Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 15 декември 2008 г.

Новините-от и за Турция,15.12.08 г.

Европейският съд по правата на човека осъди Турция с 21 хиляди евро за полицейско насилие
15 декември 2008 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският съд по правата на човека осъди Турция да заплати 21 хиляди евро за насилие от страна на полицията по време на първомайска демонстрация през 1999 година в град Адъяман, пише турският вестник „Милиет”. На 1 май 1999 година полицията беше атакувала група, която отбелязваше празника на труда с аргумента, че проявата е непозволена и беше арестувала 70 души. Двама от тях бяха адвокати. През 2002 година засегнатите отнесоха въпроса към Европейския съд в Страсбург. Един от потърпевшите, внесли иск срещу Турция, адвокатът Мурат Билгич каза, че в съдебното заключение се препоръчва да не се използва такава извънмерна полицейска сила срещу граждански прояви. По думите му и сега случаите на полицейско насилие при подобни прояви са много, пише вестникът.

Продължават операциите срещу ПКК в провинция Шърнак, Югоизточна Турция
15 декември 2008 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Продължават операциите на турската армия срещу терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ в провинция Шърнак, пише турският вестник „Заман”. Според известната информация операциите се провеждат интензивно в планините Габар, Джуди и Кюпели близо до границата с Ирак и са подкрепяни от въздуха с хеликоптери. В тях участват и селски пазачи. Също сапьорни части претърсват за мини пътищата Джизре-Шърнак, Джизре-Гючлюконак и Шърнак-Бейтюшшебап, пише вестникът.

Започна интернет подписка за прошка за насилията срещу арменците, инициирана от турски интелектуалци
15 декември 2008 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Започна кампанията за подписка в интернет „Искам прошка от сънародниците ни арменци”, инициирана от турските интелектуалци Али Байрамоглу, професорите Баскън Оран, Ахмет Инсел и други, пише турският вестник „Сабах”. Кампанията цели да се поиска прошка за смъртта на хилядите арменци през 1915 година в Османската империя. В текста на подписката се посочва, че се осъжда несправедливостта спрямо сънародниците арменци в Османската империя през Първата световна война. Сред инициаторите на кампанията са лекари, архитекти, инженери, журналисти, университетски преподаватели, хора на изкуството. Интернет кампанията ще бъде съпроводена и от подписка на ръка. Кампанията за събиране на подписи ще продължи една година, пише вестникът.

Икономическата криза е полезна за турските земеделци, казва депутат от управляващата партия
15 декември 2008 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ от провинция Маниса Реджаи Бербер заяви, че глобалната икономическа криза, ударила целия свят и Турция, се е оказала полезна за турските селскостопански производители, пише турското електронно издание Хабер експрес. Според депутата в резултат на кризата са намалени цените на нафтата и на торовете и тази тенденция ще продължи и в бъдеще. Реджаи Бербер посочва и мерките на правителството, които ще доведат до по-добро положение селскостопанските производители в Турция през следващите шест месеца, една година и пет години. Депутатът очаква скоро цената на нафтата да падне под 2 турски лири на литър /около 2 лева/.
Изявленията на депутата от ПСР са странни и звучат дори подигравателно, коментира изданието.

„Хюриет”: 7 хиляди работници са съкратени от корабостроителницата в Истанбул за последния месец
15 декември 2008 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 7 хиляди работници са уволнени за последния месец от корабостроителницата в район Тузла в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Председателят на синдиката Лимитер-Иш, свързан с конфедерацията ДИСК, Джем Динч заяви, че по думите на собствениците отрасълът се разраства и те са били сварени неподготвени затова. Според Динч преди корабостроителницата е станала известна с многото трудови злополуки, а сега собствениците се оправдавали с кризата и пренасяли проблемите на гърба на работниците. Заплатите са намалени с 15 % и се цели с малко хора да се върши много работа и извоювани права се ликвидират с оправдание за кризата. Според синдикалистите заради глобалната икономическа криза, засягаща вече сериозно и Турция, през 2009 година броят на работниците, които са съкратени от работа ще достигне 20 хиляди, пише вестникът.

