Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 8 декември 2008 г.

Новините:от и за Турция-09.12.08 г.

Турция ще е една от страните, които малко ще се повлияят от кризата, каза турският премиер
08 декември 2008 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Ние ще сме една от страните, върху които най-малко ще се отрази кризата, каза премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. При излизане от празничен намаз по случай Курбан байрам в джамията Султанахмет в Истанбул Ердоган отговори на въпроси на журналисти, засягащи икономическата и политическата обстановка в Турция. Турският премиер каза, че както и преди е изтъквал, кризата ще се отрази много по-слабо върху Турция и за да не се почувстват сериозни последици от нея трябва да бъдат привлечени чужди инвестиции отвсякъде. Той посочи, че няма да има увеличаване на данъците и данък добавена стойност /ДДС/ ще остане същият.
По повод празника Ердоган призова всички турски граждани да проявят благотворителност и да направят благодеяния на нуждаещите се и да бъдат по-добри към близките си, пише вестникът.

Абдуллах Гюл ще посети след визитата си в Багдад в края на 2008 година и град Киркук в Северен Ирак
08 декември 2008 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Анкара/Багдад. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще посети след визитата си в Багдад в края на 2008 година северноиракския град Киркук, населен от тюркмени, пише електронното издание на турския вестник „Сабах”. Според информация от пресцентъра на иракското президентство след посещението си в Багдад с много голяма вероятност Гюл ще посети и центъра на северноиракското самоуправление Ербил, а след това и Киркук.

Отдаваме голямо значение на стратегическото си партньорство с Турция, каза новият посланик на САЩ
08 декември 2008 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новоназначеният посланик на САЩ в Анкара Джеймс Джефри поздрави турския народ за религиозния празник Курбан байрам и посочи, че и през новия период Турция и САЩ ще продължат своето стратегическо сътрудничество, пише турският вестник „Хюриет”. Джефри изтъкна, че той и съпругата му са щастливи да бъдат в Турция и отправят своите най-сърдечни пожелания към турския народ. „За решаването на проблемите на 21-ви век САЩ ще продължи да разглежда Турция като един близък приятел и съюзник”, каза новият американски посланик и добави, че чака встъпването в длъжност на президента Барак Обама, за да бъде потвърдено назначаването му за посланик в Анкара, пише вестникът.

Нова монета от една турска лира влиза от 1 януари обращение
08 декември 2008 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 1 януари 2009 г. влиза в обращение новата монета от една турска лира, която ще бъде с променен дизайн, предава Анадолската агенция. През следващата година се навършват 75 години от въвеждането на монети в обращение в Република Турция. Първите монети са били изсечени през 1924 година и са били с номинал от 100 пари /1 куруш/, 2,5 куруша, 5 куруша и 10 куруша. От тази серия през 1925 г. е добавена монета от 25 куруша. През 1934 г. в обращение са пускани монети от 100 куруша и от 1 лира, а през 1935 г. монетите от 1 куруш и от 50 куруша са извадени от обращение.
На 31 януари 2005 г. монетата от една турска лира беше извадена от обращение след деноминацията на турската лира и появата на “новата турска лира” на мястото на дотогавашната обикновена “турска лира”. Сега се извършва връщане към наименованието “турска лира”, като новите монети и банкноти влизат в обращение от 1 януари 2009 г.

Три млрд.долара се плащат годишно в Турция за услуги на частни охранителни фирми
08 декември 2008 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Годишно за ползването на различни услуги на частни охранителни фирми в Турция се заплащат по 3 милиарда долара, предава Анадолската агенция. Това заяви президентът на Федерацията на всички частни охранителни дружества в Турция Бюлент Перут. В момента в сектора на частните охранители в Турция работят около 300 000 души. Като се отчита постоянно нарастващото търсене на предлаганите услуги от частните охранители се предполага, че през 2010 година броят на заетите в сектора ще нарасне на 800 000 души.

