Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 21 ноември 2008 г.

Kircaalihaber:

[2008-11-19]

КЪРДЖАЛИЙСКИЯТ ТУРСКИ ТЕАТЪР „КАДРИЕ ЛЯТИФОВА” СЕ ПОДГОТВЯ ЗА КУРБАН БАЙРAМ С КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛА „БАЛКАНСКИ РИТМИ”



Продължават репетициите на концерт - спектакъла „Балкански ритми”, който ще има своята премиера по време на честванията на най-големия мюсюлмански празник Курбан Байрaм през декември. В съставянето му ще участва целия творчески състав на театъра. Това съобщи за „Арда нюз” директорът на ДМДТ „Кадрие Лятифова” Орхан Таир. Той отбеляза, че спектакълът е базиран на основата на танците и музикалността на различните култури в рамките на региона и представя музиката на България, Румъния, Сърбия, Турция, Македония и Гърция без да се ограничава единствено в рамките на фолклорното. Това е опит за едно символично пътуване, както през пространството, така и през времето от фолклорното до настоящето, с помоща на музиката. В концерта ще бъдат включени 18 песни от различните региони и страни от Балканския полуостров в аранжимент на Николай Владимиров. Директорът на кърджалийският театър Орхан Таир добави, че режисьор-постановчик на музикално-танцовия спектакъл „Балкански ритми” е Йонко Цонев, сценографията е дело на Филип Хорозов, а хореограф е Веселина Тодорова.
Концерт-спектакълът „Балкански ритми” се реализира с проект, спечелен от Дирекция „Музика и Танци” на Министерството на културата. Основните целеви групи към които е насочен проекта “Балкански ритми” са ученическата и младежка аудитория в районите със смесено население в България.
Един от основателите на европейската интеграция е казал, че ако трябва да започнем отначало, би следвало да започнем с културата. А културата има точки на припокриване с много други области: образование, социални проблеми, околна среда, географско положение. Но в основата на всичко това е процесът на изграждане на обществото, с помощта на средствата еднакво достъпни за всички негови членове. Музикално танцовия спектакъл “Балкански ритми” цели именно това, да съчетае в себе си многообразието на културното наследство на Балканите, посредством танца, музиката и песента.
В своето историческо развитие Балканския полуостров е бил винаги населяван от различни етнически и културни субекти, което е и моторът за развитието на този регион – от местните конфликти и войни до изграждането на специфично балканско общество, научило се да живее и твори заедно. Проекта “Балкански ритми” е изследване на този тип закономерности, заложени в развитието на нашия регион и довели до създаването на един различен вид творчество.

Гюнер ШЮКРИ
Снимкa:Авторът

-

[2008-11-14]

ОТКРИХА ОФИС НА D BANK В КЪРДЖАЛИ



Hа 14 ноември т.г. отвори врати поредния нов офис на „Д Банк” - финансов център за град Кърджали, разположен в центъра на града на ул. „Републиканска” № 1,. Финансовият център ще координира бизнеса на Банката за града и околните селища и ще обслужва „Кърджали Табак” АД и други тютюнопроизводители от региона, предлагайки цялата гама от банкови продукти и инвестиционни услуги на „Д Банк” за индивидуални, както и за бизнес клиенти всеки делничен ден от 08.30 до 17.00 ч. Откриването на новия финансов център съвпада и със стратирането на кампанията по изкупуването на тютюна, която Банката ще подкрепя в качеството си на активен бизнес посредник. Следвайки стратегията си за пазарно развитие, „Д Банк” продължава по-нататъшно разширяване на своето регионално присъствие в страната.
На откриването на офиса в Кърджали присъстваха собственика на банката известният бизнесмен от Турция изселник от гр. Момчилград Фуат Гювен, Кметът на община Кърджали Хасан Азис изп. Директор на банката Стоян Александров, кметове на общини от област Кърджали и Хасково и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2