Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 12 март 2009 г.

Новините от и за Турция-12.03.09 г.

Започва решаването на българо-турските спорове

Ива Иванова

Започваме решаването на висящите от години проблеми между България и Турция.

Това е следствие на договорката между двамата президенти Първанов и Гюл за търсене на механизъм за обсъждане на спорните въпроси между двете страни.

Правителството предвижда да се създадат 4 работни групи, които да обсъдят проблемите под координацията на министъра на външните работи и след изготвяне на аргументация да започнат преговори за търсене на решения, съобщи външният министър Ивайло Калфин.

4 работни групи със същата цел ще създаде и Турция, които също ще се ръководят от външния министър.

За България висящите въпроси са 4. Като първи проблем министър Калфин посочи компенсациите и имуществените въпроси на бежанците от Източна Тракия, а също и намиране на решение на проблема с имотите на българската православна църква в Турция и болницата „Евлоги Георгиев" в Истанбул.

Вторият висящ въпрос за България е за прекратяването на споразумението от 1998 г., сключено от правителството на Иван Костов, което, както поясни Ивайло Калфин, обвързва редица въпроси и затруднява решаването им.

Той припомни, че това споразумение предвижда България да изнася ток за Турция, турската страна да строи магистрала „Тракия", каскада „Горна Арда", но нито един от тези проекти не върви както трябва, а и споразумението пречи за разрешаването на проблемите.

Освен това по думите на Калфин има и иск, който се води срещу българската държава от Джейлам, който междувременно фалира.

Като трети проблем Калфин посочи уточняването на границата ни с Турция в устието на р. Резовска. Четвъртият въпрос за решаване е за радиочестотното заглушаване по Южното Черноморие.

От Турска страна поставят въпросите за пенсионните и социални права на изселниците от България, за изграждането на язовир в България на р. Тунджа, за съвместно използване на водите на р. Резовска и за ранно предупреждаване по отношение на водите, посочи Калфин.

„Ще търсим реципрочност - ако от българска страна има отстъпки, ще настояваме за отстъпки и от страна на Турция", заяви Калфин.
Работните групи нямат срок, но намерението е максимално бързо да започнат работа. Според Калфин има възможност до изборите групите да започнат работа.

-
Разваляме споразумението с Турция за "Горна Арда"

12 март 2009, 11:58

София, България

България ще настоява да бъде развалено споразумението от 1998 година с Турция по проекта "Горна Арда", подписано от Иван Костов. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на пресконференция в МС. По думите му става въпрос за споразумение за изнасяне на ток срещу инфраструктура, което е неработещо и само пречи.
Нито един от тези проекти – каскадата „Горна Арда” и магистрала „Марица” не върви както трябва, посочи Калфин. Той обясни, че не могат да се строят пътища от турски фирми, без да са преминали съответните процедури у нас.
Четири експертни работни групи ще работят по решаване и на други спорни въпроси между България и Турция. Те ще бъдат под общата координация на зам.-министър на МВнР Любомир Кючуков от наша страна. Такива групи ще работят и в Турция по претенции към България. Целта е да се изработят позиции и да се стигне до решаването на проблемите и за двете държави, обясни вицепремиерът.
Освен развалянето на споразумението от 1998 г. България ще търси решаване на проблемите, свързани с компенсации и решаване на имуществени въпроси на бежанците от Източна Тракия и въпроси, свързани с имуществото на БПЦ в Турция, включително болница „Евлоги Георгиев” в Истанбул.
Друг въпрос за обсъждане е свързан с устието на река Резовска като морска граница. На последно място е радиочестотното заглушаване по Южното Черноморие. През лятото трудно може да се хване друго освен турски радиостанции, аргументира се външният министър.
От турска страна се поставят въпросите за пенсионните и социалните права на изселниците, за строеж на язовир на река Тунджа и за съвместното използване на водите на река Резовска.
Турция предлага да се изгради съвместно съоръжение на р. Тунджа – язовир и водна централа в голямата си част на наша територия. Все още обаче няма българска позиция по въпроса, тъй като се чака експертната оценка, каза Калфин. Същото е положението и третирането на водите на р. Резовска за водоснабдяването на Истанбул.
От Турция и Гърция се поставя въпросът за ранното предупреждение за водите. Трябва да създадем система за ранно предупреждение, която да позволи да се знае за покачване на равнището на водата от нас към Турция особено сега при топенето на снега, каза още Калфин.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ
-
Споразумението с МВФ вероятно ще бъде подписано след изборите, каза държавният министър Мехмет Шимшек

