешно министерство официално обяви, че няма да иска визи от турските граждани, които са актьори, художници, музикални изпълнители, представители на научните и университетски среди и спортистите, които пътуват със служебна цел. Очаква се към решението на Германия да се присъединят и другите страни от ЕС. Решението на Германия носи датата 6 май 2009 година и е изпратено до Европейския парламент в Брюксел. Преди дни ЕП имаше заседание, на което подложи на обсъждане този въпрос.

Си Ен Ен Тюрк: Турският външен министър Ахмет Давутоглу ще се срещне днес в Стокхолм с Оли Рен
14 май 2009 | 07:43 |
Стокхолм. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу ще се срещне днес в шведската столица Стокхолм с еврокомисаря по разширяването Оли Рен, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Срещата ще се състои в „Гранд хотел”. След нея двамата ще дадат пресконференция. На срещата Давутоглу и Рен ще обсъдят присъединителния процес на Турция в ЕС, връзките в областта на енергетиката, стабилността на Южен Кавказ и мира в Близкия изток.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2