Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 7 март 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-07.03.09 г.

VOT Слушай новини на Български




07.03.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




07.03.2009
-
Преглед на турския печат 07.03.2009

Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 7 март 2009 година.


Posted 07.03.2009 11:26:56 UTC

Updated 07.03.2009 11:26:56 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с глобалната финансова криза и отражението й в Турция.

Вестник Миллиет пише, че цената на долара се е покачила на 1,79 Турски лири. В новината се отбелязва, че вчера цената на долара е продължила да се покачва. Вестникът сочи, че специалистите са акцентували, че финансовите безпокойства във връзка с Източна Европа са един от най-важните фактори увеличаващи вълненията на пазарите.

Вестник Сабах пише, че след драстичното покачване на цената на валутата погледите са се насочили към Централната Банка, която за сега наблюдава развоя на събитията безмълвно.

Вестник Стар предава, че американският автомобилен гигант General Motors, който е на прага на фалита е привел в действие Европа. Вестникът съобщава, че General Motors, който има фабрики в 34 страни, в които работят 252 хиляди души е отправил призив за спешна среща на въпросните страни.

Вестник Йенишафак отбелязва, че през последните две седмици е бил осъществен 5 процентен ръст в числеността на пътниците на Турските авиолинии.

Вестник Акшам предава изявлението на Държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън направено по време на посещението й в Брюксел. Клинтън, по време на първото си посещение в Европа в статута на държавен секретар на САЩ е казала, че „въобще не разбира логиката на многопартийната система” с което е учудила всекиго.

Вестник Хюрриет съобщава, че след контактите си в Европа, Хилари Клинтън е пристигнала на офицално посещение в Турция. Вестникът отбелязва, че в дневния ред на контактите на Клинтън в Анкара са въпросите за изтеглянето от Ирак, загнездилата се в Ирак терористична организация ПКК, Иран, арменските твърдения за геноцид, Близкия Изток и Афганистан.

Вестник Хюрриет акцентува, че Хилари Клинтън, която ще проведе срещи с Президента А.Гюл, Премиера Р.Т.Ердоган и Външния министър Али Бабаджан и която ще участва в две телевизионни предавания в това свое посещение е пренебрегнала традиционното равновесие на САЩ за осъществяването на едновременни посещение в Турция и Гърция и че след контактите си в Анкара ще се завърне във Вашингтон без да посети Атина.

Вестник Заман отбелязва, че в интервю за BBC компетентни лица от международната неправителственна организация за защита на човешките права „Амнести Интернешънъл” са отбелязали, че е било установено, че по време на 22 дневната операция на Израел в Ивицата Газа са били разрушени дори и населени места, които не представляват никаква заплаха за Израел.TRT
-
Хилари Клинтън пристигна на делова визита в Анкара...

Тази сутрин Хилари Клинтън се срещна с премиера Ердоган...


Posted 07.03.2009 10:52:04 UTC

Updated 07.03.2009 10:52:04 UTC
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна снощи на еднодневно делово посещение в Анкара. Тази сутрин Хилари Клинтън се срещна с премиера Ердоган.

Хилари Клинтън ще се срещне и с министъра на външните работи Али Бабаджан. След Срещата Бабаджан и Клинтън ще организират съвместна пресконференция.

Клинтън ще бъде приета и от президента Абдуллах Гюл.

Основни теми на контактите са двустранните отношения и регионални въпроси.

Ще бъдат обсъдени турско-американските отношения, въпроси засягащи Ирак, Иран, Афганистан, Близкият Изток.

Хилари Клинтън бе посетила през 1999та година Турция като съпруга на тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън.ТРТ
-
Изявление от Лагендийк

Съпредседателят на смесената парламентарна комисия на Турция и ЕС Йост Лагендийк заяви, че Турция е обещала на Европа след местните избори да продължи процеса на реформи и че и лично той се надява Турция да изпълни това свое обещание.


Posted 07.03.2009 11:31:21 UTC

Updated 07.03.2009 11:31:21 UTC

Съпредседателят на смесената парламентарна комисия на Турция и ЕС Йост Лагендийк заяви, че Турция е обещала на Европа след местните избори да продължи процеса на реформи и че и лично той се надява Турция да изпълни това свое обещание.

На конференция в Ню Йорк на тема Турция, Лагендийк каза, че в процеса на реформи в Турция е бил забавен.

Лагендийк отбеляза, че на 1 януари 2009 година Турското Радио и Телевизия е започнало излъчвания на кюрдски език, били са осъществени контакти с алианите, с което правителството и опозицията са показали, че са възобновили процеса на реформи.

Лагендийк посочи, че е провел контакти с Държавния Министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш и че очаква Багъш да придаде ускорение на процеса на членство на Турция в ЕС.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2