Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 11 март 2009 г.

Новините от и за Турция-11.03.09 г.

VOT Слушай новини на Български




11.03.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




11.03.2009
-
Преглед на турския печат 11.03.2009 г.

Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 11 март 2009 година.

Posted 11.03.2009 11:34:28 UTC

Updated 11.03.2009 11:34:28 UTC

Bестник Сабах съобщава, че Президентът А.Гюл, който се намира в Иран за участие в 10тата среща на върха на Организацията за Икономическо Сътрудничество е казал, че е от голямо значение факта, че Турция е една от първите страни, които ще посети новия президент на САЩ Барак Обама и че това може да бъде началото на нов период. В новината се отбелява, че Президентът Гюл, който в Техеран е провел срещи с Иранския Президент Махмуд Ахмединеджат и религиозния лидер Аетулах Хаманей е предал и на двамата лидери гледището, че трябва да дадат шанс на новата администрация на САЩ.

Вестник Ватан предава, че в изявление в самолета на път за Иран Президентът А.Гюл е отбелязал, че в скоро време ще бъдат предприети положителни стъпки по кюрдския въпрос.

Вестник Радикал съобщава, че изявлението на Президента на САЩ Барак Обама, че на 6 и 7ми април ще осъществи официално посещение в Турция е променило дневния ред на Гърция и че гръцките медийни органи са коментирали, че Вашингтон отдава по-голямо значение на Турция в сравние с Гърция. Вестникът предава, че някои гръцки вестници са акцентували, че с това посещение Вашингтон е сложил край на политиката да се стои на еднакво разстояние от Анкара и Атина и че посещението на Обама ще повлияе и върху Турско-Гръцките отношения.

Вестник Стар съобщава, че с намесата на Централната Банка е станало ясно, че драстичното покачване на цената на Американския долар през последните 4 дни се дължи на спекулаторите, след което за последните 24 часа цената на долара се е понижила със 7 куруша. В новината се отбелязва, че спекулаторите теглещи кредит с нисък лихвен процент купуват долари, с което добиват високи печалби и че след като Централната банка е пуснала на пазара валута играта на спекулаторите се е провалилила и драстичното покачване на цената на долара е спряло.

Вестник Миллиет сочи, че Турският Статистически институт е оповестил, че след понижението в индустриалното производство, през месец февруари е било отбелязано понижение от 15,5 % и във възползването от пълния капацитет на индустрията в сравнение със същия период на предходната година.

Вестник Акшам съобщава, че след драстичното покачване на цената на долара и отрицателните сигнали в икономиката правителството е започнало подготовка за нов пакет отнасящ се за различните сектори.

Вестник Джумхуриет пише, че Президентът на САЩ Барак Обама е анулирал решението на бившия президент Буш забраняващо да се отпускат средства от фондовете на правителството за проучванията с базалтните клетки. Вестникът предава, че решението е било посрещнато със задоволство от научните среди и че в изявлението си в Белия Дом Обама е казал на изследователите да следват не идеологията, а науката.

Вестник Йенишафак съобщва, че цената на апартаментите и вилите на изкуствения остров на Катар наречен “Перлата на Катар” струват между 1 и 4 милиона долара. В новината пише, че строежа на 16те хиляди луксозни апартаменти и вили ще приключи през 2011 година и че на острова ще живеят 40 хиляди души.TRT
-
Президентът Гюл продължава контактите си в столицата на Иран Техеран...

Президентът Абдуллах Гюл заяви, че проблемите между Иран и САЩ няма да бъдат разрешени в кратки срокове но че се проявява добра воля по въпроса...


Posted 11.03.2009 12:27:21 UTC

Updated 11.03.2009 12:27:21 UTC
Президентът Абдуллах Гюл заяви, че проблемите между Иран и САЩ няма да бъдат разрешени в кратки срокове но че се проявява добра воля по въпроса.

