Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 20 май 2010 г.

ТРТ - 19.05.2010 г. !

Турция е против налагането на нови санкци на Иран

Външният министър Ахмет Давутоглу заяви, че налагането на нови санкции на Иран след споразумението постигнато с посредничеството на Бразилия и Турция по въпроса за размяната на уран с ядрено гориво не е никак етично и юридически обосновано.

Изпратена 19.05.2010 10:24:32 UTC

Обновена 19.05.2010 10:24:32 UTC

Външният министър Ахмет Давутоглу заяви, че налагането на нови санкции на Иран след споразумението постигнато с посредничеството на Бразилия и Турция по въпроса за размяната на уран с ядрено гориво не е никак етично и юридически обосновано.

Давутоглу акцентува, че налагането на евентуално ембарго ще навреди и на интересите на Турция и че налагането на нови санкци в този етап е непростимо.
-
Ердоган се завърна в Турция

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган приключи контактите си в Испания и се завърна в Турция.

Изпратена 19.05.2010 10:17:12 UTC

Обновена 19.05.2010 10:17:12 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган приключи контактите си в Испания и се завърна в Турция.

Ердоган, който участва в срещата в Мадрид между ЕС, Латинска Америка и Карибския регион бе удостоен с почетна докторска титла от Европейския универстит.

Ердоган, който започна речта си давайки информация за същността на инициативата „Съюз на цивилизациите” каза, че целят да градят бъдещето върху основите на обичта, братството и мира пречистени от омраза, сълзи и предразсъдъци.

В речта си Ердоган се спря и на историческото споразумение подписано с Иран и реагира срещу критиките.

Ердоган каза „Докато петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, които отговарят за ядрената сигурност в света днес притежават ядрено оръжие никога няма да бъдат убедителни в искането си другите страни да не притежават ядрено оръжие”.

Ердоган предупреди Иран, че ако до един месец не предаде своя уран на Турция ще остане без подкрепа.
-
Световните сили подготвиха проекторезолюция предвиждаща нови санкции за Иран

Съветът за Сигурност на ООН подготви проекторезолюция предвиждаща налагането на нови санкции на Иран.

Изпратена 19.05.2010 10:20:35 UTC

Обновена 19.05.2010 10:20:35 UTC

Съветът за Сигурност на ООН подготви проекторезолюция предвиждаща налагането на нови санкции на Иран.

Преокторезолюцията обхваща налагането на Иран на частична забрана за инвестиции в чужбина, проверки на всички пратките за страната и въвеждане на специални мерки в банковия сектор.

В рамките на мярката за проверка на всички пратки за Иран се предвижда създаването на международен режим за контрол на пратките за Иран...

В тези рамки корабите превозващи стока за Иран ще може да бъдат спирани в открито море и контролирани. Проекторезолюцията обхваща контрола не само на корабите, но и на самолетите и другите превозни средства транспортиращи стока за Иран.

Преокторезолюцията също така въвежда забрана за продажбата за Иран на някои тежки оръжия като танкове.
-
Дипломатическият трафик на Турция продължава

Дипломатическият трафик на Турция след подписването на историческото спразумение за размяната на иранския уран, продължава.

Изпратена 19.05.2010 10:19:01 UTC

Обновена 19.05.2010 11:36:08 UTC

Дипломатическият трафик на Турция след подписването на историческото спразумение за размяната на иранския уран, продължава.

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу проведе телефонен разговор с новия външен министър на Великобритания Уилям Хейг, външния министър на Бразилия Селсо Аморим и външния министър на Иран Манучехр Мутаки и направи преценка на процеса и достигнатия етап.

Давутоглу предупреди своите колеги да внимават в своите изявления за да бъде постигнат успах в процеса.

Давутоглу планира да проведе телефонен разговор и с външния министър на Франция, която е един отпостоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.

От друга страна се очаква премиерът Реджеп Тайип Ердоган днес да проведе телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама.
-
Днес е празник...

Днес е 19 май-Ден за възпоменаване на Ататюрк и празник на младежта и спорта. Презника се чества с възторг в цялата страна и външните представителства на Турция.

Изпратена 19.05.2010 10:15:23 UTC

Обновена 19.05.2010 10:15:23 UTC

Днес е 19 май-Ден за възпоменаване на Ататюрк и празник на младежта и спорта. Презника се чества с възторг в цялата страна и външните представителства на Турция.

Първата церемония по повод празника бе организирана в Мавзоля на великия вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк в Анкара. На церемонията участваха президента Абдуллах Гюл и многобройна делегация от политици.

Абдуллах Гюл постави венец пред саркофага на Ататюрк и почете светлата му пачет с едноминутно мълчание след което подписа почетната книга на Мавзолея. Гюл записа следното „Турската младеж, която е гаранция за съществуването на Република Турция и за нейното светло бъдеще получава добро образование за да може да реализира набелязаните от вас високи идеали. Турция продължава своето развитие като символ на стаблиност и сила в своя географски регион и оказва голям принос за обезпечаването на световния мир в рамките на вашия принцип „Мир в страната мир в света”.

Втората важна церемония в Анкара се провежда на стадион „19 май”. Министърът на образованието Ниймет Чубукчу в обръщение към турската младеж каза следното „Изпитваме безгранично доверие в това, че ще пожънете големи успехи в сферите на икономиката, науката, изкуството и спорта. Винаги ще бъдем до вас в усилията ви да реализирате мечтите и целите си”.

На церемонията „Знамето на обичта”, което потегли на път от Самсун преминавайки през Амасия, Токат, Сивас, Ерзинджан, Ерзурум, Кайсери, Невшехир и Кършехир бе предадено на президента Абдуллах Гюл.
-
Преглед на чуждия печат 19.05.2010

Обзор на новини за Турция в чужзата преса

Изпратена 18.05.2010 14:13:52 UTC

Обновена 18.05.2010 14:13:52 UTC

Посещението на държавния глава на Русия Димитри Медведев в Турция намери голямо отражение в чуждата медия.

