Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 29 октомври 2008 г.

Ден на Републиката

29 октомври-Ден на Републиката

Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun! / Happy Republic Day for Turkey!

Ecards:Republic Day (Turkey)

Турция чества 85 години от обявяването си за република
29 октомври 2008 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция чества 85 години от обявяването си за република, предава Анадолската агенция. Националният празник на страната ще бъде отбелязан с многобройни прояви, събрания и конференции в цялата страна, зад граница и в признатата само от Анкара Северно-кипърска турска република.
Също вчера от името на валийството в Анкара, на въоръжените сили и на различни други органи и институции бяха положени цветя пред паметниците на Ататюрк на анкарските площади Улус и Съхие и в горския чифлик “Ататюрк”.
Днес в 9 часа президентът Абдуллах Гюл и другите висши държавни ръководители на страната ще положат венец в мавзолея на Ататюрк – “Анъткабир”. След това Абдуллах Гюл ще отиде в парламента, където ще приеме поздравленията по повод националния празник на Турция. В 11.15 часа ще започне официалната церемония за празника в културния център “Ататюрк”. След това Абдуллах Гюл дава прием в президентската резиденция Чанкая.

Кемал Ататюрк става първи президент на Република Турция през 1923 г.
29 октомври 2008 | 04:43 | Агенция "Фокус"
Турция става република, начело на която застава нейният първи президент Кемал Ататюрк - това се случва на този ден през 1923 г. Денят се чества като Национален празник на страната.
Мустафа Кемал паша Ататюрк е роден през 1881 г. в Солун. Той е първият президент на Република Турция (1923-1938 г.). Получава средно и военно образование в Солун и Битоля. Завършва Академията на Генералния щаб в Истанбул през 1905 г. Участва в младотурското движение и след Младотурската революция (1908 г.) се оттегля от комитета "Единение и прогрес". Участва в Итало-турската война (1911-1912 г.), Междусъюзническата война (1913 г.) и Първата световна война. В периода 1913-1914 г. е военен аташе в София. Ръководи националноосвободителното движение в Анадола (1919 г.). На 23 април 1920 г. в Анкара е формирано ВНС, което се обявява за върховен орган на властта. Като председател на парламента и главнокомандващ турската армия Ататюрк защитава интересите и независимостта на Турция от агресията на Англия и Гърция. След победата на Турция в Гръцко-турската война (1922 г.) е подписан Лозанският мирен договор (1923 г.), който отменя Севърския договор (подписан на 10 август 1920 г. между победителки в Първата световна война и Турция, който оформя разделянето на Османската империя, определя международния контрол над проливите, лишава Турция от право на суверенна държава, дава европейските територии и цялото Малоазийско крайбрежие на Гърция).
По инициатива на Ататюрк на 1 ноември 1922 г. е свален султанът и Турция е обявена за република (29 октомври 1923 г.). Кемал Ататюрк умира на 10 ноември 1938 г. в Истанбул.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2