Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 21 януари 2009 г.

Създателят на дюнера почина

Създателят на дюнера почина

21 януари 2009, 01:18

Образование

Берлин, Германия


На 87-годишна възраст в Берлин почина откривателят на дюнер кебапа Махмут Айгюн. Неговата идея се превърна в мит и предизвика истинска революция в Турци, а на хиляди хора даде работа.
Бащата на турската култова бърза кухня Махмуд Айгюн почина на 87-годишна възраст в старческия дом “Türk Bakim Evi“ в Берлин. Причината за неговата смърт е рак, засегнал силно костния му мозък. “Накрая той имаше ужасни болки”, казва най-старият му син Кенгиз Айгюн. Приживе медиите наричаха Махмут "Краля на дюнерите". Той има 5 сина - Бюлент на 53 години, Белгин на 48 години, Кенкиз на 59 години, Берин на 56 години и Кан на 36 години. Майка им също е в болница, като боледува от диабет.

Макар и по-голямата част от живота си да е прекарал в Германия, неговата родина е Турция. Но Махмуд я напуска още когато е на 16 години. Установява се в Германия. По-късно отваря своята дюнер кебапчийница, която съществува близо 40 години.

Идеята за дюнер кебапа му хрумва през лятото на 1971 година, когато работи за заведение до зоологическата градина. Тогава продавал произведението си за 2 дойче марки бройката.

Митът за дюнер кебапа е турски, но в Турция всеки сервирал дюнер месото в чиния със сос. Едва, когато през 70-години в Германия се появил дюнер кебапа, той се разпространил и в Турция, тъй като немските туристи там го търсели непрекъснато.

Без Махмут Айгюн нямаше да ги има около 1600-те дюнерджийници в и около Берлин, а много имигранти от Европа щяха да бъдат безработни.

Айгюн така и не става милионер от откритието си. Той дори не го е патентовал. Преди кулинарното нововъведение на Махмуд дюнерът бил просто ориенталско ястие, сервирано с ориз и сос, но един ден господин Ейгън се сетил, че месото може да се слага в питка хляб. Казвал се дюнер кебап, идващ от турската дума “дондурмек”. /БЛИЦ
-
Döner için teşekkürler Mahmut!

Kaynak: gazeteport / Tarih/Saat: 20 Ocak 2009 Salı, 17:26:35 / Link : www.gazeteport.com

Tüm dünyaya döneri sevdiren Mahmut Aygün, 87 yaşında kansere yenik düştü.'Kebap kralı' olarak bilinen Türkiye doğumlu Aygün, 16 yaşından bu yana Berlin'de yaşıyordu

Bundan 40 yıl önce döner yapmayı keşfeden kral, Türk mutfağını da dünyaya tanıtarak yemek dünyasının önemli bir ismi olmayı başarmıştı.Ekmek arasına çeşitli baharatlarla harmanladığı eti, geleneksel bir lezzet haline getiren Aygün, pilavla servis edilen dönere farklı bir bakış açısı getirmiş, 'fast food' tarzına dönüştürmüştü.

Döner kebap ilk olarak Berlin'de, 2 Mart 1971 yılında servis edilmiş ve o gün bugün adeta bir kültür olan lezzet anlayışını ortaya koymuştur.

Türkiye'de 'döner' olarak bilinen döner kebap, 'döndürmek' fiilinden türüyerek bu ismi almıştır.Aygün'ün döner üzerine buluşları bununla da sınırlı değil.Yemeğe eşlik etmesi ve kolay yenebilmesi için yoğurtlu döner lezzetini de keşfeden Mahmut Aygün'ün ölümü, öncelikle yaşadığı Berlin'de derin bir üzüntüye neden oldu.

Berlin gazeteleri Aygün'ün ölümünü sayfalara böyle taşıdı: "Teşekkürler Mahmut!"Info
-
Mahmut Aygun, was suffering from cancer and died in Berlin at the age
of 87.

Known as the "kebab king" he was born in Turkey and moved to Germany
at the age of 16 to open a snack stall. He invented the doner kebab
nearly 40 years ago.

Kebab meat, consisiting of roast lamb and spices, had traditionally
been served with rice but in a moment of inspiration Mr Aygun saw that
the future lay in putting the meat inside a pitta bread.

That allowed customers who had been drinking to wander off into the
night with their food and eat it as they stumbled home.

Mr Aygun once said: "I thought how much easier it would be if they
could take their food with them."

The first of the new snacks was served on March 2, 1971, at Hasir, his
restaurant in Berlin.

It was called a doner kebab after the Turkish word "dondurmek" which
means a rotating roast.

Mr Aygun went on to invent the yoghurt sauce often served with a doner
kebab.

The subsequent popularisiation of the doner kebab in the UK led to
many traditional fish and chip shops going bust.

In Berlin his death was greeted with sadness and one headline read:
"Thanks, Mahmut!"Info

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2