Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 23 април 2009 г.

Новините от и за Турция-23.04.09 г.

Прокюрдската партия не участва в честването на празника 23 април в турския парламент
23 април 2009 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ не участва в тържественото честване в турския парламент на 23 април като официален празник на националния суверенитет и на детето, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. В публикувано от партията поздравление по случай празника се засягат някои текущи политически теми. Неучастието си в тържественото честване ПДО обвързва с проведените напоследък операции и арести на нейни членове. Ръководството на ПДО прави оценката, че тази година 23 април се чества в атмосфера, при която е установена демокрацията и свободите на гражданите. В текста се посочва, че в сега повече от всякога има горчив привкус при отбелязването на 23 април, който се възприема като символ на учредяването на турския парламент и на преминаването на хегемонията в ръцете на народа, пише агенцията.

Централната банка на Турция прогнозира 6,61% инфлация в края на 2009 г.
23 април 2009 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прогнозите на Централната банка на Турция за инфлацията в страната към края на 2009 г. на база потребителски цени са коригирани от предишните 6,57% на 6,61%, съобщи Анадолската агенция. Централната банка оповести резултатите от проведената през втората половина на април анкета за очакванията за развитието на турската икономика. Според тях очакванията за растеж на брутния вътрешен продукт на Турция към края на годината са коригирани от минус 2,4% на минус 3,6%, а за следващата година - от 2,3% на 2,2%.
Очакванията за текущия курс на долара спрямо турската лира са коригирани от съотношението 1:1,6140 на равнище 1:1,6313; към края на годината съответно от 1:1,6637 на ниво от 1:1,6604 и за следващите 12 месеца - от 1:1,6621 на 1:1,6726.

ДЖИХАН: Ръчна бомба и два автомата “Калашников” са намерени на покрива на училище в Диарбекир
23 април 2009 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. След получен сигнал екипи на жандармерията обсадили село Догучанакчъ край град Диарбекир и са извършили обиски в някои къщи и в началното училище, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. В къщите не било намерено нищо, но на покрива на училището били открити поставени в специално изработени тайници два автомата “Калашников”, ръчна бомба, пистолет, патрони, различни военни материали. По случая е задържан кметският наместник на селото, синът му и негов племенник. Задържаните са разпитани в жандармерията, изправени са пред съда и са изпратени в затвора. Продължава разследването на случая, по-специално за изясняване по какъв начин са придобити военните материали.

МВФ прогнозира спад от 5,1 % в Турция през 2009 г. заради глобалната криза
23 април 2009 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Спад от 5,1 % в Турция през 2009 г. заради глобалната криза се прогнозира в доклад на Международния валутен фонд /МВФ/ за световната икономика, който излиза на всеки шест месеца, съобщи Анадолската агенция. През 2010 г. се очаква турската икономика да регистрира растеж от 1,5%.
Средногодишната инфлация в Турция на база потребителски цени за тази година се прогнозира на ниво 6,9%, а през 2010 г. – 6,8%.
Очакванията за дефицита по текущата сметка на Турция през тази година са той да възлезе на 1,2% от брутния вътрешен продукт, а през 2010 г. - 1,6%.

“Милиет”: “Седящ протест” на депутатите от прокюрдската партия в турския парламент
23 април 2009 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутатите от прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ организираха “седящ протест” в турския парламент срещу насочените към партията операции и арести, пише вестник “Милиет”. Вчера след 23.20 ч., когато депутатите приеха решение Първи май да бъде обявен за неработен ден, депутатите от другите политически парии напуснаха пленарната зала, а депутатите от ПДО останаха в нея в израз на протест срещу насочените към нея последни насилствени действия. Председателят на парламента Кьоксал Топтан посочи, че няма нужда от подобни протестни действия, но не успя да убеди депутатите от ПДО. Към тях се присъедини и единственият депутат от Партията за солидарност и свободи Уфук Урас.
Днес депутатите от ПДО ще участват само в тържественото заседание на парламента по повод официалния празник 23 април като “Ден на националния суверенитет и на детето”.