С 46% е нараснал външнотърговският дефицит на Турция в търговията с Русия
15 декември 2008 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Външнотърговският дефицит на Турция в търговията с Русия е нараснал през първите 10 месеца на годината с 46% в сравнение със същия период на 2007 г., предава информационната агенция АНКА. През този период дефицитът в търговията с Русия вече съставлява 34,1% от общия външнотърговски дефицит на Турция. В периода януари-октомври 2008 г. срещу износ за близо 115 милиарда долара Турция е осъществила внос за близо 178,5 милиарда долара, или има дефицит в общ размер на около 63,5 милиарда долара. От тях над 21,5 милиарда долара или 34,1% идват от търговията с Русия.

“Милиет”: Турция опасно се обгражда от топлоелектроцентрали
15 декември 2008 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. В света се предприема кампания до 2030 година да бъдат закрити всички топлоелектроцентрали, а Турция се подготвя да изгради нови 40 такива ТЕЦ-ове, пише днес вестник “Милиет”. Според турската секция на международната природозащитна организация “Грийнпийс”, която е предприела кампания против ТЕЦ-овете под мотото “Да се отвърнем от въглищата, да спасим климата”, тези нови 40 ТЕЦ-а ще изхвърлят във въздуха за една година 136 милиона тона въглероден диоксид.

АНКА: Президентът на България идва в Турция
15 декември 2008 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на България Георги Първанов идва утре в Турция като гост на турския президент Абдуллах Гюл, предава информационната агенция АНКА. В съобщение на пресцентъра на президентството се посочва, че на официалните разговори, които ще се състоят утре, ще бъдат разгледани двустранните връзки, регионални и международни теми и ще бъде направена оценка на възможностите за двустранно сътрудничество.
Българският президент ще участва на 17 декември в град Кайсери /родното място на турския президент Абдуллах Гюл – бел. на “Фокус”/ в заседание на Турско-българския бизнес съвет.

„Сабах”: Президентът на България Георги Първанов пристига утре на посещение в Турция
15 декември 2008 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Президентът на България Георги Първанов пристига утре в Турция като официален гост на президента Абдуллах Гюл, пише турският вестник „Сабах”. Според информация от пресцентъра на турското президентство на официалните разговори Гюл и Първанов ще обсъдят двустранните отношения и регионалните и международни въпроси и възможностите за сътрудничество в тази насока. На 17 декември българският президент ще вземе участие в заседание на Турско-българския бизнес съвет, което ще се състои в град Кайсери, пише вестникът.

Нови 500 000 безработни през 2009 г. в Турция прогнозира водещ турски икономист
15 декември 2008 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Професор Сайфеттин Гюрсел, един от водещите икономисти в Турция, смята, че дори икономиката на страната да има прираст от 1-2% през 2009 г., нови 500 000 души ще се присъединят към сегашните 2,5-милиона безработни и безработицата ще засегне 3 милиона, пише електронното издание Хюрхабер. Професорът уточнява, че без селското стопанство сега действителният брой на безработните в Турция е 2,3 милиона души, а като се прибавят и 200 000 безработни в селското стопанство, числото достига 2,5 милиона души. Това означава действителен размер на безработицата към края на годината от 13%, а нарастването на безработицата в Турция е първото от 2002 година, когато страната започна да излиза от дълбоката финансова криза през периода 2000-2001 година.

Хюрхабер: 134 души загинаха и 697 бяха ранени по пътищата на Турция в дните на Курбан байрама
15 декември 2008 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Равносметката от пътните катастрофи в Турция през деветте празнични дни по случай Курбан байрама е 134 загинали и 697 ранени, пише електронното издание Хюрхабер. Въпреки предупрежденията и взетите мерки картината по турските пътища отново е ужасяваща. Най-много смъртни случаи при пътни катастрофи е имало през втория ден от Курбан байрама – 24 загинали. Най-много ранени при пътни катастрофи има в навечерието на самия празник – 127 души. Някои от по-тежките катастрофи са челният удар между два автомобила в провинция Маниса, при който има 8 загинали; катастрофата на пътя Бингьол-Елязъг, при която загинаха пет души и 17 бяха ранени; катастрофата на пътя Даренде-Гюрюн – 1 загинал и 37 ранени; преобръщането на пътнически микробус в провинция Самсун, при което има 28 ранени, отбелязва изданието.

