Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 13 ноември 2008 г.

Новините:от и за Турция-13.11.08

Абдуллах Йоджалан е в числото на групата “Ергенекон”, каза бивш ръководен член на ПКК
13 ноември 2008 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Абдуллах Йоджалан е в числото на групата, назовавана като “Ергенекон”, заяви един от бившите ръководни членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Селим Чюрюккая, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. “Йоджалан не е лидер на ПКК. Той е от ръководните лица на “Ергенекон”. От една страна има поле за убийства на Вели Кючюк, от друга има поле на Абдуллах Йоджалан”, каза Чюрюккая. По неговите думи онези, които са довели ПКК до положение на терористична организация са тези от “Ергенекон”. Според бившия член на ПКК те са целели да сблъскат ПКК с Масуд Барзани [сега лидер на местното кюрдско самоуправление в Северен Ирак и лидер на Кюрдската демократическа партия] и Джалал Талабани [сегашния президент на Ирак, лидер на партията Патриотичен съюз на Кюрдистан], да предизвикат хаос в Близкия изток и да въвлекат Турция в този хаос за своите цели. Присъствието на САЩ обаче в региона е развалило тези планове. Той посочи, че и Партията на демократичното общество до този ден не е направила нищо за кюрдите в Турция, пише вестникът.

Агенция “Фокус” припомня, че съществуването на т. нар. организация “Ергенекон” беше разкрито през април 2007 г. след откриване на склад с оръжие в квартал в Истанбул. С организацията са свързани представители на националистически настроени среди, включително бивши висши военни, юристи и журналисти. Според обвинителния акт тя е замесена в убийства на свободомислещи личности, сред които журналиста Хрант Динк. Организацията е подготвяла и убийства на писателя Орхан Памук, политици и интелекстуалци и е планирала държавен преврат.

Турските търговски палати и борси са обхванати от предизборна треска
13 ноември 2008 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Общо 365 търговски палати и борси в 81 провинции и 157 околии, които влизат в състава на Съюза на турските палати и борси, са обхванати от предизборна треска, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Изборите за нови ръководства на палатите и борсите ще бъдат през януари-февруари 2009 г. Съгласно новия закон, който е в сила от 1 юни 2005 г., за влизане в ръководствата на палатите и борсите първоначално се провеждат избори за включване в състава на професионалните комитети. На базата на тези избори се формират общи събрания на палатите и борсите, от състава на които се избира председател и един или няколко заместник-председатели на общото събрание. След това се организират избори за председател и членове на управителните съвети, както и за делегати за изборите в централния орган - СТПБ.

НТВ: Курсът на долара към турската лира рязко скочи
13 ноември 2008 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Курсът на щатския долар към турската лира рязко скочи и надмина нивото от 1 ЩД=1,67 турски лири, предава телевизионният канал НТВ. Специалистите считат, че до края на деня курсът може да достигне нива от 1 ЩД=1,70 турски лири. Вчера курсът достигна рекордното за ноември ниво от 1 ЩД=1,65 турски лири, а днес сутринта на междубанковия пазар вече скочи на 1ЩД=1,6735 турски лири.
Под влияние на опасенията за глобална рецесия и бягството на инвеститорите от рискове, през октомври курсът на долара в Турция достигна рекордното за няколко години равнище от 1 ЩД=1,7395 турски лири, но след това спадна до нивото от 1 ЩД=1,47 турски лири, посочва телевизията.

"Хюриет": Думи на турския министър-председател засрамиха италианския премиер на срещата в Измир
13 ноември 2008 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Измир. Думи на премиера Реджеп Тайип Ердоган на турско-италианската правителствена среща в Измир засрамиха италианския премиер Силвио Берлускони, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. “Миналата година в телефонен разговор приятелят ми Силвио предложи да проведем такава среща и ние предложихме тя да е в Измирq като се надявахме тук да се състои и изложението ЕКСПО. Но Измир не спечели, спечели Милано да бъде домакин на ЕКСПО”, каза при откриването на срещата Ердоган. В този момент Берлускони си обърна гърба и закри лицето си. На откриването на срещата италианският премиер “изживя” още един инцидент. При слизането си от катедрата той щеше да падне заради непремерена крачка, при което Ердоган го подпря за ръката. След това двамата премиери преминаха към специалната вечеря, пише вестникът.