“Хюриет”: Четирима офицери са задържани във връзка с открито оръжие в Истанбул
23 април 2009 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Четирима офицери са задържани във връзка с откритото оръжие и боеприпаси при разкопаване на обширен терен в Истанбул по линия на разследването на аферата “Ергенекон”, пише днес вестник “Хюриет”. При разкопаване на терен от 80 декара, намиращ се във военна зона от втора степен на сигурност, са намерени различни оръжия и боеприпаси, сред които огнехвъргачки, ръчни бомби и пластичен взрив С-4. Задържани са трима запасни и един действащ офицер. Сред задържаните запасни офицери е и о.з. подполковник Ерджан Киречтепе, който стана национален герой в Турция след кризата между Турция и Гърция за остров Кардак /Имия/, т. нар. “война на флаговете”.

Агенция “Фокус” припомня:

Остров Кардак – Имия на гръцки, се превърна в символ на враждата между Гърция и Турция - подобно на хиляди други безлюдни островчета в Егейско море. Ще остане в историята с “войната на флаговете”. През 1996 г. двама турски журналисти поставят на скалистото безлюдно островче турското знаме на мястото на гръцкото, поставено там през 1995 г. 24 кораба на гръцкия флот обграждат острова. Правителството на г-жа Тансу Чилер изпраща специален военен отряд, командван от Ерджан Киречтепе. Конфликтът е решен след няколко дни по дипломатически път и двете държави са принудени да изтеглят военните си части от региона.

“Милиет”: Конституционният съд на Турция отбеляза 47-ата си годишнина
23 април 2009 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция отбеляза вчера 47-та годишнина от своето създаване, пише вестник “Милиет”. По този повод делегация на върховните магистрати, водена от председателя на Конституционния съд Хашим Кълъч, поднесе венци на мавзолея на Ататюрк – “Анъткабир”. В почетната книга на мавзолея Кълънч записа, че Конституционният съд ще продължи да бъде гаранция за ненарушимото единство на държавата Република Турция и на правата и свободите на нейните граждани.

“Сабах”: „Пътната карта” за нормализиране на отношенията на Турция с Армения е факт часове преди 24 април
23 април 2009 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Един ден преди 24 април, който арменците са възприели като ден за възпоменание на арменския геноцид, беше постигната договореност за “пътната карта” за нормализиране на отношенията на Турция с Армения, пише днес турският вестник “Сабах”. По този начин само часове преди 24 април от Анкара дойде съобщението, силно очаквано от президента на САЩ Барак Обама. Турското външно министерство оповести, че е постигнато споразумение на широка база за нормализиране на отношенията между Турция и Армения. Изненадващото изявление дойде след
тричасов разговор на премиера Реджеп Тайип Ердоган с министъра на външните работи Али Бабаджан. Снощи в 23,15 ч. външно министерство оповести, че е определена “пътна карта”, но не съобщи графика за нейното прилагане. Съобщението е публикувано на турски и на английски език и се посочва, че преговорите за нормализиране на отношенията между Турция и Армения се водят с посредничеството на Швейцария.

Анадолска агенция: Освободени са взетите турски заложници при нападение на турски кораб в Нигерия
23 април 2009 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Абуджа/Анкара. Освободени са взетите двама турски заложници при нападението от пирати в Нигерия на турския кораб “Алейна Мерджан”, плаващ под флага на Маршалските острови, съобщи Анадолската агенция. По сведения от дипломатически източници взетите като заложници капитан на кораба Синан Ташкъран и втория инженер Салим Атила Шенгюл са били пуснати на свобода. Представители на фирмата, с която е свързан корабът, са ги взели и откарали на кораба. Здравословното им състояние е добро. От фурмата уточняват, че не е бил искан откуп.