“Хюриет”: Глобалната криза засяга и сивата икономика в Турция
15 декември 2008 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Глобалната криза засяга не само заетостта в Турция, а се отразява негативно и върху заетостта в сивата икономика, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. В плана за действие на правителството в рамките на стратегията за борба със сивата икономика се правят констатации и оценки за обхвата на сивия сектор в страната и за новите тенденции. Отчита се, че кризата вече оказва въздействие и върху заетостта в сивия сектор. В Турция сивият сектор е най-голям в селското стопанско, където достига 87,4%; следват строителството и благоустройството с 62,2%, търговията на едро и на дребно, ресторанти и хотели с 43,1%, транспорт, съобщения и складови дейности – 17,9%. Така в селското стопанство на всеки 10 души 9 работят без да са регистрирани съгласно законовите изисквания; в строителството това съотношение е 10:6; в търговията, ресторантьорството и хотелиерството 10:4, посочва изданието.

Актрисата и водеща Хюлия Авшар и футболистът Хакан Шукур са сред кметските кандидатури на ПСР в Турция
15 декември 2008 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сред кметските кандидатури, които Партията на справедливостта и развитието в Турция ще подкрепи за предстоящите местни избори, са и Хюлия Авшар, Хакан Шукур и Юмит Давала, пише турският вестник „Хюриет”. Певицата, актриса и телевизионна водеща Хюлия Авшар ще се кандидатира за кмет на курортния град Бодрум, където прекарва ваканциите и значителна част от времето си. Изборът на Авшар беше подкрепен от околийския съвет на ПСР в Бодрум. Околийският председател Йълмаз Алгюл заяви във връзка с кандидатурата, че Авшар е личност, която ще прегърне всички и ще погледне сериозно към проблемите. Според представители на музикалните и кино среди обаче кандидатурата на Авшар няма шансове в Бодрум. По думите им Авшар прекарва само ваканциите си в Бодрум и не познава проблемите на града, в който се провеждат много международни музикални фестивали, пише вестникът.

„Дюня”: Председателят на турския парламент разкритикува депутатки от ПДО за визитата им в Северен Ирак
15 декември 2008 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламента на Турция Кьоксал Топтан разкритикува посещението на депутатки от прокюрдската Партия на демократичното общество в Ирак, пише турският вестник „Дюня”. Топтан посочи, че е доволен от работата на представителките на ПДО в парламента, но не одобрява извънпарламентарните им действия. Женска делегация от ПДО посети Северен Ирак с цел да подкрепи женските движения там във връзка с приемането на закона, който позволява брак с две жени. Топтан посочи, че в Турция това не може да бъде допуснато, защото тя върви по пътя на западната цивилизация. Той изтъкна, че ще е много по-полезно депутатките от ПДО да се занимават с правата и положението на жените в Турция отколкото да подкрепят подобни инициативи, пише вестникът.

Равнището на безработицата в Турция достигна 10,3%
15 декември 2008 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Равнището на безработицата в Турция към края на септември се е увеличило на 10,3%, предава Анадолската агенция. През септември миналата година безработицата в страната е била на ниво от 9,3%. По данни на Комитета за статистика на Турция, на базата на резултатите от периода август-септември-октомври, заетостта на работната сила през септември е изчислена на 49,4%. Съгласно възприетата в Турция от 2005 г. методика изчисленията за заетостта на работната сила се извършват на базата на осреднените данни за последните три месеца за месеца в средата на този период.
В градовете безработицата в Турция е 12,3%, а в селските райони – 7,1%.

“Тудейс Заман”: Българският президент ще посети Турция
15 декември 2008 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на България Георги Първанов ще осъществи държавна визита в Турция на 16-17 декември по покана на турския си колега Абдуллах Гюл, съобщи днес “Тудейс Заман”.
Акцент в предвидената среща между Гюл и Първанов се очаква да бъде поставен върху регионални и международни въпроси, както и върху двустранните отношения.

“Сабах”: Затворниците в Турция са над 101 000
15 декември 2008 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Към 1 ноември тази година броят на намиращите се в турските затвори осъдени и подсъдими нахвърли 101 000 души, пише днес вестник ”Сабах”. Преди четири години броят им е бил 57 930, т.е почти два пъти по-малко. Към 1 ноември в 384-те места за лишаване от свобода в Турция е имало 101 100 осъдени и подсъдими. От тях 95 875 души са по престъпления от общ характер и 5 225 души - заради терористични престъпления. От всички места за лишаване от свобода в Турция 346 за затвори от закрит тип, 28 са различни затвори от открит тип, три детски педагогически стаи като места за превъзпитание, три женски затвора, един женски затвор от открит тип, три детски затвора.