Президентът на Турция Абдуллах Гюл е в Азербайджан за срещата, посветена на енергетиката
13 ноември 2008 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Анкара/Баку. Президентът на Турция Абдуллах Гюл е в азербайджанската столица Баку за участие в срещата, посветена на енергетиката, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Срещата се провежда по инициатива и по покана на азербайджанския президент Илхам Алиев. Гюл е придружаван от министъра на енергетиката на Турция Хилми Гюлер. Турският президент ще се завърне в страната си утре, посочва телевизията.

Недостиг на 140 хиляди учители има в Турция според Министерството на националното образование
13 ноември 2008 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Недостиг на 140 хиляди учители има в Турция, обяви Министерството на националното образование, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. В същото време директорът на отдел “Човешки ресурси” в министерството Неджметтин Ялчън посочи, че отговорността за това, че има 200 хиляди дипломирани учители, които са безработни и не са назначени при последните конкурси, не е само на министерството. Факултетите за учители в различни области се откриват по решение на Висшия учебен съвет, изтъкна Ялчън. Той каза, че се опитват да запълнят липсата на педогически кадри чрез договориране за определени часове, пише вестникът.

С 35,6% е нараснал дефицитът по текущата сметка на Турция за първите 9 месеца на 2008 г.
13 ноември 2008 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. За периода януари-септември тази година дефицитът по текущата сметка на Турция се е увеличил с 35,6% в сравнение със същия период на миналата година – от 26,074 млрд. долара на 35,362 млрд. долара, предава информационната агенция АНКА.
Същевременно през септември е отчетено намаляване на дефицита по текущата сметка на Турция с 60,1% в сравнение със същия месец през миналата година и той е спаднал от 2,288 млрд. долара на 914 млн. долара. По данни на Централната банка външнотърговският дефицит на Турция през септември е намалял с 15,1% в сравнение със септември 2007 г. и възлиза на 3,404 млрд. долара.

Рекордно е намаляло използването на производствени мощности в Турция през октомври
13 ноември 2008 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Рекордно намаляване на процента на използване на производствените мощности в Турция е отчетено през октомври – с 6,4% в сравнение с октомври 2007 г. и този показател вече е паднал на нивото от 76,7%, предава информационната агенция АНКА. Данните са оповестени от Комитета по статистика на Турция и се базират на резултатите от проведена анкета. От отговорите на 4 855 работодатели става ясно, че през октомври 2007 г. използваемостта на производствените мощности в Турция е била 83,1%, а през октомври 2008 г. този показател е спаднал на 76,7%.

Турската национална радио и телевизия започва пробни излъчвания на кюрдски език по специална програма
13 ноември 2008 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният директор на националната турска радио и телевизия /ТРТ/ Ибрахим Шахин заяви, че пробната програма на кюрдски език ще започне излъчвания в началото на януари 2009 година, пише турският вестник “Радикал”. Това Шахин каза на заседание на управителния съвет на ТРТ съвместно с депутати от парламентарната медийна комисия. Представителката на Народнорепубликанската партия /НРП/ Несрин Байток заяви, че ТРТ е говорител на правителството и в нейните новини и програми не се дава дума на опозицията. Нури Яман от Партията на демократичното общество от своя страна попита защо в предаванията се канят само управляващата и другите опозиционни партии, а не е поканен нито един представител на ПДО, която има 21 депутати и представлява голяма част от турските граждани, пише вестникът.

Седем души загинаха при падане на микробус в пропаст в турската провинция Токат
13 ноември 2008 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Токат. Седем души загинаха при падане на микробус в пропаст в околия Ербаа на провинция Токат, Централна Турция, предава телевизионният канал НТВ. Тежко ранени са двама души. Автомобилът паднал от мост от височина 15 метра. Катастрофата станала поради изгубване на управлението на микробуса от шофьора, който се връщал от сватба на дъщеря си в Истанбул.