12 март 2009 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър Мехмет Шимшек, отговарящ за държавната хазна, заяви, че Международният валутен фонд проявява разтегливост по въпросите, за които Турция и фондът не можаха да постигнат единно мнение и вероятно подписването на споразумението ще стане след изборите, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Шимшек посочи, че в най-скоро време ще бъде представен икономически пакет, който ще увеличи потреблението. Той отхвърли обвиненията, че много се е закъсняло в подписването на споразумение с фонда и посочи, че Турция би била в по-тежко положение, ако то е било сключено. Според турския министър, ако бъде постигнато споразумение за кръстосан контрол над приходите в хазната, остава за договаряне въпросът за мерките за бюджета. Шимшек добави, че до няколко седмици ще бъде представен и антикризисният пакет и че работят върху варианти за облекчаване на отпускането на кредити от банките.

Турски съд постанови 11 години затвор за хвърляне на камъни срещу полицаи
12 март 2009 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Дарбекир. Четвърти състав на съда за тежки престъпления в Диарбекир постанови затвор от 11 години на един обвиняем и по 10 години за други двама обвиняеми за хвърлянето на камъни срещу полицията по време на неразрешени демонстрации, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. Това се приема като много сериозно предупреждение в навечерието на наближаващия кюрдски празник на пролетта Невруз, който традиционно е съпровождан от масови безредици. Предупреждението е както към провокаторите, така и към семействата, които позволяват техните деца да участват в подобни неразрешени демонстрации и да хвърлят камъни по полицаите, посочва агенцията.

Европейският парламент прие доклада за Турция
12 март 2009 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският парламент прие доклада за Турция, изготвен от холандската евродепутатка Риа Оомен-Рюитен, пише турският вестник „Сабах”. 528 евродепутати са гласували „за”, а 52 евродепутати са гласували с „не”. В доклада се отправя призив към Турция за засилване на реформите, пише вестникът.

А1, Македония: Гърция няма да се пазари за името, заяви Костас Караманлис
12 март 2009 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Има установени „червени линии” по националните въпроси, за които Гърция няма да се пазари и зад които няма да отстъпи. Това е казал гръцкият премиер Костас Караманлис пред парламентарната комисия по външна политика в Атина, съобщава македонската телевизия А1. По думите на Караманлис има въпроси, които остават пречка по пътя на БЮРМ към НАТО и ЕС, какъвто е проблемът с името, провокациите на държавните ръководители и национализмът.

ДЖИХАН: Подофицер от разузнаването е арестуван във връзка с делото “Ергенекон”
12 март 2009 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. В рамките на разследването и съдебното дело по аферата “Ергенекон” е бил арестуван един подофицер от разузнавателното отделение на вилаетския жандармерийски полк в Диарбекир, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. След като бъдат взети показанията на подофицера, чието име не се съобщава, се очаква той да бъде изпратен в Истанбул.
Преди това в рамките на разследването по аферата “Ергенекон” в Диарбекир беше арестуван Абдюррахим Догу,преподавател в местния университет. При обиска в жилището му беше намерено голямо количество оръжие, посочва агенцията.

Анадолска агенция: Един загинал и 22 ранени при автомобилна катастрофа в провинция Адана
12 март 2009 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Адана. Един човек загина и 22 души са ранени при тежка пътна катастрофа в провинция Адана, Югоизточна Турция, съобщи Анадолската агенция. Автобус, превозващ селскостопански работници, бил блъснат странично от неправилно изскочил от второстепенна улица автомобил, след което се ударил в електрически стълб на автобусна спирка, където чакали ученици. При катастрофата загинал водачът на автобуса и били ранени пътниците в автобуса и трима ученици на спирката. Ранените са настанени на лечение в болници в Адана, Чукурова и Юрегир.

