Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 23 април 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-23.04.09 г.

Азербайджан изказа безпокойство...

Министерството на външните работи на Азербайджан направи изявление относно преговорите между Турция и Армения...

Posted 23.04.2009 10:15:37 UTC

Updated 23.04.2009 10:15:37 UTC

Министерството на външните работи на Азербайджан направи изявление в което подчерта, че преговорите за нормализирането на отношенията между Армения и Турция трябва да се водят паралелно на процеса за слагане на край на арменската окупация на азербайджански територии.

Говорителят на азербайджанското външно министерство Елхан Полухов коментира новините, в които се отбелязва, че е подготвена пътна карта за нормализирането на турско-арменските отношения.

Полухов каза, че преговорите за нормализиране на отношенията между Анкара и Ереван трябва да се водят паралелно на процеса на изтегляне на арменските сили от окупираните азербайджански територии.

На въпроса, дали азербайджанската страна се информира за хода на преговорите между Турция и Армения, Полухов каза, че между Турция и Азербайджан се води обмяна на определена информация по въпроса.ТРТ
-
Пролетните операции продължават...

Турската армия разширява обхвата на пролетните си прочиствателни операции...

Posted 23.04.2009 10:07:40 UTC

Updated 23.04.2009 10:07:40 UTC

Турската армия разширява обхвата на пролетните си прочиствателни операции. На границата с Ирак се струпват нови военни подразделения. Крупни бронетанкови части бяха дислоцирани в Чукурджа и Силопи.

Операциите са подкрепяни и по въздуха от ескадрили Ф-16 и щурмови хеликоптери.

Началникът на турския генерален щаб армейски генерал Илкер Башбу и командващите родовете войски бяха вчера на инспекция в района, в който протичат операциите. Генерал Башбу инспектира граничните гарнизони и получи подробна информация за хода на операциите.

След това генерал Башбу посети валията на Ширнак и разговаря с гражданите.

Приключвайки обиколката армейски генерал Башбу отпътува от Ширнак.

С пролетните прочиствателни операции бяха прекъснати каналите за връзка между полевите терористични групи намиращи се на територията на Турция и базираните в северната част на Ирак главатари на терористичната организация и по този начин бяха блокирани възможностите за организиране на терористични нападения.ТРТ
-
Днес е празникът на детето...

Децата от цял свят честват заедно с турските си приятели даления им от Ататюрк празник...

Posted 23.04.2009 09:53:20 UTC

Updated 23.04.2009 09:53:20 UTC

Днес в цялата страна, дипломатическите представителства на Турция и в ТРСК се организират тържествени церемонии и мероприятия в чест на 23ти април, Празник на Детето и Ден на Националния суверенитет.

На 23ти април 1920та година бе открито първото ВНСТ, и бе поставено началото на възраждането на турския народ. Поведена бе победоносна национално-освободителна война, след която бяха поставени основите на Република Турция.

Тази сутрин бяха поставени венци пред паметника на Ататюрк в градината на ВНСТ и пред саркофага на Ататюрк в мавзолейния комплекс. Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан подписа почетната книга на мавзолея. В книгата Топтан написа следното-"ВНСТ ще бъде винаги пазител на демократичната, лаическа и социално-правова държава, чиито принципи са посочени в конституцията на основаната от вас Република".

След това Кьоксал Топтан присъства на церемонията в сградата на първото ВНСТ в квартал Улус в Анкара. Тук бе пресъздадено откриването на 23ти април 1920та година, на първото ВНСТ и бе прочетено изказването на депутата Сейфи бей, който открива първата сесия на първото ВНСТ в статута на най-възрастен народен представител.

След оказване на почит с едноминутно мълчание под звуците на националния химн, председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан произнесе слово.

Първата церемония във ВНСТ се проведе пред паметника на Ататюрк. Председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан постави венец и бе отдадена почит с едноминутно мълчание, след което бе изпълнен националният химн. На церемонията присъстваха вице-премиерът Назъм Екрен, министъра на правосъдието Мехмед Али Шахин, председателите на парламентарните групи на партията на Справедливостта и Развитието, Републиканската Народна Партия и партията на Националистическото движение, депутати и служители във ВНСТ.ТРТ
-
Преглед на турския печат 23.04.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 23 април 2009 година.

Posted 23.04.2009 08:38:41 UTC

Updated 23.04.2009 08:38:41 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с празненствата по случай 23 април Празника националния суверинитет и на детето. Вестниците отбелязват, че днес ВНСТ навършва 89 години.

Вестник Хабер Тюрк публикува снимка отразяваща обичта на Ататюрк към децата под, която цитира негово изказване „Малки дами и господа вие сте нашето бъдеще. Работете вземайки пред вид тази действителност. От вас очакваме много”.

Вестник Стар ни честити празника и в притурката посветена на 23ти април съобщава, че 31вия Международен детски фестивал организиращ се от турското радио и телевизия /ТРТ/ празнува празника в град Измир.

Скъпи слушатели, от официалния сайт на ТРТ може да получите подробна информация относно празничните мероприятия.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Изненада по случай 24 април” предава, че ден преди 24ти април, на който арменците възпоменават събитията от 1915та година, Анкара е направила изненадващо изявление. В новината пише, че в изавлението на външното министерство се казва, че Турция и Армения са постигнали споразумение за „пътна карта” за нормализиране на отношенията. В документа се посочва, че двете държави са постигнали рамково споразумение отговарящо на изискванията и на двете страни.

Вестник Йени Шафак публикува новината по темата със заглавието „САЩ изразиха подкрепа за Турско-Арменското сближаване”. В новината се казва, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е отбелязала, че сближаването между Турция и Армения е обнедаждаващо.

Същият вестник в друга новина съобщава, че президентът на Турция Абдуллах Гюл ще посети България в рамките на енергийната среща на върха, на която ще участва и премиера на Армения Тигран Саркисян, а президента Азербайджан - миналогодишния домакин на енергийната сраща на високо равнище е съобщил, че няма да участва.

Вестник Миллиет отбелязва, че правителството е разгърнало мерките за преодоляване на безработицата и че в рамките на проекта водещ се от Трудовата борса ще бъдат настанени на работа голям брой души.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Мога да клонирам хора” съобщава, че въпреки, че в повечето страни по света опитите с клониране на хора са забранени скандално известният американски проф. Панайотис Завос, експерт по репродуктивна технология е съобщил, че неотдавна е клонирал 14 човешки ембриона и ги е имплантирал на доброволки.TRT
-
VOT Слушай новини на Български




23.04.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




23.04.2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2