Масуд Барзани: В отношенията с Турция започва периодът на откритата дипломация
13 ноември 2008 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Лидерът на местното кюрдско самоуправление в Северен Ирак Масуд Барзани заяви, че водената с Турция “безгласна” дипломация няма да продължи дълго и в най-скоро време ще се премине към открита дипломация, предава телевизионният канал НТВ. След двуседмичните си контакти в САЩ и в Европа Масуд Барзани даде пресконференция, на която изтъкна, че желае да издигне отношенията с Турция на по-добро равнище и да посрещне в Северен Ирак турския президент Абдуллах Гюл. Според Барзани изборът на Барак Обама за президент на САЩ ще се отрази положително върху връзките на Северен Ирак с Турция.

Сивата икономика е сред най-големите проблеми на Турция, каза председателят на търговската палата
13 ноември 2008 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Съюза на турските палати и борси /СТПБ/ Рифат Хисарджъкоглу заяви, че един от най-големите проблеми за Турция е сивата икономика, предава Анадолската агенция. Докато не се реши този проблем, не е възможно нито един елемент от изградената в страната системата да действа нормално - нито икономиката, нито демокрацията, посочи Хисарджъкогу. Общо в областта на икономиката той определи целта на Турция като стремеж първо да се нареди сред водещите страни в света, а след това да заеме и лидерско място.

Земетресение бе усетено в турския град Кайсери по време на пресконференция за земетресенията
13 ноември 2008 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Кайсери. В град Кайсери в Централна Турция вчера стана земетресение по време на пресконференция за земетресенията, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. След регистрираното в провинцията земетресение с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер, което предизвика голяма паника сред населението, представител на местната палата на геоложките инженери назначи пресконференция за оценка на земните трусове в областта и за успокояване на обстановката. Малко преди да започне пресконференцията обаче стана ново земетресение, което съвпадна с темата и подчерта нейната важност и актуалност, посочва изданието.

ДПА: Италия ще продължи да подкрепя кандидатурата на Турция за членство в ЕС
13 ноември 2008 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Измир. Италианският премиер Силвио Берлускони заяви, че страната му ще продължи да подкрепя кандидатурата на Турция за членство в ЕС, като подчерта стратегическото значение на балканската страна за региона, предаде ДПА.
“Винаги Турция трябва да бъде изслушвана и ние подкрепяме това. Турция има много важни връзки с всички страни в региона”, каза Берлускони след края на срещата си с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в град Измир.
От своя страна Ердоган благодари на Берлускони за продължаващата силна подкрепа на Италия за кандидатурата на Турция за членство в ЕС. Той отбеляза, че сътрудничеството между двете страни в редица области активно се развива.

АНКА: Полицията в Истанбул залови над 81 килограма хероин
13 ноември 2008 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. 81 килограма и 300 грама хероин е заловила полицията в Истанбул, предаде турската агенция АНКА. Дрогата е била заловена при две операции на полицията срещу група, занимаваща се с разпространение и трафик на дрога под ръководството на лицето Фейсел Е.

“Радикал”: Пукнатина в Конституционния съд на Турция за неизменяемите принципи на конституцията
13 ноември 2008 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Думите на члена на Конституционния съд на Турция Осман Джан, че неизменяемите принципи в конституцията възпрепятстват демократизацията породиха остра дискусия сред политиците, пише турският вестник “Радикал”. Осман Джан определи позицията на председателя на съда Хашим Кълъч, че промяната им изисква мъжество като “франкизъм със засмяно лице”. Депутатът от Партията на справедливостта и развитието Осман Паксют разкритикува Джан за тези думи и изтъкна, че подобна позиция може да предизвика напрежение в обществото. Вицепремиерът Джемил Чичек каза, че за да не предизвика подобно напрежение ПСР изобщо при подготовка на проекта за проямна в конституцията не се е докоснала до тези членове. Той посочи, че те като партия няма да заемат страна, но трябва да се разисква самата идея за това. От своя страна лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал призова Джан да подаде оставка за тези думи.