АНКА: Разследването по аферата „Ергенекон” капсулира Турция, пише „Уолстрийт джърнъл”
12 март 2009 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Финансовият всекидневник "Уолстрийт джърнъл", който е вторият по тираж национален вестник в САЩ, пише за разследването и съдебното дело в Турция във връзка с аферата “Ергенекон” по повод внесения от прокуратурата втори обвинителен акт, съобщи информационната агенция АНКА. Вестникът изтъква общите черти на заподозрените и съдените по мегапроцеса, а именно, че са противници на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. “Разследването по аферата “Ергенекон” капсулира страната. Редица светски ориентирани кръгове защитават позицията, че става въпрос за заговор с подкрепата на правителството на ПСР за злепоставяне на техните светски ориентирани противници и преди всичко на турската армия”, се казва в публикацията на "Уолстрийт джърнъл".

Агенция “Фокус” припомня:

Известната в Турция първоначално като скандална, а в последствие определяна като терористична организация “Ергенекон”, се обвинява в заговор за сваляне от власт на сега управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.
Смята се, че организацията “Ергенекон”, чието име идва от турската митология и е символ на устрема, стои зад поредица убийства, сред които на арменския журналист Хрант Динк в Истанбул през януари 2007 г., на италианския католически свещеник Андреа Санторо през февруари 2006 г. в Трабзон; подклаждала е реакции срещу кюрдите, а също е планирала ликвидирането на писателя нобелист Орхан Памук.
През юли миналата година започна съдебен процес срещу заподозрените за членство в организацията “Ергенекон”, между които са и двама запасни армейски генерали, както и други запасни генерали и офицери от турската армия, включително о.з. бригаден генерал от жандармерията Вели Кючюк. Обвиненията са именно за подготовка на дейности, насочени към насилственото сваляне от власт на управляващата ПСР.
На 20 октомври 2008 г. започна самото гледане на делото в специално оборудвана зала в района на затвора в истанбулския район Силиври.
Междувременно периодично продължават да се извършват вълни от арести на заподозрени цивилни, бивши и настоящи военни и полицаи в рамките на разследването по аферата “Ергенекон”.
На 11 март т. г. прокуратурата внесе втори обвинителен акт по делото “Ергенекон” в обем от над 1900 страници, придружен от 240 папки с допълнителни документи.

Нови 240 папки с доказателства са представени по делото “Ергенекон” на съда в Истанбул
12 март 2009 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. 13-ти състав на съда за тежки престъпление в Истанбул започна да се запознава с втория обвинителен акт на прокуратурата по делото “Ергенекон” в обем от 1909 страници, пише днес вестник “Заман”. Обвинителният акт е съпроводен от 240 папки с нови доказателства. На 13 март ще се състои 65-то съдебно заседание по делото, след което за известно време ще бъдат прекъснати съдебните заседания, за да може съдът да се запознае и с втория обвинителен акт. По закон съдът разполага за тази цел с 15 дни. Ако бъде взето решение, че се приема обвинителният акт, ще бъде определена дата на следващо съдебно заседание и за това ще бъдат уведомени обвиняемите и техните адвокати.

Бивш депутат сезира прокуратурата за престъпления на бивши началници на Генералния щаб на Турция
12 март 2009 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият депутат Мустафа Кемал Айкурт сезира прокуратурата в Анкара за извършени конституционни престъпления от бившия началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Исмаил Хаккъ Карадайъ и бившия заместник-началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Чевик Бир, съобщава вестник “Заман”. Айкурт е бил депутат от Партията на верния път в състава на 21-то Велико национално събрание на Турция. Той основава обвиненията си към двата бивши армейски генерали на публикувани в печата и в интернет скандални документи с поверителен характер, носещи техните подписи.