С близо 2,8 млн. души е нараснало населението на Турция в периода 2000 – 2007 г.
08 декември 2008 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нарастване с 2 782 329 милиона души на населението на Турция е отчетено в периода между последните две преброявания, предава Анадолската агенция. От 67 803 927 души при преброяването през 2000 г. числеността на населението е достигнала 70 586 256 души по данни от преброяването през 2007 г. През тази година темпът на прираст на населението на Турция е изчислен на 1,18%; през 2010 г. ще спадне на 1,11%, а през 2015 г. ще бъде под 1%. Демографските процеси в различните райони на страната са различни. В 37 провинции има нарастване на населението, а в останалите 44 се регистрира намаляване на населението. Според резултатите от преброяването през 2007 г. най-много е нараснало населението в провинция Истанбул – с 2 555 000 души: от малко над 10 000 000 души през 2000 г. на около 12 555 000 души през 2007 г. Следват провинциите Анкара, Измир, Бурса и Газиантеп. Най-малко е нараснало населението в провинция Зонгулдаг – само с 291 души. С най-малко нарастване на населението следват провинциите Кахраманмараш и Агръ. Най-много е намаляло населението в провинция Коня – с над 233 000 души. С най-голямо намаляване на населението следват провинциите Трабзон и Коня.

В Турция ще бъде изградена мрежа от високоскоростни влакове, включително до България
08 декември 2008 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще бъде покрита от мрежа от високоскоростни влакове, като едно от трасетата е до България. Генералният директор на Генерална дирекция експлоатация на железопътна мрежа, пристанища и летища в министерството на транспорта Ахмет Арслан заяви, че през следващата година по-специално ще бъде стартиран проектът за високоскоростен влак по направлението Халкалъ /Истанбул/-България, пише електронното издание Хюрхабер. Продължават работите по проектите по трасетата Анкара-Истанбул, Анкара-Коня и Анкара-Съвас. Освен това са подготвени и проекти за високоскоростни влакове по трасетата Съвас-Карс, Шефаатли-Кайсери, Коня-Мерсин-Адана, Ескишехир-Анталия и Османели-Бандърма-Измир. Целта е всичките тези трасета за високоскоростни влакове да влязат в експлоатация до 2023 г., когато се отбелязва 100-годишнината на турската република.

Петима терористи от ПКК се предадоха на силите за сигурност в провинции Шърнак и Хаккяри
08 декември 2008 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Петима терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са се предали на турските сили за сигурност, пише електронното издание на вестник “Хюриет”, като цитира съобщение на турския Генерален щаб. Четирима са се предали в граничната околия Силопи на провинция Шърнак, Югоизточна Турция. Те са преминали през ГКПП Хабур на турско-иракската граница. Откарани са за разпити в жандармерийския участък Башверимли, след което ще бъдат предадени на съдебните власти. Петият се е предал в провинция Хаккяри,в източната част на страната.

“Хюриет”: През април 2009 г. започва изграждането на ГКПП Нусайбин на турско-сирийската граница
08 декември 2008 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Нусайбин. През април 2009 г. започва изграждането на ГКПП Нусайбин на турско-сирийската граница, пише днес вестник “Хюриет”. Новият ГКПП се намира на 5 километра от околийския град Нусайбин. Ще бъде разположен на разчистена от мини площ от 200 декара, между хълма Мохрис и казармения район на 2-ри граничен батальон. Околийският управител на Нусайбин Юджел Гемиджи заяви, че новият ГКПП ще бъде изграден в най-кратки срокове, а осигуряването на международния транзит ще съдейства за значително съживяване на икономическия и социалния живот в района.

ДПА: ПКК обяви временно примирие с Турция по случай Курбан байрам
08 декември 2008 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. ПКК обяви деветдневно примирие с турската армия по случай мюсюлманския религиозен празник Курбан байрам или празника на жертвоприношението, предаде ДПА, позовавайки се на техния говорител Ахмед Данис.
“Обявихме примирие и прекратяване на военните операции срещу турската армия от тази вечер за деветдневен период по случай Курбан байрам,” каза говорителят на Кюрдската работническа партия (ПКК), като добави: „С това искаме да демонстрираме желанието си за намиране на политическо решение на проблема,” каза Данис, който направи това изказване от планините Кандил на границата между Ирак, Иран и Турция.
„Надяваме се, че Турция ще вземе мерки за подготовка на почвата за диалог вместо военната алтернатива,” добави той.
Кюрдските сепаратисти осъществяват нападения в Турция от своите убежища в Ирак, а турската армия обстрелва многократно предполагаемите бази на кюрдите на територията на Северен Ирак. Конфликтът предизвика напрежение в отношенията между Анкара и Багдад.