...Руският вестник Комерсант писа че Турция и Русия са подписали пакет от договори, с който ще се обезпечи увеличаването на обема на двустранния стокооборот на 100 милиарда долара. .

..Американският вестник Дъ Уолстрийт Джорнъл ,позовавайки се на същата новина пише,че Турция и Русия са подписали някои договори в областта на енергетиката и търговията и са предприели мащабно стратегическо партньорство.Между двете страни е постигнато споразумение за отменяне на визите,за изграждане на първата атомна централа в Турция и за строителството на петролопровод пренасящ петрола от черноморското крайбрежие на Турция до Средиземно море.

....В интернет страницата на вестник Ню Йорк Таймс се съобщава,че през 2009 година Турция е била посетена от около 5 и половина милиона руски туристи. .

...Азърбайджанският вестник Юч нокта привлича вниманиео,че Турция е станала един от важните икономически партньори на Русия и за разширяването на двустранните отношения съществена роля е изиграл туризмът.

...Вестник Йени Азърбайджан писа,че по време на посещението в Турция руският държавен глава Димитри Медведев е разговарял с президента Абдулах Гюл и премиера Ердоган относно разрешаването на конфликта в Нагорни Карабах.Вестникът сочи,че Турция и Русия могат да заемат много по ефективна позиция от останалите държави по този въпрос и причината за това е непосредствената близост до Кавказ и влиянието което притежават.

...Интернет страницата на вестник Ел Ватан издаван в Саудитска Арабия привлича вниманието,че на пресконференцията устроена от президентите на Турция и Русия Гюл и Медведев е била изтъкната важността от възобновяването на мирния процес в Близкия изток за стабилността на района.

...Германският вестник Файненшъл Таймс Дойчланд пише,че премиерът Ердоган в Атина е бил придружаван от 10 министри и стотина бизнесмени и че това е бил изненадващ ход от страна на Анкара.

Посещението на премиера Ердоган в Атина английският вестник Гардиян окачествява като „посещение с революционен характер”, а германският вестник Нюрнбергер Нахрихтен писа че гърци и турци желаят приятелски отношения помежду си.

..Испанският вестник Ел Публико в интернет страницата си помести новина озаглавена „Учените на ЕС оказват подкрепа на Турция”.В новината се сочи че групата от 11 разумни хора оглавявана от Фелипе Гонзалес, след две години и половина от както са поели задачата са изготвили доклад за бъдещето на Европа,в който оказват подкрепа на кандидатурата на Турция след като изпълни присъединителните критерии на Европа.

....Италианският вестник Ла СТампа предава изявлението на еврокомисаря по разширяването на ЕС Стефан Фюле след проведеноото 48-мо редовно заседание на Асоциативния съвет ЕС-Турция .Фюле е казал,че ако Анкара изпълни необходимите изисквания през настоящата година ще може да отвори две нови преговорни глави по въпросите на конкуренцията и хранителните продукти. Вестникът сочи че испанският външен министър Мигуел Анхел Моратинос е заявил,че по време на мандатното председателство на Испания ще се опитат да постигнат възможно най голям напредък в присъединителния процес н Турция в ЕС. .

.. Сирийският вестник Ел Тавра засяга отншенията между Турция и Сирия. В новината се посочва че взаимните посещения между двете страни и постигнатите в резултат икономически и научни спогодби, създадените нови инвестиционни проекти представляват модел за регио
-
Преглед на турския печат 19.05.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 19.05.2010 08:24:27 UTC

Обновена 19.05.2010 08:24:27 UTC

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Празничен възторг” съобщава за церемониите и мероприятията по повод 19 май Деня за възпоменавне на Ататюрк и празник на младежта и спорта.

Вестник Хюрриет публикува новината по темата със заглавието „С младежта ще продължим да вървим напред”. Вестникът отбелязва, че празненствата, които са започнали в 07:00 часа сутринта ще продължат до 24:00 часа вечерта. Вестникът акцентува, че в поздравителните си послания по повод 19 май Деня за възпоменавне на Ататюрк и празник на младежта и спорта държавниците и политиците са акцентували на доверието изпитвано към младежта за обезпечаването на по-сдветли бъднини за Турция.

Вестник Йени Шафак предава, че външният министър Ахмет Давутоглу е казал, че Иран приемайки да разменя своя уран с ядрено гориво от западните страни е посрещнал и 3те изисквания поставени от международната общественост. В новината се отбелязва, че Давутоглу е посочил, че въпросното споразумение подписано с Иран е допринесло за преодоляването на важен праг за обезпечаването на глобалния мир и че става въпрос за най-важното дпломатично решение на Иран взето през последните 30 години. Давутоглу е казал „Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия и главно САЩ трябва да тълкуват без предразсъдъци въпросното споразумение с Иран. Това споразумение посреща всички условия искани през последните месеци от Иран. Вече трябва да бъде сложен край на спекулациите”. Вестникът пише, че Давутоглу е посочил, че това споразумение е било постигнато благодарение на доверието на Иран в Турция и че ще предадат въпросното споразумение на генералния секретар на ООН и постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН и че споразумението трябва да бъде превърнато в документ на ООН.

Вестник Стар предава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е бил удостоен с почетна докторска титла от Европейския университет в Мадрид поради приноса му за обезпечеването на съюз между цивилизациите, приятелство и мир между народите.

Вестник Заман съобщава, че турската компания „Тюрк Телеком” е подписала договор за закупуването на най-големия оптичен инфраструктрен оператор в Европа „Инвител Интереншънъл” за 221 милиона евро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2