“Хюриет”: Първият скоростен влак в Турция започва да се движи по разписание от 13 март
12 март 2009 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Първият скоростен влак в Турция започва да се движи по редовно разписание по железопътната линия Анкара – Ескишехир на 13 март, съобщава вестник “Хюриет”. На тържественото откриване на новото жп трасе ще присъства премиерът Реджеп Таийп Ердоган. Първата официална проява с участието на Ердоган ще бъде сутринта на железопътната гара Анкара. След това Ердоган ще се качи на първия курс на скоростния влак и на гара Ескишехир ще бъде има втора церемония.
Същевременно вицепремиерът и държавен министър Джемил Чичек ще бъде в град Йозгат, за официалното полагане на основите за изграждане на първия етап на трасе за скоростен влак по линията Анкара-Съвас. Старт на проекта ще даде премиерът Ердоган чрез телеконферентна връзка от Ескишехир.

“Заман”: Арести на лекари заради корупция при закупуване на лекарства за турски държавни болници
12 март 2009 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Девет лекари, включително главен лекар на болница, са били арестувани заради замесване в корупционни практики при търговете и закупуването на лекарства и медицински материали за държавни болници, пише вестник “Заман”. Широкомащабната операция на полицията е едновременно шест провинции – Анкара, Кайсери, Афион, Ескишехир, Коня и Батман, като са арестувани общо 30 души. Операцията е започнала след доклад на инспектори на министерството на здравеопазването и е разпоредена от Анкарската прокуратура.

“Радикал”: Кандидатът на управляващата партия за кмет на Анкара е начело в анкетите12 март 2009 10:41 Агенция "Фокус"Анкара. Кметът на Анкара и кандидат за този пост от листата на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Мелих Гьокчек води пред главния си опонент – кандидата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Мурат Карайълчън. Това са резултатите от най-новите проучвания на общественото мнение преди местните избори в Турция на 22 март, цитирани днес от вестник “Радикал”.След разпределение на гласовете и на колебаещите се избиратели, електоралната подкрепа през март е следната: ПСР – 45,88%, НРП – 31,41%, Партията на национали тическото действие /ПНД/ - 19,96%, други – 2,75%. Тези резултати съществено се различават от картината през февруари, когато в Анкара макар и с малко, НРП водеше с 38,87% пред ПСР с 38,08%, ПНД – 20,32% и други – 2,73%.

Нараства значението на регионалните организации, каза Абдуллах Гюл на срещата на ОИС12 март 2009 10:20 Агенция "Фокус"Техеран. Турският президент Абдуллах Гюл заяви, че в новата глобална обстановка нараства значението на регионалните организации, предава Анадолската агенция На срещата на Организацията за икономическо сътрудничество /ОИС/ в Техеран Абдуллах Гюл посочи, че форумът се провежда в обстановка, когато в целия свет се чувстват много сериозните последици от глобалната икономическа криза. При тази ситуация отделните страни все повече ще се затрудняват да се справят сами за осигуряване на благоденствие и сигурност, без да се ориентират към засилване на международното сътрудничество, каза турският държавен глава.В Техеран вчера се състоя десетата среща на високо равнище на ОИС.

Агенция „Фокус” припомня:

Организацията за икономическо съструдничество /ОИС/ е създадена през 1985 г. между Турция, Иран и Пакистан по инициатива и с активното участие на тогавашния премиер на Турция Неджметтин Ербакан, лидер на забранената по-късно проислямистка Партия на благоденствието. През 1992 г. към организацията се присъединяват още 7 държави - Афганистан, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан. По този начин ОИС се превръща в регионална структура за икономическо сътрудничество на 10 големи и важни страни в региона.Като учредител на ОИС Турция придава голямо значение на нейната дейност. Съществуването на ОИС се оценява от Анкара като принос за стабилността в района и като подходяща икономическа платформа за увеличаване на благоденствието в страните-членки.Срещите на високо равнище на ОИС се провеждат веднъж на две години, като домакин е една от страните-членки на ротационен принцип. На тях се правят оценки както на двустранните връзки, така и на актуалните и важни събития в региона. Основната декларирана цел на членуващите в ОИС държави е да развие икономическите и търговските връзки между тях.