„Сабах”: В Турция има повече от 1000 анархисти от различна възраст, професии и култури
15 декември 2008 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция има повече от 1000 анархисти, които са от различна възраст, професии и култури, казват свързани с движението на анархистите в Турция, пише турският вестник „Сабах”. След събитията, последвали в Гърция след убийството на 15-годишното момче Алексис Григоропулос от страна на полицията в Турция започнаха да задават въпроса кои са тези анархисти. Новините за събитията в съседна Гърция породиха реакция, защото и в Турция броят на убитите от страна на полицията никак не е малък. В Турция като се кажат анархисти наум идват терористите. Според членове на анархистичното движение, издаващо списание „Хаос”, анархистите в Турция са над 1000 души. Те са против единната гражданска регистрация, носенето на фамилни имена. Според анархиста, издател на това списание Ахмет Курт най-многобройното протестно движение на анархистите в Турция е било шествието срещу проекторезолюцията от 1 март 2003 година за изпращане на турски военни части в Ирак в контингента на многонационалните сили. По думите на Курт няма център на анархистите в Турция, а те съществуват като отделни групи в различни градове. На събитията, свързани с някое политическо убийство или различни протести винаги има между 60 и 100 анархисти. По думите му такава група се е събрала вендага на площад „Таксим” след убийството на журналиста Хрант Динк. Той посочва, че най-често анархистите организират протести срещу милитаризма, екологичните заплахи и социалната несправедливост, пише вестникът.

Анадолска агенция: Споразумението с МВФ ще позволи на Турция “да си поеме дъх”
15 декември 2008 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул.Президентът на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ г-жа Арзухан Доган Ялчънкая заяви, че споразумението, което ще бъде подписано с МВФ, ще позволи на Турция да си поеме дъх, предава Анадолската агенция. От една страна това споразумение ще премахне господстващата на пазара неизвестност, ще очертае основните линии на прилаганата икономическа политика и ще повиши кредитоспособността на Турция на международните пазари, смята г-жа Ялчънкая. От друга страна кредитното споразумение с МВФ ще бъде важен източник за покриване на плащанията по външния дълг на страната, които в рамките на една година достигат близо 50 милиарда долара.

Показанията на Вели Кючюк по делото “Ергенекон” ще отворят “кутията на Пандора”, смята бивш турски депутат
15 декември 2008 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Ключовите обвиняеми по мегаделото “Ергенекон” днес се изправят пред съда, пише турското електронно издание Дюня бюлтени. За пръв път пред съдебния състав ще говори един от главните обвиняеми и смятан за практически оперативен ръководител на незаконната организация “Ергенекон” - о.з. бригаден генерал Вели Кючюк. Твърди се, че той “ще разкаже всичко” и това поражда големи очаквания и вълнение преди днешното съдебно заседание.
Такова е мнението по-специално на Фикри Саглар – бивш депутат и член на комисията за разследване на аферата “Сусурлук”, която е подобна на случая “Ергенекон”. Фикри Саглар е на мнение, че о.з. генерал Вели Кючюк осъзнава, че е бил употребен и поради това ще разкаже всичко, което знае, а това ще изясни много тъмни моменти от дейността на незаконната организация. Фикри Саглар твърди, че показанията на Вели Кючюк ще “отворят кутията на Пандора” и ще предадат съвсем различни измерения не само на аферата “Ергенекон”, но и на случая “Сусурлук”.
Днес е 26-то заседание по делото, водено от 13-ти състав на съда за тежки престъпления в Истанбул.

Агенция “Фокус” припомня:

Организацията “Ергенекон”, определяна като терористична, се обвинява в заговори за сваляне от власт на сега управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. През юли т.г.започна съдебна процедура срещу заподозрените за членство в “Ергенекон”, между които са и двама запасни армейски генерали, както и други запасни генерали и офицери от турската армия, сред които и о.з. бригаден генерал от жандармерията Вели Кючюк. Обвиненията са за подготовка на дейности, насочени към насилственото сваляне от власт на ПСР. Разглеждането на делото започна на 20 октомври 2008 г. в специално оборудвана зала в района на затвора в истанбулския район Силиври
Аферата “Сусурлук” е свързана с автомобилната катастрофа на 3 ноември 1996 г. близо до градчето Сусурлук, Северозападна Турция, при която загинаха бившият заместник-директор на истанбулската полиция Хюсеин Коджадаг, лидерът на ултранационалистическата организация Сивите вълци Абдуллах Чатлъ и неговата приятелка Гонча Уз. Тежко бе ранен депутатът от ПВП Седат Буджак. Направени бяха скандални разкрития, че Чатлъ, беглец от правосъдието с присъда за трафик на наркотици и убийство, е бил сътрудник на полицията. През тази година след 12-годишно прекъсване продължи гледането на делото, заведено по аферата “Сусурлук”, срещу бившия лидер на Партията на верния път /ПВП/ Мехмет Агар /също и бивш генерален директор по сигурността и бивш министър на вътрешните работи/.

