Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 22 април 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-22.04.09 г.

"Процеса на реформи продължава"

В столицата на Република Чехия- Прага се състоя заседанието на външните министри на Турция и Тройката на ЕС.

Posted 22.04.2009 12:02:25 UTC

Updated 22.04.2009 12:02:25 UTC

В столицата на Република Чехия- Прага се състоя заседанието на външните министри на Турция и Тройката на ЕС.

Външният министър на Турция Али Бабаджан каза, че Турция продължава процеса на реформи и че в замяна на това ЕС трябва да изпълни дадените обещания.

Еврокомисарят отговорен за разширението на ЕС Оли Рен отбеляза, че в процеса на реформи са оказали всяческа подкрепа за Турция.

Външният министър на Швеция Карл Билд на свой ред отбеляза, че проблемите във връзка с кипърския въпрос може да бъдат преодолени и че може да бъде сложен край на разделението.

Билд акцентува, че Турция е втория най-важен стратегически партньор на ЕС след САЩ и че с обезпечаването на членството на Турция, ЕС ще се сдобие с по-динамична и стабилна структура.TRT
-
Президентът на Ливан бе в Турция

Турция бе домакин на президента на Ливан Мишел Сюлейман.

Posted 22.04.2009 11:48:37 UTC

Updated 22.04.2009 11:48:37 UTC

Турция бе домакин на президента на Ливан Мишел Сюлейман.

Сюлейман бе посрещнат с официална церемония в президентската резиденция Чанкая след което бе преминато към преговорите.

На съвместна пресконференция президентът Абдуллах Гюл изрази задоволство от бързото възстановяване на Ливан и отбеляза, че е убеден, че общите парламентарни избори на 7ми юни ще приключат с успех.

Гюл посочи, че Турция продължава да оказва хуманитарна и военна помощ за Ливан. Президентът Гюл се спря и на конфликта между Израел и Палестина и каза „Надяваме се новото израелско правителство след като встъпи в длъжност да продължи преговорите без да отхвърли достигнатото днес положение”.

Ливанският Президент Мишел Сюлейман отбеляза, че обезпечаването на единство между палестинците ще допринесе за умиротворителния процес.

Сюлейман благодари на Президента Гюл за дейностите осъществени от турските сили в Ливан.

Ливанският президент, който посети председателя на ВНСТ Кьоксал Топтан прие и премиера Р.Т.Ердоган.

Президентът Гюл организира официална вечеря в чест на ливанския президент в резиденция Чанкая.

По време на вечерята Гюл каза, че Турция цели да се превърне в положителна сила за обезпечаването на мира, спокойствието и стабилитета в своя регион и в света.

Мишел Сюлейман на свой ред акцентува на значението на усилията на Турция за обезпечаването на справедлив и траен мир в Близкия Изток.TRT
-
Празник е...

Утре с церемонии в цялата страна ще бъде отпразнуван 23ти април Празника на детето и ден на суверенността.

Posted 22.04.2009 11:45:03 UTC

Updated 22.04.2009 11:45:03 UTC

Утре с церемонии в цялата страна ще бъде отпразнуван 23ти април Празника на детето и ден на суверенността.

Започнаха мероприятията по случай седмицата на националната суверенност и 89тата годишнина от учредяването на ВНСТ.

Утре сутринта ще бъдат поставени венци пред паметника на великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк във ВНСТ и в Мавзолея на Ататюрк.

След това председателят на ВНСТ Кьоксал Топтан ще подпише Почетната книга на Мавзолея.

В рамките на честванията церемония ще бъде организирана и пред сградата на първия парламент.

По-късно Топтан ще приема поздравления в сградата на ВНСТ.

Вечерта Топтан ще организира коктейл в церемониалната зала на парламента.TRT
-
Преглед на турския печат 22.04.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 22 април 2009 година.

Posted 22.04.2009 11:40:04 UTC

Updated 22.04.2009 11:40:04 UTC

Bестник Хюрриет в новината със заглавие „„Пънар Е” бе удостоен с награда на ООН за хуманитарен принос” съобщава, че ООН ще награди турския персонал на кораба „Пънар Е”, който спаси живота на 142ма незаконни емигранти от Африка, тъй като е дал на цял свят урок по хуманност.

Вестник Миллиет се отбелязва, че жителите на община Геваш окръг Ван са се обявили против строежа на училище върху старо арменско гробище, с довода, че това е проява на неуважение и че за сега каймакамството е спряло строежа и е съобщило, че училището може да бъде построено на друго място.

Вестник Заман в новината със заглавие „Проекта Мармарай е към своя край” предава, че проекта Мармарай, който ще свързва Европа и Азия с тунел под Босфора е към своя край. Във вестник Сабах внимание привлича новината със заглавие „Търсят се 500 000 работника”. В новината пише, че правителството се готви да настани на работа 500 хиляди души за срок от 6 месеца и които ще получават минимална работна заплата.

Вестник Стар съобщава, че шведският премиер Фредерик Райнфелд, който посети Турция по поканата на премиера Р.Т.Ердоган е затвърдил подкрепата на Швеция за членството на Турция в ЕС. В новината се отбелязва, че по време на съвместната пресконференция Райнфелд и Ердоган са отправили приятелски послания. Ердоган е казал, че по време на мандатното председателство на Швеция очакват в преговорите между Турция и ЕС да бъдат отворени повече преговорни глави и преговорните глави да бъдат затваряни по-бързо.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Първото посещение от Ливан след 54 години” пише, че президентът Абдуллах Гюл и ливанския президент Мишел Сюлейман след среща насаме и след преговорите между делегациите на двете страни в президентската резиденция Чанкая са организирали съвместна пресконференция. Вестникът отбелязва, че Турция продължава да оказва хуманитарна и военна помощ за Ливан и че е разгърнала помощите в сферата на образованието и здравния сектор.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Гюл също подкрепя Талят” съобщава, че президентът на Турция А.Гюл е коментирал процеса на преговори в Кипър след общите парламентарни избори, които се състояха на 19 април, неделя в ТРСК и е казал „На преговорите кипърските турци са представяни от президента Мехмет Али Талят”.

Вестник Йени Шафак предава, че главният изпълнителен директор на Microsoft Стийв Балмер е повторил обещанието на Бил Гейтс за превръщането на Турция в софтуерна база и е казал „Притежавате невероятна позиция. Със стартирането на правилни стратегии и образователни програми Турция може да се превърне в център за софтуерни технологии на Европа”.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че в излъчващата се ежегодно в Швеция програма преценяваща песните, които ще участват в таз годишния конкурс Евровизия, журито е посочило Хадисе като най-вероятния победител на конкурса.TRT
-
VOT Слушай новини на Български




22.04.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




22.04.2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2