Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 22 април 2009 г.

Турция в ЕС

Ще вдигне ли ЕС "желязната завеса" за Турция?

22 Април 2009 г.

В Прага започна срещата ЕС-Турция. За Европа тази страна има огромно значение - по нейна територия трябва да премине газопровод, който да заобиколи Русия. Освен това е актуален въпросът дали си струва Турция да бъде приета в Европейския съюз.

От една страна тази мюсюлманска страна може да се превърне в чуждо тяло в ЕС. От друга, затварянето на вратата може да доведе до ислямизация на Турция, което от своя страна ще доведе до нови проблеми за целия континент, коментира руският вестник "Правда".

Турция е подала заявка за членство в Съюза още през 1982 г. От тогава към европейското семейство се присъединиха Испания, Португалия, Полша, Чехия, Унгария, Прибалтийските страни, Кипър, Румъния и България. През 2011 г. това се очаква да направи и Хърватия. За Турция обаче, евробъдещето изглежда все още неясно и мъгливо.

Основен противник на членството на Турциия е Франция, като нейните аргументи са, че това е една неевропейска страна, много по-бедна от останалите и с проблеми в областта на правата на човека. Германия, където живеят около 2 млн. мюсюлмани, също е скептична, защото се опасява, че с присъединяването на Турция към ЕС броят на гастербайтерите ще се увеличи неколкократно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2