Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 20 май 2010 г.

ТРТ - новини - 20.05.2010 г. !

Преглед на турския печат 20.05.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 20.05.2010 13:36:13 UTC

Обновена 20.05.2010 13:36:13 UTC

Вестник Стар съобщава, че вчера 19 май-Деня за възпоменаване на Ататюрк и празника на младежта и спорта е бил отпразнуван с празненства в цялата страна, ТРСК и външните представителства на Турция. Вестникът отбелязва, че на празненствата на стадион „19 май” в Анкара е присъствал и президента Абдуллах Гюл. Вестникът предава, че министърът на националното образование Ниймет Чубукчу в речта си на празненствата е казала, че на 19 май 1919 година в град Самсун великият вожд на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк е организирал съпротивата срещу следвоенното разкъсване на Турция, приключила на 9 Септември 1922ра година с победата над гърците в град Измир и че това е разказ за героизма не само на Ататюрк, но на цялата турска нация.

Вестник Джумхуриет предава, че премиера Реджеп Тайип Ердоган е провел телефонен разговор с премиера на Русия Владимир Путин и президента на САЩ Барак Обама относно дейностите водени в рамките на иранската ядрена програма. В новината се отбелязва, че премиерът Ердоган по време на телефонния си разговор с Путин е заявил, че Турция желае проблема с иранската ядрена програма да бъде разрешен по пътя на диалога и дипломацията и е казал дословно „Предадохме това наше становище на всичките ни събеседници. Споразумението подписано с Иран е резултат на усилената дипломация водена от Турция и Бразилия с Иран. Резултат от труден процес воден с голяма решителност”.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че премиерът Р.Т.Ердоган по време на телефонния си разговор с президента на САЩ Барак Обама е казал „Турция полага усилия за обезпечаването на мира и стабилността на своя регион. Категорично сме против наличието на ядрено оръжие в нашия регион. Декларацията, която бе публикувана в Техеран е важна стъпка от гледна точка на обезпечаването на обстановка на взаимно доверие. Турция ще следи от близо изпълнението на обещанията дадени в споразумението. Турция и САЩ като образцови партньори трябва да имат доверие един в друг и да се подкрепят”.

Вестник Заман отбелязва, че генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е казал, че споразумението подписано между Иран, Турция и Бразилия относно размяната на иранския уран може да окаже положителен принос за разрешаването на иранската ядрена криза по пътя на преговорите. Вестникът съобщава, че Бан Ки Мун е посочил, че посреща с респект усилията на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган и държавния глава на Бразилия Лула Да Силва за разрешаването по мирен път на иранската ядрена криза.

Вестник Хюрриет пише, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е казала, че ЕС преминава през много сериозен период вземайки предвид положението на страните членки на ЕС изпаднали в сериозна икономическа криза и главно Гърция и че стойността на еврото се е понижила на най-ниската си стойност за последните 4 години. Меркел в речта си пред Бундестага е отправила призив за въвеждането на по-строги финансови мерки в Европа и е отбелязала, че стабилизирането на Еврото е историческо задължение на ЕС и е казала „Ако се провали еврото, ще се провали Европа!”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2