Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 14 ноември 2008 г.

Предшественик на Емин: В ДПС работехме с мафиоти

Неизвестния досега публично Керим Караали, който е ръководил "бизнесцентър" на партията на Доган, се яви по Нова телевизия

14.11.2008

Мъж, който твърди, че е бил предшественик на самоубилия се Ахмед Емин в кабинета на Ахмед Доган, заяви днес, че в ДПС се е работело с "политици, бизнесмени и мафиоти".

Неизвестния досега публично Керим Караали, който е ръководил "бизнесцентър" на партията на Доган, се яви днес пред Нова телевизия.

Движението за права и свободи било посредник на руската компания "Газпром"

за сделки с петрол с Турция, съобщи той.

Работата на Керим Караали, както той я представи, била да урежда срещи на бизнесмени и мафиоти с Ахмед Доган или с Касим Дал. По негово време ДПС било в затруднено финансово положение и за всяка уредена среща се е плащало по 1000 марки или 1000 долара. Парите влизали направо в касата на Доган или на Касим Дал.

Караали определи тези пари като "рушветни", защото за тях не се издавали никакви документи. Всичко ставало устно.

Софийската градска прокуратура незабавно възложи на Държавната агенция "Национална сигурност" проверка

за изясняване на обявените от Керим Караали данни в предаването на Нова телевизия.

В същото депутатът от ДПС Ахмед Юсеин заяви пред журналисти в парламента, че Керим Караали е бил портиер в ДПС и не е заемал поста началник на политическия кабинет на лидера на Доган.

"Посещавам нашата централа от 1991 г. и този човек не съм го виждал, но си спомням, че по едно време беше портиер в ДПС", каза Юсеин.

"Това е било някъде преди 10 години, може би, и не знам той да е работил това, което е работил Ахмед Емин", добави той. Емин по думите му не е имал предшественик на поста си.

Ахмед Юсеин каза, че не помни и да е имало бизнесцентър на ДПС, а преди да получим държавните субсидии, партията се препитавала от членски внос. Народните представители от ДПС плащали членски внос по 50 лв.

По Нова телевизия Караали заяви, че посредник на някогашния всемогъщ шеф на "Газпром" Рем Вяхирев в България бил "Стьопата", същият мъж, който беше застрелян в София ден след убийството на Илия Павлов.

Стьопата контактувал с Доган и уреждал сделки за Турция чрез междинни фирми на държавно ниво. Това се е случвало през 1999 г., когато премиер на южната ни съседка е бил Месут Йълмаз. Тогава най-близка до ДПС е била радикалната партия на Девлет Бахчели.

По думите на Караали тогава ДПС е била "търговска партия". Така е започнало изграждането на обръча от фирми около Доган.

Обаче една голяма сделка, за която ДПС е трябвало да посредничи и от която е щяла да спечели около 12 млн. долара, се провалила. Тогава Караали бил отстранен след скандал с Доган и Касим Дал.

Някогашният ръководител на "бизнесцентър" в ДПС каза също, че е имало и сделки за желязо с Украйна, сключвани с комисионен договор. След сделките по специален канал парите се прехвърляли в партийните каси.

Според Караали лидерът на ДПС е контактувал и със застреляния през август 2003 г. Филип Павлов Найденов-Фатик, който се занимавал с контрабанда на оръжие, търговия с наркотици и крадени коли.

"Това не са клевети. Това са действителни случаи", заяви Керим Караали и подчерта, че притежава пълномощно за сделките, подписано от Касим Дал.

"Над 20 бизнесмена са били подлагани на натиск

от страна на ДПС и лично от Ахмед Доган, за да дават част от печалбите си", заяви също по Нова телевизия турският бизнесмен, бивш собственик на захарните заводи в Девня, Бедри Шефик.

Той посочи, че не желае да се връща в България, "защото пипалата на Доган са силни".

"Ще ме рекетира заради бизнеса ми, както правеше през 2003 г.", уточни Шефик, срещу когото в България има заповед за арест и обвинение от прокуратурата.

Той твърди, че покойният Ахмед Емин е изпратил от името на Доган известни в България личности с инициали З.Б. и Х.Х. да поискат част от бизнеса му.

"Не мога да кажа имената им, но Х.Х. беше зам.-министър през 2003 г. и като такъв дойде при мен да иска пари от името на Доган", обясни Шефик в интервю по телефона.