Турция закупи 30 изтребителя „Ф-16” за 1,8 милиарда долара12 март 2009 10:18 Агенция "Фокус"Анкара. Турция закупи 30 изтребителя „Ф-16” от ново поколение, произведени от американската корпорация „Локхеед Мартин”, предаде РИА Новости, позовавайки се на турски медии. Сделката е на стойност 1,8 милиарда долара. От турското министерство на отбраната потвърдиха информацията за закупуването на самолетите. Конгресът на САЩ одобри сделката за продажба на изтребителите на Турция през 2006 година, допълва агенцията.

Няма нужда от посредничество на Турция в отношенията САЩ-Афганистан, каза Махмуд Ахмадинеджад12 март 2009 09:39 Агенция "Фокус"Техеран. Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че няма нужда от посредничеството на Турция за отношенията на страната му със САЩ, съобщи турската информационна агенция ДЖИХАН. “Няма нужда от никакво посредничество. Позицията ни във връзките със САЩ е много ясна. Убедени сме, че ако и ответната страна проявява уважение, в света няма да остане нито един проблем”, заяви пред журналисти Ахмадинеджад след приключване на срещата на високо равнище на Организацията за икономическо сътрудничество /ОИС/ в Техеран.

Турски печат: Ердоган планира 70 предизборни митинга преди местните избори12 март 2009 09:19 Агенция "Фокус"Анкара. Предизборните прояви на основните политически партии в навечерието на местните избори на 29 март са сред основните теми на днешните турски всекидневници.“Заман” извежда на централно място информацията, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е планирал да проведе 70 предизборни митинга и по този показател значително изпреварва своите главни опоненти – лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал и лидера на Партията на националистическото движение /ПНД/ Девлет Бахчели. Първоначално Ердоган предвиждал 60 големи предизборни митинга, след това ги увеличил на 67, а сега взел решение те да бъдат 70. Досега турският премиер е провел 37 митинга и към програмата си е включил освен големите областни градове и някои околийски центрове, които имат по-съществено значение за кампанията на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.“Сабах” обръща внимание на критиките към опозицията на Ердоган на предизборен митинг в град Орду: “Не става само с декларации, че си на страната на народа; необходимо е да вникнеш в проблемите на народа и да ги направиш свои собствени проблеми за разрешаване”.За любопитен инцидент по време на предизборна изява на Ердоган в град Малатия, който предизвикал силно конфузна ситуация, пише вестник ”Радикал”. На събрание в града жена от салона се провикнала към турския премиер с думите: “Подкрепихте Израел и с това го окуражихте да нападне Газа. Сега като подкрепяте Барак Обамаq кого планирате да нападнете?”.“Хюриет” информира за изказването на лидера на ПНД Девлет Бахчели в град Османие, в което той силно опонира на позицията на Ердоган, че най-важното е кметовете да бъдат близки с централната власт. Лидерът на НПД подчерта, че най-важни са преди всичко личните качества на издигнатите кандидати за кметската надпревара.”Милиет” обръща внимание на думите на лидера на НРП Дениз Байкал към премиера Ердоган: “В условията на криза напрежението на нацията се увеличава. Няма начин това напрежение сред обществото да бъде предотвратено чрез отправяне на заплахи.”

Министърът на националната отбрана на Турция Веджди Гьонюл е на посещение в Прага12 март 2009 09:14 Агенция "Фокус"Прага. Министърът на националната отбрана на Турция Веджди Гьонюл е в Прага заа участие в срещата на “тройката” на министрите на отбраната на страните от ЕС, съобщават медиите. Веджди Гьонюл и придружаващата го турска делегация ще присъства и на срещата на министрите на отбраната на страните, които участват в проекта за производството на транспортен самолет А 400 М.

“Хюриет”: Българска делегация ще посети Анкара
12 март 2009 01:54 Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на българския парламент Георги Пирински ще посети днес Анкара по покана на турския си колега Кьоксал Топтан, пише на електронната си страница вестник “Хюриет”.
Пирински и придружаващата го делегация ще се срещнат с Топтан, както и с лидера на Народнорепубликанската партия Дениз Байкал, те ще участват и в обяд, домакин на който ще бъде председателят на турско-българската интерпарламентарна група за приятелство Мехмет Емин Тутан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2