В Източна Турция температурите паднаха до минус 28 градуса
15 декември 2008 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Ерзурум. Студ скова Източен Анадол, предава Анадолската агенция. Снощи в град Ерзурум, Източен Анадол, е измерена температура от минус 28 градуса, в град Ерзинджан – минус 14 градуса, в град Карс – минус 17 градуса. Дебелината на снежната покривка в централните части на някои областни градове в района достига 14 см. В град Ерзурум, където снегът е с дебелина 12 см, тази сутрин много шофьори са имали проблеми със запалването на двигателите на автомобилите поради замръзналото гориво в резервоарите. Също в провинция Ерзурум поради снегонавявания са прекъснати пътищата до осем села.

„Сабах”: По делото „Ергенекон” днес се изслушва защитата на основния обвиняем Вели Кючюк
15 декември 2008 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Истанбул. На заседанието по делото срещу организация „Ергенекон” в Турция днес се представя защитата на един от основните обвиняеми по делото генерал Вели Кючюк, пише турският вестник „Сабах”. Защитата на Кючюк се излага в съдебната зала от адвоката му – дъщеря му Зейнеп Кючюк. На започналото заседание по делото не присъстват обвиняемите Севги Еренерол, Хюсеин Гьорюм и Орхан Тунч. Според обвинителния акт Вели Кючюк е обвинен в създаване и ръководене на въоръжена терористична организация, в намерение за сваляне на правителството на Република Турция, подтикване към бунт срещу реда в страната, всяване на вражда и омраза сред турските граждани, подбудителство към убийство. Обвинението срещу Кючюк обхваща 120 страници, пише вестникът.

Най-малко трима души са загинали при сблъсък между два камиона и четири автобуса в Турция
15 декември 2008 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко трима души са загинали, а други 49 са ранени, при сблъсък между два камиона и четири автобуса, предаде ИТАР-ТАСС. Тежкият инцидент е станал в турската провинция Кайсери.
По данни на местната полиция до верижната катастрофа се е стигнало заради хлъзгавата пътна настилка и гъстата мъгла в района.

Турски печат: Депутати от прокюрдската ПДО и Масуд Барзани поискаха мирно решение на кюрдския въпрос
15 декември 2008 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Срещата на депутати от прокюрдската Партия на демократичното общество в Турция със северноиракския кюрдски лидер Масуд Барзани и продължаващият избор на кандидатури за местните избори на 28 март 2009 година привличат вниманието на турските вестници днес. В публикация, озаглавена „Кюрдите вече няма да се нападат един друг”, вестник „Хюриет” пише, че Масуд Барзани е приел в частната си резиденция парламентарна делегация на ПДО начело с лидера на партията Ахмет Тюрк. На двучасовата си среща с тях Барзани е заявил, че кюрдският въпрос трябва да бъде поставен на основа за мирно демократично решаване, защото не е правилно той да бъде разглеждан само като въпрос на тероризма. По думите на северноиракския кюрдски лидер не може да се очаква те да атакуват ПКК, защото е отминало времето на проливането на кюрдска кръв. Той препоръча Турция да предприеме друга политика, изключваща военните действия спрямо кюрдите.
Вестник „Радикал” също се спира на срещата ПДО-Барзани, като обръща внимание на посланието на северноиракския кюрдски лидер за политическо решение на кюрдския въпрос.
Вестник „Сабах” обръща внимание на започналата вече надпревара за кметския стол в Анкара. Вестникът посочва, че двубоят между сегашния кмет на Анкара Мелих Гьокчек и кметът на община Кечийорен Тургут Алтънок е намерил отражение и в социологическите анкети. Според анкета на управляващата Партия на справедливостта и развитието рейтингът на Алтънок е достигнал 43 %, а на Гьокчек 40 %.
Вестник „Милиет” се спира на променилата се в последно време позиция на Народнорепубликанската партия в Турция спрямо жените със забрадки и наметала по мюсюлмански образец. Вестникът цитира депутата от НРП Нуреттин Чаникли, че ако НРП бъде последователна в новата си позиция, проблемът със забрадките ще престане да съществува.

