Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 15 май 2010 г.

Турският премиер е на "историческо" посещение в Атина !

Турският премиер е на "историческо" посещение в Атина !

Автор:Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция.

Турският премиер Реджеп Ердоган е на официално посещение в Атина, определено от двете страни като ”историческо”. По-късно се очаква протестна демонстрация пред турското посолство срещу окупацията на Кипър.

Политически и икономически акцент има в двудневната визита на турският премиер в Атина. Убеждение, че Турция и Гърция ще останат добри съседи, изрази президентът Папуляс.

Турският премиер посети парламента с внушителна делегация от 320 министри, дипломати и бизнесмени, доказвайки символично желанието на Анкара за нова ера в гръцко-турските отношения. Двамата премиери учредиха Висш съвет за сътрудничество. Атина очаква и засилване на турските инвестиции.

Започна двустранният бизнес форум, на който ще се подпишат над 20 споразумения в областта на туризъм, транспорт, околната среда, енергетиката и съвместна реакция при наводнения на река Марица. След много години се постигна споразумение за репатриране на нелегалните имигранти обратно в Турция.

Гърция не очаква по време на визитата да се решат проблеми като полетите на бойните самолети над Егейско море, както и някакъв напредък по Кипърския въпрос.бнр

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2