Бизнесменът не потвърди предположението на водещия Георги Коритаров дали зад инициалите Х.Х. не се крие личността на Хасан Хасан.

Първоначално му били поискали 30%, а след това 50%, а обяснението било, че държи половината от захарния пазар в страната и Доган е искал да усвои част от парите.

"Емин лично присъстваше на една от срещите, която беше в сградата на ДПС, а на една от другите дойде и лидер на политическа партия с инициали К. Р., който е известен бизнесмен и има интереси във футбола", продължи със загадъчните си твърдения Шефик.

За смъртта на Ахмед Емин бизнесменът коментира, че той е бил човекът, на когото е бил оказван най-силен натиск в редиците на ДПС.

На въпрос дали случилото се с шефа на кабинета на Доган е самоубийство, той отговори, че това е "отърваване", като намекна за бъдеща силна манипулация, която би била оказана на Емин, ако беше останал жив./нетинфо

-

Поискаха охрана за Караали

Керим Караали заслужава да бъде национално и международно закрилян, независимо от подбудите, накарали го да проговори години след криминалните събития. Това се казва в открито писмо до главния прокурор Борис Велчев, подписано от известните учени проф. Кръстьо Петков, доцент Боян Дуранкев и финансовият експерт Кольо Парамов. Искането е по повод разкритията, които направи тази сутрин Караали пред Нова телевизия. Караали каза, че е ръководил Бизнес-център в Движението за права и свободи. Според него партията е действала като търговска организация и е взимала пари от политици, бизнесмени и дори мафиоти. "Доказателства за това, как висши политически функционери не само контролират, но организират и управляват престъпни бизнес-мрежи бяха дадени пред стотици хиляди телевизионни зрители. Караали преодоля страха и неписаните закони за отмъщението и проговори с факти- цитирайки имена, сделки, препоръчителни писма и други подробности от действащите задкулисни партийни мрежи", се казва в писмото до Борис Велчев, което получи и Агенция БГНЕС. "Възлагателните писма за водене на преговори от името на нестопанска, политическа организация, каквато по регистрация е ДПС; подялбата на комисионни от сделки между политическия брокер и партийната структура, която му е делегирала финансови пълномощия; пряката намеса на една парламентарно представена партия в междудържавни дългови отношения в никакъв случай и на ничия територия не са белези на нормалността. Те са свидетелство за тотално криминализиране и мафиотизиране на висшите политически кръгове в България. Една държава на правовия ред би трябвало да ги преследва с цялата строгост на закона", се казва още в писмото. "Ред е на специализираните органи-прокуратура, следствие, антикорупционни комисии - да реагират според конституцията, законите на страната и европейските стандарти за съответствие на поведението на властимащите с общоприетите демократични правила. Даваме си сметка, че най-тежка ще е мисията на Главна прокуратура, която би трябвало да се самосезира по разкритията. Очакваме, че над замесените персони в този безпрецедентен криминално-партиен скандал няма да бъде разпънат политически чадър. Надяваме се на продължение на започналото разплитане на корупционите мрежи по висшите етажи на властта, нанесли тежък удар върху външния имидж на България и причинили огромни финансови щети на гражданите данъкоплатци", пишат още проф. Кръстьо Петков, доцент Боян Дуранкев и финансовият експерт Кольо Парамов. /БГНЕС

бгфактор,14 Ноември 2008г.
-

Тахир: Пачките бяха във войнишки мешки

Отявленият критик на Ахмед Доган - Гюнер Тахир, също се намеси по-късно и запя в дует с Караали. Бившият зам.-председател на ДПС, който преди години напусна ДПС, за да премине към Костов, каза пред БНР, че парите в движението пристигали във войнишки мешки. "Всеки идваше, вземаше и никой не отчиташе нещо. Знам, че Керим Караали беше доверен човек на Ахмед Доган от началото на 90-те години. Имаха предимно бизнес взаимоотношения. Годините, за които говорим, наистина имаше проблеми с финансирането на ДПС", каза още Тахир. Щом и той се обади, значи в дъното на скандала е Командира, обясняваха депутати вчера. Те бяха убедени, че чрез ченгето си Атанас Атанасов Костов е подкокоросал Тахир.стандарт,15.11.08 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2