Делегация на МВФ ще посети Турция в началото на януари 2009 година
15 декември 2008 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Делегация на Международния валутен фонд (МВФ) ще посети Турция в началото на януари 2009 година, предаде агенция Ройтерс.
Целта на посещението е да бъде обсъдена нова икономическа програма.
Турските бизнес лидери и инвеститори настояват да бъде постигнато споразумение за заем с МВФ, за да може да бъде стимулирана турската икономика, чийто растеж рязко спадна тази година.
С помощта на МВФ Турция успя да се възстанови от финансовата криза през 2001 година и икономическият ръст оттогава е средно 7%.

„Дюня”: Турската компания „Догуш” започва изграждане на разширение на метрото в София
15 декември 2008 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Турската строителна и търговска компания „Догуш” ще изгради пет метростанции в квартал „Надежда” в българската столица София, пише турският вестник „Дюня”. На специална церемония в София бяха положени основите на разширяване на софийското метро към квартал „Надежда”. Проектът възлиза на 185,2 милиона евро. На церемонията присъстваха представители на турската компания „Догуш”, която спечели търга, кметът на града Бойко Борисов, министърът на транспорта на България Петър Мутафчиев и вицепремиерът отговарящ за еврофондовете Меглена Плугчиева. На церемонията вицепремиерът Плугчиева посочи, че най-големият инфраструктурен проект, който България ще изгради с помощта на еврофондовегте, ще бъде разширяването на софийското метро. „Този проект за нас е важен и могъщ символ. Ако го реализираме с успех, ще отправим към ЕС силен сигнал за сътрудничество”, изтъкна Плугчиева.
Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви на церемонията за стартиране на проекта, че успехът на този проект ще бъде образец за успешната реализация и на други по-малки проекти. Кметът Бойко Борисов от своя страна каза, че проектът за приключване на разширяването на софийското метро трябва да приключи към 2014 година и така София ще стане една от най-комфортните столици в Европа.
Турската фирма „Догуш” спечели търга за изграждане на разширението на метрото от 14 конкурентни компании. Според плана тя трябва да приключи изграждането за 43 месеца, пише вестникът.

„Милиет”: Опозиционната ПНД в Турция определи кандидати за кметове на 7 центъра на провинции

15 декември 2008 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на националистическото движение в Турция определи кандидатите си за кметове за 7 провинциални и 122 околийски центрове за предстоящите местни избори на 28 март 2009 година, пише турският вестник „Милиет”. Имената на кандидатите са обсъдени на предварителния съвет за проучване и обсъждане на кандидатурите за местни органи на властта към Централния съвет на партията. Миналата седмица бяха определени кандидатите за кметове на 21 центрове на провинции и на 461 центрове на околии, пише вестникът.

„Сабах”: ПКК би оставила оръжието, ако бъде постигнат диалог, каза северноиракският лидер Масуд Барзани
15 декември 2008 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Лидерът на северноиракското кюрдско автономно самоуправление Масуд Барзани заяви, че Кюрдската работническа партия /ПКК/ би оставила оръжието след диалог с нея, пише турският вестник „Сабах”. Делегация на Партията на демократичното общество от турския парламент посети Барзани за постигане на диалог срещу въоръжените действия на ПКК. На срещата си с кюрдските депутати от турския парламент Ахмет Тюрк, Емине Айна, Себахат Тунджел, Осман Йозчелик и Абдуллах Демирбаш Барзани защити тезата, че ПКК ще остави оръжието, ако бъде постигнато някакво разбирателство с нея. Северноиракският кюрдски лидер даде също сигнал, че те няма да използват оръжие срещу ПКК. „Заради ПКК се бомбардират градовете и селата ни, населението ни търпи големи материални и човешки загуби. Спирането на сблъсъците ще бъде в полза на кюрдите. Трябва да установим процес на взаимен мир”, изтъкна Барзани пред представителите на ПДО. Той добави още, че северноиракските власти няма да участват в операции срещу ПКК, защото е приключил периодът, когато от ръцете на кюрди се проливаше кюрдска кръв, пише вестникът.

1 коментар:

  1. Приветствам турските ми сънародници, които са инициирали подписката за искането на прошка от арменците в Турция, заради събитията от 1915 г. Голяма част от българските граждани турци също ще я подкрепят!!!

    ОтговорИзтриване

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2