Президентът Гюл продължава контактите си в столицата на Иран Техеран, където се намира за участие във високото равнище на Организацията за Икономическо сътрудничество. В Техеран Гюл разговаря с турски журналисти.

На въпрос как ще бъде преодоляно недоверието между САЩ и Иран, Гюл отбеляза, че първите стъпки започват с официалните изявления и че вече е налице коренна промяна в тона и съдържанието на изявленията. Президентът Гюл подчерта, че се е уверил в добрата воля на страните и че ще трябва да се положат усилия за да бъдат постепенно разрешени проблемите.

Президентът Гюл заяви, че посещението на президента на САЩ Обама в Турция е с голямо значение. Ако в началото бъдат предприети положителни стъпки, в бъдеще ще бъдат постигнати много важни резултати-каза Гюл.

Във връзка със срещата си с иранския президент Ахмединеджат Гюл заяви, че Турция поддържа с Иран добросъседски отношения и че Турция е страна която има съюзници в западния свят, поради което поема важни и специфични мисии.

На въпроса дали преди посещението на американския президент Обама ще бъдат предприети нови стъпки в рамките на турско-арменските отношения, президентът Гюл каза, че в момента протича един успешен период и искат да бъдат постигнати положителни резултати.

Днес президентът Гюл ще присъства на високото равнище на организацията и след някои двустранни контакти, във вечерните часове ще се завърне в Турция.ТРТ
-
Френските граждани подкрепят възстановяването на членството във Военното крило на НАТО...

Обществена анкета във Франция показа, че по-голямата част от френските граждани имат положително становище за завръщането на страната във военното крило на НАТО...

Posted 11.03.2009 12:38:44 UTC

Updated 11.03.2009 12:38:44 UTC

Обществена анкета във Франция показа, че по-голямата част от френските граждани имат положително становище за завръщането на страната във военното крило на НАТО. Според анкетата, 57 процента от французите имат положително становище и 37 процента имат отрицателно становище по въпроса. Въпросът със завръщането на Франция във военното крило на алианса ще се подложи на гласуване на сесиите на 17ти март на сената и парламента.

Според влязлата в сила във Франция конституционна промяна, гласуването на 17ти март ще бъде със силата на вот на доверие и ако документът за завръщането на Франция в командния механизъм на НАТО бъде отхвърлен, това ще доведе до падането на правителството. Но поради мнозинството на управляващата партия в сената и парламента, тази възможност почти отпада.

Възстановяването на членството на Франция във военното крило на НАТО ще добие категоричностна високото равнище по случай 60тата годишнина на НАТО, което ще се проведе на 3 и 4ти април в Страсбург и Кел.

Турция обмисля дали да наложи или не вето на завръщанвето на Франция във военното крило на НАТО, в отговор на приетия от френския парламент закон криминализиращ отричането на арменските твърдения за събитията от 1915та година.

Франция бе напуснала през 1966та година, по време на управлението на генерал Дьо Гол, военното крило на НАТО.ТРТ
-
Днес се проведе 22рата среща Талят-Христофяс...

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят и лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс се срещнаха за 22ри пореден път...

Posted 11.03.2009 12:36:28 UTC

Updated 11.03.2009 12:36:28 UTC

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят и лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс се срещнаха за 22ри пореден път в рамките на преговорите за разрешаване на кипърския проблем. По време на срещата започна обсъждането на главата "Въпроси засягащи ЕС". На продължаващите от септември миналата година преговори Талят и Христофяс обсъдиха главите Администрация и подялба на властта и Имуществени проблеми.

На срещата в буферната зона в Лефкоша присъства и специалният съветник на генералния секретар на ООН по кипърския проблем Александър Доунър.

Кипърските лидери целят да приключат обсъжданията над главата на четири срещи, а също така да определят и въпросите над които са постигнали споразумение и въпросите които са останали спорни по време на първия тур на преговорите.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2