Гръцкото външно министерство разкритикува изявлението на Веджди Гьонюл за депортацията на гърци и арменци от Анадола
13 ноември 2008 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Говорителят на министерството на външните работи на Гърция Йоргос Кумуцакос реагира остро срещу изявленията на министъра на отбраната на Турция Веджди Гьонюл в Брюксел, пише издание на турския вестник “Сабах”. “Изявленията на турския министър са най-малкото неуместни и неточни. Тези изявления, които остават в тъмните дни на миналото, са абсолютно неприемливи и носят в себе си опасна логика”, каза представителят на гръцкото външно министерство. Той определи като недостатъчни и последвалите обяснения на Гьонюл по повод изказването му в Брюксел. Кумуцакос каза, че те не променят същността на казаното преди това и на философията на мисленето.
Министърът на отбраната Веджди Гьонюл каза на заседанието на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел, че ако в Анадола днес имаше толкова гърци и арменци и не беше Национално-освободителната война начело с Ататюрк турската република вероятно нямаше да е същата като днес.

“Хюриет”: 126 нелегални имигранти от Афганистан са задържани в Бингьол, Югоизточна Турция
13 ноември 2008 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Бингьол. 126 нелегални имигранти от афганистански произход са били задържани в провинция Бингьол, Югоизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. При контрол по пътищата полицейски екипи са спрели и претърсили камион в квартал Калеьоню, Бингьол. При претърсването e било установено, че в каросерията на камиона са били намерени да се укриват 126 имигранти от Афганистан, влезли незаконно в страната. През Турция те са искали да се прехвърлят в страни в Европа. Задържаните имигранти, четири от които деца, са били предадени на отдела за чужденци към полицията в Бингьол.

“Заман”: Управляващата ПСР в Турция си постави за цел да получи 60 % на местните избори през 2009 година
13 ноември 2008 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на справедливостта и развитието в Турция си постави за цел да получи 60 % от гласовете на избирателите на предстоящите местни избори на 29 март 2009 година, пише турският вестник “Заман”. Това стана ясно от изказването на председателя на комисията за изборите и заместник-председател на ПСР Хюсеин Танръверди на събрание на лидерите на областните партийни организации. Танръверди даде препоръки към областните партийни лидери да проведат анкети сред своите членове за кандидатите, които ще предложат за местните органи на властта. Кандидатите трябва да предложат добра визия за развитието на териториалните си единици, да излъчват сигурност, да бъдат честни, почтени, неопетнени, притежатели на демократична култура. Той посочи, че няма да се прави разлика между кандидатите по етнически или друг принцип и изтъкна, че вярва в единството между хората в тази страна, пише вестникът.

“Заман”: Турският премиер изрази готовност за посредничество между САЩ и Иран
13 ноември 2008 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция иска да посредничи за решаването на въпроса с ядрената програма на Иран след встъпването на новия президент Барак Обама в длъжност, каза за вестник “Ню Йорк таймс” премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник “Заман”. Преди да излети за Ню Йорк снощи за срещата на Г-20 Ердоган посочи, че избирането на Обама е един удобен случай за промяна в отношенията между САЩ и Иран. Той призова първия черен президент на САЩ да бъде нащрек, но да не навлиза в скандали и войни с Иран. В изказването си за американския вестник Ердоган посочи, че Турция очаква въпросът с Иран да се реши на масата, защото войните не са решение на проблемите в днешно време.

“Заман”: Прокюрдската ПДО отправи питане към премиера Ердоган за затворническия статут на лидера на ПКК

13 ноември 2008 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутати от Партията на демократичното общество /ПДО/ в Турция отправиха питане в парламента към премиера Реджеп Тайип Ердоган за състоянието на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ Абдуллах Йоджалан, след като предните седмици организираха улични демонстрации в тази връзка, пише турският вестник “Заман”. Депутатката Айсел Туглук попита Ердоган дали Йоджалан ще бъде изваден от затвора в Имралъ като затворник със специален статут. Тя поиска към него да бъдат приложени нормите на международното право и универсалните ценности. Представителката на ПДО каза, че спрямо него се упражнява физическо насилие със заплаха за живота и поиска комисия на парламента, включваща представители на Комиесията за правата на човека да направи инспекция на затвора в Имралъ и положението, в което се намира Йоджалан.