Агенция “Фокус” припомня:

Нападението на турския кораб е станало на 20 април в район на 50 морски мили до пристанище Оне, в петролен район в Южна Нигерия. На кораба е имало 15-членен турски екипаж. Пиратите са задигнали вещите на екипажа и са взели като заложници капитана Синан Ташкъран и втория инженер Салим Атила Шенгюл. Веднага след като е получена информация за случая Съветничеството по морско корабоплаване и министерството на външните работи на Турция са предприели постъпки пред официалните нигерийски власти.

В Истанбул започва честването на официалния празник 23 април
23 април 2009 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. С тържествена програма в концертния салон “Джемал Решит Рей” днес преди обед започва честването на 23 април в Истанбул, съобщава Анадолската агенция.Поради дъждовното време в последния момент бяха отменени тържествата на стадион „Али Сами Йен” в квартал Шишли и други подобни прояви на открито в околиите на провинцията.
Днешният ден се чества в Турция като официален празник под името Ден на националния суверенитет и на детето. В цялата страна се организират различни масови тържества, шествия, церемонии, събрания и концерти.

Анадолска агенция: Първи май официално стана почивен ден в Турция
23 април 2009 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Първи май стана почивен ден в Турция под името “Ден на труда и солидарността”, съобщи Анадолската агенция. Турския парламент прие предложените от правителството промени в Закона за националния празник и общите почивни дни и Първи май се добавя към него като “Ден на труда и солидарността”.Обществените институции и организации ще вземат необходимите мерки, произтичащи от промяната на закона.
В изказването си в парламента министърът на труда и социалната сигурност Фарук Челик благодари на народните представители и посочи, че Първи май в Турция вече се освобождава от напрежението и добави, че “народът ще използва почивния ден като възможност за пикник”.

Турски печат: Празникът 23 април е наследството на Ататюрк за децата по целия свят
23 април 2009 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отбелязването на 23 април като официален празник в Турция и “Ден на националния суверенитет и на детето” е сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” отбелязва, че днешният празник на националния суверенитет и на детето е наследството на създателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк за децата. На 20 април 1920 г. е учредено първото Велико национално събрание на Турция и неговият пръв председател Ататюрк “подарява” този празник на децата по целия свят. Днес той се чества като уникален детски празник в целия свят, отбелязва “Хюриет”.
“Сабах” информира за официалните поздравления за празника на президента Абдуллах Гюл, председателя на парламента Кьоксал Топтан и премиера Реджеп Тайип Ердоган. Абдуллах Гюл посочва, че анализирайки в дълбочина всички свои проблеми, Турция ще остане на пътя на демокрацията и върховенството на закона. Кьоксал Топтан изразява увереност, че по пътя на демокрацията и принципите на светската република Турция ще постигне успехи в рамките на национално единство и решителност. Ердоган изразява задоволство, че днес странната е по-близо от всякога до идеалите, върху които е създадена републиката и които взаимно се допълват.
Вестник “Заман” пише, че честванията в Анкара ще започнат с поднасяне на венци на мавзолея на Ататюрк – “Анъткабир”. Официалната делегация за полагането на венци се ръководи от министъра на националното образование Хюсеин Челик и включва още валията на Анкара Кемал Йонал, кмета на града Мелих Гьокчек и началника на столичния гарнизон корпусен генерал Салдърай Берк.
“Милиет” пише за втора вълна от митинги в подкрепа на републиката и против разследването на аферата “Ергенекон”. На 17 май Дружеството за защита на идеите на Ататюрк, Дружеството за подкрепа на съвременния начин на живот и редица други неправителствени организации организират голям протестен митинг на централния анкарски площад „Съхие”.

Споразумението между Турция и Армения не включва отваряне на общата граница
23 април 2009 | 00:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. В съобщение на външното министерство се казва, че Турция и Армения са постигнали значителен напредък в посока на помирението и е постигнато споразумение за „пътна карта” за нормализиране на отношенията, предадоха информационните агенции.
В документа се посочва, че двете държави са постигнали рамково споразумение отговарящо на изискванията и на дете страни. Въпреки това високопоставен държавен представител подчертава, че отварянето на затворената през 1993 г. обща граница „не подлежи на обсъждане”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2