“Хюриет”: Ердоган вече си сътрудничи с военните, твърди списание “Шпигел”
08 декември 2008 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Германското списание “Шпигел” твърди, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган вече си сътрудничи с турските военни, пише днес вестник “Хюриет”. След като партията му се размина на косъм със закриването, Ердоган започна да си сътрудничи с военните и в изказванията му вече на преден план излизат националистическите нотки, пише в статията на “Шпигел”, озаглавена “ Джамиите и казармите”. В публикацията на “Шпигел” се обръща внимание, че Ердоган е заел страната на военните по въпроса за закриването на вестник “Тараф”, който се оценява като публикуващ най-смелите журналистически разследвания и материали в Турция.

Турски печат: Народът ще покаже жълт картон на управляващите, твърди опозиционен лидер
08 декември 2008 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Различни аспекти на подготовката за местните избори през пролетта на 2009 г. са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Милиет” извежда на централно място предупреждението на лидера на Партията на благополучието Нуман Куртулуш, че на местните избори на 29 март 2009 г. народът ще покаже жълт картон на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Нуман Куртулуш добавя, че след местните избори ще последват предсрочни общи избори, на които ПСР вече ще получи директно червен картон. Партията на благополучието е наследник на забранената Партия на благоденствието на бившия премиер Неджметтин Ербакан, от която всъщност произлизат и днешните лидери на ПСР.
“Сабах” обръща внимание, че Партията на националистическото действие /ПНД/ на Девлет Бахчели отваря листите си за местните избори за имена от кюрдски и арабски произход. Посочва се, че ПНД вече е определила повече от 1 500 кандидати за кметове и общински съветници и по-специално в районна на Югоизточен Анадол са включени известни сред местното население лица от кюрдски и арабски произход.
“Радикал” информира за любопитен повод за саморазправа с кметски наместник на малка община в околия Симав на провинция Кютахия. Кметът бил малтретиран от местното население поради това, че не е положил необходимите усилия общината да бъде запазена при извършената преди известно време административна реформа в Турция. Злополучният кмет и без това не бил харесван от местните жители поради това, че преди година и половина преминал безпринципно от основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ към управляващата ПСР, пояснява всекидневникът.
“Заман” съобщава за започнало ново разследване за корупция в общината на централния анкарски район Чанкая, която е в ръцете на основната опозиционна НРП. Посочва се, че община Чанкая отдавна е влязла в дневния ред на обществото с признанията за корупция, а сега се прибавя и нов скандал с раздаване на стипендии на завършили образованието си лица, които работят в общинската администрация.
“Хюриет” информира за поздравлението по повод Курбан байрама на Арменската патриаршия в Истанбул. Поради заболяването на арменския патриарх в Истанбул Месроб Втори поздравлението е подписано от председателя на Духовния съвет на Арменската патриаршия в Истанбул архиепископ Арам Атешян.

Турската авиация нанесе удари по позиции на ПКК в Ирак

08 декември 2008 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Военновъздушните сили на Турция подложиха на масирани бомбардировки позиции на активисти на сепаратистката Кюрдска работническа партия в районите Зап и Лолан в северната част на Ирак, предаде РИА Новости, позовавайки се на турската телевизионна компания “НТВ”.
Според информация на военни източници, въздушният удар е бил нанесен вчера вечерта и е продължил 25 минути.
По информация на “НТВ”, няма пострадали сред мирното население на региона в резултата на операцията.
До момента Генералният щаб на турската армия не е потвърдил информацията за въздушния удар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2