Турски печат: Убийството на Хрант Динк можеше да бъде предотвратено, сочи доклад на МС
13 ноември 2008 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Развитието по делото за убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк от турски националисти, политиката на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ за предстоящите догодина местни избори, почетното погребение на последния войн от Нацоинално-освободителната война начело с Ататюрк са едни от темите в турските вестници днес. Вестник “Хюриет”пише, че в изготвения по искане на премиера Ердоган доклад на Контролния съвет на Министерския съвет за покушението срещу Хрант Динк е отбелязано, че обвиненият в убийство Ясин Хаял се е срещал с някои лица в различни страни преди убийството на Динк. Според най-новите резултати от разследването е установено, че преди атентатите срещу “Макдоналдс” и покушението срещу Динк в Истанбул Хаял е разговарял многократно по телефона с един и същи номер. Засега обаче няма разрешение от министерството на правосъдието за разпечатка на тези разговори. В доклада се посочва, че една година преди покушението служителят на разузнаването Ерхан Тунджел е информирал полицията в Трабзон, че се готви покушение. Държавата обаче не е взела защитни мерки.
Вестник “Радикал” пише, че Контролният съвет на Министерския съвет е стигнал в доклада си до заключението, че убийството на Динк е могло да бъде предотвратено. В доклада се отбелязва, че разузнаването и жандармерията и полицията са имали месеци преди престъплението информация за подготовката му. Въпреки това обаче не е било дадено разрешение за охраната му.
Вестник “Сабах” посочва, че ПСР е разкрила критериите към кандидатите на партията за участие в местните избори през март 2009 година. Вестникът цитира думите на отговарящия за подготовката за местните избори заместник-председател на ПСР Хюсеин Танръверди. По думите му целта им е да спечелят поне 60 % от гласа на избирателите. Изброяват се какви качества се изискват за кандидатите – да бъдат честни, способни, инициативни, способни и съзидателни.
Вестник “Милиет” в публикация “Манталитетът, който убе Динк и Веджди Гьонюл” прави паралел между случая с Динк и изказването на министъра на отбраната Гьонюл в Брюксел, че ако не са били събитията през време на Национално-освободителната война спрямо гърците и арменците днес е нямало да има турска република.

Ще продължаваме да подкрепяме Турция за присъединяване към ЕС, каза Силвио Берлускони
13 ноември 2008 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Измир. Късно снощи приключи срещата на високо равнище между правителствата на Турция и Италия в турския град Измир, предаде Анадолската агенция. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган изтъкна на пресконференция след срещата, че Италия твърдо стои зад Турция по въпроса за присъединяването към ЕС. Ердоган изрази надежда, че тази подкрепа ще продължи и занапред. Турският премиер посочи, че на срещата министрите на двете страни са имали разговори на четири очи по конкретни проблеми. Министрите на външните работи са разговаряли какви мерки ще предприемат по въпросите на сигурността, борбата срещу тероризма. Били са обсъдени какви мерки ще бъдат предприети в областта на сътрудничеството в транспорта, търговията. Ердоган каза, че е готово също споразумението за производство на италиански хеликоптери “Атак” в Турция. Той посочи още, че след като е избрана за непостоянна членка на Съвета за сигурност на ООН за 2009-2010 година Турция ще направи всичко каквото е по силите й за установяването на мир.
В изявлението си италианският премиер Силвио Берлускони посочи, че Италия е поела върху себе си редица отговорности във връзка с Турция и ще продължава да помага и подкрепя страната

“Хюриет”: В България беше задържан вторият най-богат човек
13 ноември 2008 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. В България е задържан вторият най-богат човек – бизнесменът Христо Ковачки, срещу когото са предявени обвинения за данъчни измами и е започнало разследване, пише вестник “Хюриет”. След като са му били взети показания бизнесменът е пуснат на свобода срещу рекордно голямата гаранция от 300 хиляди лева. Ковачки развива дейност в енергийния сектор и имуществото му се оценява на около 700 милиона долара. Според информация в електронните медии в рамките на широкомащабната полицейска операция се проверяват всичките офиси и работни места, свързани с Ковачки, за евентуални данъчни престъпления. В изявления за БНР Ковачки посочва, че в продължение на два часа е давал показания, намира предявените към него обвинения за “странни” и “шокиращи” и ще оспорва размера на наложената му парична гаранция. Христо Ковачки заявява, че ще продължи да оказва подкрепа на политическия съюз “Напред”, в който влиза ръководената от него политическа партия ЛИДЕР, и декларира, че всичките му пари са “чисти”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2